• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Octombrie , 2012

Noi cu cine candidăm?

Întrebarea cetăţeanului turmentat, a fost preluată, adaptată de partid. Cu câteva zile înainte de termenul oficial de lansare a candidaturilor pentru alegerile parlamentare se fac şi se desfac candidaturile, convertiri politice, adeziuni, “cupluri” de candidaţi. Vă prezentăm un tablou al agitaţiei de pe scena politică maramureşeană.

 
 

7 Doamne şi toate 7. 3 Doamne şi toate 3. Maramureşul va trimite în Parlament în această toamnă 10 aleşi, 7 deputaţi şi 3 senatori, ieşiţi câştigători la „loteria uninominalului”. Înainte de campania electorală, a început însă “bătălia” pe candidaturi. Alianţele politice au redus considerabil numărul de candidaturi, aşa că, a început etapa “care pe care”.

 

Baia Mare înseamnă doi deputaţi: Baia Mare Vest şi Baia Mare Est Şomcuta Mare, Cerneşti, Coaş, Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Groşi, Remetea Chioarului, Săcălăşeni şi un senator. Primul colegiu este ocupat în prezent de Gheorghe Zoicaş, care a câştigat mandatul pe listele PSD, devenind apoi independent, iar acum îşi doreşte o nouă candidatură sub umbrela USL.

 

Un slalom politic privit cu îndoială de Bucureşti şi cu revoltă de oamenii cu state vechi în partid care spun că    s-au săturat de traseişti şi pun candidatura lui Zoicaş sub semnul întrebării. PNL, în special primarul Cătălin Cherecheş, a avansat pentru acest colegiu numele lui Teodor Ardelean, un om de cultură şi un politician de calibru. Pe celălalt colegiu e dată ca sigură candidatura actualului deputat Florin Tătaru.

La Senat, lucrurile sunt ceva mai complicate. Teoretic, pe regula “păstrăm parlamentarii în funcţie”, ar trebui să se menţină candidatura lui Liviu Titus Paşca, un senator nu prea vizibil, care a ieşit mai mult în evidenţă prin excursii în străinătate şi deconturi din banii publici.

În cei patru ani, a semnat 52 de iniţiative legislative, dintre care doar 5 au devenit legi, majoritatea, 34 au fost respinse definitiv. Din acest motiv, primarii din zonă, în frunte cu Cătălin Cherecheş, îl susţin pe mai tânărul Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, un politician din tânăra generaţie, dinamic, serios şi pregătit, un candidat care ar face “cuplul politic” perfect cu Florin Tătaru şi Ardelean şi ar avea credibilitatea şi forţa de a promova la centru proiectele zonei. Pe această zonă, PDL îl propune pe Radu Mircea Munteanu. Pe de altă parte, fotoliul de senator de Baia Mare e vizat şi de liderul PSD Maramureş, Mircea Ursache, singurul preşedinte de filială din ţară rămas deocamdată fără colegiu, deşi, acesta s-ar cuveni de drept liberalilor, iar susţinerea lui Ursache pe această candidatură ar da total peste cap împărţeala USL.

 

În sud, lucrurile sunt ceva mai liniştite. La Senat, USL va ieşi la rampă tot cu Sorin Bota, un senator activ, care a promovat proiectele judeţului şi s-a implicat mai ales în problemele spinoase ce ţin de infrastructură. Bota se va “bate” cu Felician Cerneştean.

 

La deputaţi, pe Colegiul Codru se vorbeşte de candidatura primarului de Asuaj, Vasile Boitor, unul dintre cei mai vechi aleşi din ţară, din partea USL. Pe acelaşi colegiu, PDL vrea să iasă la rampă cu candidatura primarului de Ulmeni. Pe de altă parte, sursele noastre spun că sondajele făcute pe zonă îl plasează cel mai bine pe actualul deputat Nicolae Bud. Pe Colegiul 4 Lăpuş, bătălia se va da între doi foşti colegi de partid: Doru Leşe, trecut în barca PNL şi Micea Man, de la PD-L, situaţie delicată pentru primarii zonei, apropiaţi de ambii candidaţi, care vor decide probabil să împace şi “capra şi varza”.

Pe Borşa-Vişeu- se vor “bate” Pavel Horj din partea USL, fostul secretar de stat de la Ministerul Cultelor şi Culturii, Vasile Timiş, de la PDL şi probabil, Adrian Filip, proaspăt PP-DD-ist. Pe Colegiul de Deputaţi Mara-Cosău se păstrează, pare-se, rivalităţile de acum patru ani: Vasile Berci, de la USL şi Alexandru Deac de la PDL.

 

Pe Sighet, lucrurile sunt ceva mai încâlcite. Eugenia Godja a renunţat să candideze la un nou mandat de primar, în favoarea actualului primar Ovidiu Nemeş, primind în schimb promisiunea că liberalii o vor susţine pentru un post de vicepreşedinte a CJ până în toamnă şi apoi pentru un fotoliu de deputat, având în vedere că liberalii au devenit majoritari în Colegiul Sighet, obţinând scoruri foarte bune pentru USL la alegerile locale. Numai că, a rămas fără fotoliul de vicepreşedinte.

 

Pentru Colegiul de Deputaţi, se pare că a fost fixată Cornelia Negruţ, preşedintele PC Maramureş. Aşa că, cea mai bună variantă ar fi o candidatură la Senat pentru Eugenia Godja şi un tandem câştigător pentru Maramureşul Istoric.

Numai că acelaşi post de senator a fost ochit de Liviu Marian Pop, deşi analizele lucide nu-i dau şanse în faţa lui Gheorghe Mihai Bârlea, iar un tandem cu doi candidaţi cu notorietate scăzută peste Deal ar fi dezastruos pentru USL, deoarece ar risca să piardă şi Senatul şi Camera Deputaţilor, în ciuda scorurilor bune de până acum şi a contextului favorabil. Ori, un candidat cunoscut în zonă, cu experienţă, vizibilitate, credibilitate – Eugenia Godja şi un nume nou, cu un CV impresionat şi credibilitate la Bucureşti – Cornelia Negruţ ar avea şanse mari de câştig.

Gabriel Zetea, purtătorul de cuvânt al PSD spune că propunerea lui Liviu Pop vine în special din centru, dar candidaturile sunt departe de a fi definitive: „organizaţia judeţeană are termen ca cel târziu până în 10 octombrie să transmită propunerile privind candidaturile pentru alegerile parlamentare către Organizaţia Naţională. Statutul prevede că noi, Organizaţia Judeţeană, putem face propuneri, urmând ca acestea să fie validate în Comitetul Executiv Naţional. Comitetul Executiv Naţional va avea loc până cel târziu în data de 15 octombrie, iar în 17 va fi sigură lansarea candidaţilor USL din întreaga ţară la Bucureşti. Va fi o manifestare cu zeci de mii de oameni - în care se va prezenta absolut fiecare candidat din partea fiecărui partid. Deci, cel târziu până în data de 15, candidaturile vor fi definitivate. Noi, săptămâna viitoare, marţi, în data de 9, organizăm şedinţa Comitetului Executiv al Organizaţiei Judeţene în care vom stabili propunerile acesteia. Adică, vom vota candidaţii pe care noi îi vom transmite la Bucureşti. Până în acest moment, din discuţiile pe care le avem, candidaturi depuse cert sunt ale celor doi parlamentari în funcţie, Florin Tătaru şi Sorin Bota. Şi-au mai anunţat candidatura doamna Eugenia Godja, Călin Matei, Nicolae Boitor şi Gheorghe Şimon. Dar până marţi se mai pot depune candidaturi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.