Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a saptea editie. Evenimentul este patronat si anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei si, de asemenea, de UNESCO, care s-a alaturat Noptii Muzeelor in anul 2009. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, instituite de Consiliul International al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai. In anul 2011 Noaptea Muzeelor este pentru prima data patronata oficial si de ICOM.
Reteaua Nationala a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel international, coordonând desfasurarea Noptii Muzeelor in România si asigurând o promovare ampla si coerenta a activitatilor organizate de muzeele românesti. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sarbatoresc in anul 2011 evenimentul. In România, peste cincizeci de muzee isi asteapta vizitatorii in nocturna. In acest an Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures a pregatit pentru evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” o serie de activitati care sustin demersul institutiei muzeale de a incuraja tinerii sa dezvolte o cariera in domeniile istorie si arheologie, de a promova imaginea muzeului in comunitate, de a intari si dezvolta legatura dintre muzeu si comunitate, pe de o parte muzeul ca pastrator al identitatii locale si regionale, pe de alta parte comunitate care, re-gaseste obiecte, re-traieste momente prin intermediul expozitiilor.
In 14-15 mai, in intervalul 16,00-02,00 la sediul muzeului din Baia Mare, strada Monetariei, nr. 1-3, expozitiile permanente si temporare vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, publicul va putea vizita expozitia inedita de caricatura-portretistica VIP 50, având ca tema personalitati publice locale, nationale si internationale, realizata de colegul nostru Zamfir Somcutean, conservator in cadrul sectiei de Arheologie. Dintre activitatile care se vor derula in cadrul evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor” amintim: piese de teatru puse in scena de trupele unor institutii de invatamânt si cultura baimarene („Rivulus Dominarum” - Colegiul National „Mihai Eminescu”, „Masca”-Liceul Teoretic „Emil Racovita”, „Thalia”-Grup Scolar „Gheorghe Lazar”, „Trupa lu’ Papuc” si „Hop si Noi”), parada de costume dacice si romane (Asociatia „HistArch” Baia Mare si Asociatia „Terra Dacica Aeterna” Cluj Napoca) si coafuri antice (Colegiul Tehnic „Transilvania”), vizionarea unor filme documentare pe teme istorice si concerte de muzica folk (Mihai Sabau, Mihai Tirica, Adi Vezentan, Dan Pop, Florin Pop si Ioan Botis).
Un moment important il reprezinta prima editie a concursului „Lvdi Antiqvi”, cuprinzând diferite probe, intreceri si jocuri antice care vor testa indemânarea, agilitatea si iscusinta elevilor din cinci licee baimarene. Din partea fiecarui liceu va fi desemnata câte o echipa formata din 8 concurenti, „capitanul”acestora fiind profesorul de istorie. Muzeele pot si trebuie si trebuie sa devina locuri in care vizitatorii experimenteaza lucruri captivante care le trezesc anumite emotii si traiesc asa numitele momente „aha!”. Partenerii acestui eveniment cultural sunt: Asociatia „HistArch” Baia Mare, Asociatia „Terra Dacica Aeterna” Cluj Napoca, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul de Papusi Baia Mare, Liceul Teoretic „Emil Racovita”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Colegiul National „Vasile Lucaciu”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Grup Scolar „Gheorghe Lazar” si Liceul de Arta Baia Mare.
Program „Noaptea Muzeelor 2011”
16:00 Deschiderea oficiala a primei editii a concursului „Lvdi Antiqvi”
16:00-02:00 Program de vizitare gratuita a expozitiilor gazduite de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie. Expozitii inedite: „Vip 50” – expozitie de caricaturi realizate de Zamfir Somcutean
16:10 „Aruncarea bolovanului”
16:20 „Rota”
16:50 „Recunoasterea plantelor”
17:00 „Amintiri…” – adaptare dupa I. Creanga, interpretata de „Trupa lu’ Papuc”; „La lilieci” –adaptare dupa M. Sorescu, interpretata de trupa „hop si noi”
17:15 „Arcasul dac”
17:45 „Doboara turnuletul!”
18:05 Parada costume si coafuri antice
18:25 „Bratul de fier”
18:35 „Trasul frânghiei”
19:05 „Strânge cât poti”
19:15 „Ivan Turbinca” –adaptare dupa nuvela omonima a lui I. Creanga, interpretata de trupa „Thalia” (Grup Scolar Gh. Lazar)
19:35 „Sparge oala!”
19:50 „Cercul”
20:10 „Nimereste gaura”
20:25 „La olarit!”
20:35 Concert Folk
20:50 Premierea primei editii a concursului „Lvdi antiqvi”
21:00 Deschiderea oficiala a „Noptii Muzeelor 2011” – intrarea cu torte
21:00-02:00 Vizionare de filme documentare pe teme istorice
21:10 „Zamolxis” - Adaptare dupa Lucian Blaga, interpretata de trupa „Rivulus Dominarum” (Colegiul National M. Eminescu)
21:30 Concert Folk
21:55 „Provocarea” - piesa de teatru scrisa de Alexandra Danciu, interpretata de trupa „Masca” (Liceul teoretic E. Racovita)
22:15 Concert Folk
Oana Lesiu - muzeograf, Raul Cardos - muzeograf, Marius Ardeleanu - muzeograf
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.