Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Noi cu cine votăm, Neicușorule?
Anul Domnului 2024, anul în care va curge doar lapte și miere și niciun nor de pe cer nu va fi lăsat să-i întristeze pe alegători. Anul promisiunilor și al paradelor de mușchi încordați, astfel încât să ajungă pe podium cei mai cei dintre zmei! Încă nu sunt aruncate zarurile, dar deja vuietul furtunii rostește numele vehiculate ale celor care visează să ne conducă destinele în următorii patru ani.
Nici n-a început bine anul 2024, că s-a și dat startul calculelor electorale. Care mai de care se visează pe funcții importante, iar cei din jurul lor, de la simpli „lipitori de afișe”, se visează deja tolăniți în fotolii comode la nivel județean sau chiar național. Fie vorba între noi, în materie de politică, mulți din ziua de azi și-au pierdut simțul ridicolului, dar, pentru că stau bine cu stima de sine, au impresia că nimic nu le poate sta în cale, chiar dacă sunt „proști ca napul”.
În fine, ideea este că au venit zilele în care politicienii își amintesc că alegătorii au doar memorie de scurtă durată, așa că încep să zumzăie mai ceva ca albinuțele pentru a atrage atenția, sperând în acest fel că, dacă vor impresiona plăcut cu ceva, vor atrage ștampila pe buletinul de vot. Startul strategiilor electorale s-a dat la București și, în funcție de acestea, undele și vibrațiile se propagă în teritoriu.
Prima vânzoleală va fi la începutul lunii iunie, când trebuie organizate alegerile europarlamentare. Însă, pentru că gradul de interes al populației este scăzut în ceea ce privește pe cine trimitem în Parlamentul European („că oricum nu fac acolo mare brânză”), partidele de la putere au lansat ideea să organizeze în aceeași dată și alegerile locale. Nu intrăm în detalii despre legalitate și implicații juridice, ci doar despre faptul că partidele de la guvernare vor să se pună de-a crestulul în cazul în care alegerile europarlamentare ar scoate la iveală intenția politică de vot. Spus pe șleau, PSD și PNL se tem că cei de la AUR își vor mobiliza mai bine alegătorii la alegerile europarlamentare, iar dacă iese la iveală că aceștia urcă pe podium, se pot schimba șansele partidelor consacrate pentru următoarele runde de alegeri. Așa că, deși nu-i nimic bătut în cuie, există mari șanse ca în luna iunie să fim chemați la vot și să ni se servească nu mai puțin de cinci buletine de vot: unul pentru europarlamentare, unul pentru președintele Consiliului Județean, unul pentru consilierii din Consiliul Județean, unul pentru primar și unul cu lista consilierilor locali.
În ceea ce privește candidații pentru funcția de președinte de Consiliu Județean, în Maramureș lucrurile par să fie destul de clare: bătălia se va da între Ionel Bogdan, actualul președinte CJ, și Gabriel Zetea, fostul președinte CJ. Doar că în varianta în care la nivel național PSD și PNL vor bate palma pentru a avea în teritoriu candidați comuni, se va opta pentru candidatul în funcție.
Fără doar și poate, cea mai mare curiozitate este pentru cine va reuși să ajungă primar al municipiului Baia Mare. Pentru că alegerea primarului se face într-un singur tur. Cu cât sunt mai mulți candidați, cu atât se împart voturile și pot să apară mari surprize. Așa că „nici cu gândul nu ne gândim” cine va fi primarul Băii Mari, după numele care au început deja să se vehiculeze. Primul care și-a anunțat deja candidatura, încă din 16 ianuarie, este Liviu Marian Pop, fostul ministru al învățământului poreclit „Genunche”, din partea PPUSL. Ce putem zice? Să fie sănătos!
Din partea USR, se vehiculează că va candida la primăria Băii Mari actualul deputat Brian Cristian, dar nu știm cum vor cădea de acord în condițiile în care PMP are alianță cu USR și Forța Dreptei, iar din partea PMP se pregătește de la începutul mandatului Bogdănel Gavra, consilier local. Ce putem zice? Să fie sănătoși!
Încă n-am înțeles trendul din acest an, dar se vehiculează și o posibilă bătălie între personajele care s-au remarcat până acum în domeniul proiectelor sociale. Mai exact, pe lângă Bogdănel Gavra, este posibil să intre în lupta pentru Primăria Băii Mari Florian Sălăjeanu, președintele Asociației ASSOC, anunțat de curând ca nouă achiziție a PSD și căruia i s-a dat funcție de vicepreședinte în partid. De asemenea, tot ca posibil candidat s-a auzit și de Ștefan Dărăbuș, directorul HHC, din partea PNL, asta în cazul în care nu candidează deputatul Călin Bota, președintele PNL Baia Mare. Ce putem zice? Să fie sănătoși!
Un alt aspirant la funcția de primar al Băii Mari este și Mircea Cirț, despre care se vehicula că va candida din partea AUR, dar care între timp și-a făcut partid. Ce putem zice? Să fie sănătos!
Pentru prima dată în istoria alegerilor la Primăria Baia Mare am putea avea o luptă politică între două doamne. Mai exact, din partea PSD există posibilitatea să o trimită în lupta electorală pe Crina Chilat, actual subprefect, iar din partea PNL există și varianta vehiculată de a miza pe Diana Iluț, fost consilier local, care deține mai multe funcții în asociații și organizații pentru mediul de afaceri și turism. Ce putem zice? Să fie sănătoase!
Cert este că, până în momentul de față, cele mai multe nume ca posibili candidați pentru Primăria Baia Mare vin din partea PSD. Pe lângă Florian Sălăjeanu și Crina Chilat, de care v-am spus, ca variante de candidați apar și Mircea Dolha (care a fost reprimit în PSD) și Doru Dăncuș - actualul viceprimar cu atribuții de primar, care a devenit în ultima vreme foarte activ, fapt care-l plasează în „pole position”. Ce putem zice? Să fie sănătoși!
De asemenea, se zvonește că în lupta pentru Primăria Baia Mare va intra și Cristian Anghel, fost primar al municipiului, politician din „garda veche”, care s-ar putea să fie una dintre surprizele alegerilor din acest an. Ce putem zice? Să fie sănătos!
În condițiile date, chiar va fi spectaculos ceea ce se va întâmpla la alegerile pentru funcția de primar al Băii Mari, dar în fond un singur lucru e important: noi să fim sănătoși!