• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

Niculescu Țâgârlaș denunță practici ilegale în administrația băimăreană

Înainte de o istoricã și incredibilã ședințã de Consiliu Local Baia Mare, a avut loc, în sala micã de ședințe a Primãriei, o conferințã de presã susținutã de Cristian Niculescu Țâgârlaș. Este a doua întâlnire cu presa bãimãreanã a consilierului liberal cu atribuțiuni de viceprimar interimar. Niculescu a arãtat, încã o datã, cã și-a luat rolul în serios și a prezentat câteva cazuri interesante prin implicații.

 

Deși în Primărie era un zum­zet continuu, semn că așteptata ședință de CL era în atenția tuturor, după o scurtă introducere, Niculescu a reușit să atragă atenția ziariștilor cu datele și cifrele prezentate.
„Am dispus efectuarea unui control la celebrul magazin Profi din Ferneziu.
S-a aplicat o amendă de 20.000 de lei, în data de 14 februarie, pentru că nu aveau autorizație de funcționare. De fapt, acest magazin arată cum se face administrație publică în Baia Mare. Îmi asum cele spuse. Dacă un simplu cetățean își cons­truiește un garaj fără avize, poate fi amendat, demolat... orice; dacă o bă­trânică vinde în piață roșii, și nu are autorizație de produ­cător, vine poliția locală și o amen­dează.
Dar în Baia Mare, un supermarket, fără autorizație de construire, fără niciun document prin care să poată funcționa, își desfășoară activitatea fără probleme. Întreb, cum se înregistrează contabil această societate mare? Firma, pe punctul de lucru, nu există. Cum plătește facturile la curent, la apă, energia termică? Nu are cum să aibă contracte încheiate cu cei care furnizează aceste utilități. Pentru a mă dumiri am cerut documentația care stă la baza încheierii contractului cu Vital. Aici sunt niște documente și, repet, așa se face admi­nistrație la noi, sunt copii depuse, fără semnătură, ștampilă pentru conformitate. Dacă vreau să fac o plângere pe­nală împotriva acestor acte false nu am cum să fac pentru că nu au fost asumate niciodată, nici ca original, nici ca copie.
Sunt depuse documente ca și cum această construcție ar exista. Dar construcția nu există, din punct de vedere legal. Și nu este niciun fel de autorizație pentru această construcție. Ceea ce este grav și de asta am dispus efectuarea de urgență a controlului, dacă se întâmplă un accident, un incendiu la această unitate, și mor oameni, cine răspunde?
Vă spune eu! Administrația publică locală.
Nu există oameni deasupra legii! Și nici această companie, indiferent de cât de mare e, nu este deasupra legii. A fost sancționată și voi continua demersurile pentru desființarea construcției”, a spus Niculescu.

După acest prim exemplu de încălcare a legii, consilierul liberal a venit cu al doilea dosar interesant.

„Platforma Cuprom, ce se întâmplă acolo? Am solicitat de mai demult răspunsuri în acest caz. Atunci când vrei să ascunzi o situație înființezi o comisie. Cea care a fost trimisă să vadă situația nu și-a făcut treaba cum trebuie. Iar eu în doar două zile am obținut toate informațiile cu privire la acest caz. Acest dosar”, a spus Niculescu ară­tându-l ziariștilor, „este un exemplu de cum se face un dosar prost de către niște oameni care nu se pricep. De exemplu, se spune că la pagina 109 este un document ce justifică o autorizație de desființare, chipurile, emisă de către Primăria Baia Mare în interesul SC Piraeus Leasing România. Am verificat documentul și am cerut arhitectului șef să îmi pună la dispoziție actul. Mi s-a adus un document, cu număr, 493 din 2012, numit autorizație de desființare, și care nu a fost semnat de nimeni. Nu știu dacă a fost o neglijență sau a fost intenționat, dar este foarte grav. Astfel de acte care nu au nicio eficiență juridică sunt luate în considerare și este foarte grav!
Din toate aceste acte rezultă că aproximativ 300.000 de metri pătrați de construcții au dispărut în mod ilegal, doar pe platforma Cuprom. Urmează să analizăm Romplumb și Apsa. Sunt platforme industriale care puteau fi utilizate în proiectele orașului, pe partea economică. Aici au fost tot ce înseamnă rețele, clădiri, totul construit pentru platforme industriale. Am distrus totul prin neimplicarea noastră, a tuturor!
Sunt imagini filmate cu drona în zona respectivă și se vede că aceste clădiri nu mai există. Iar din punct de vedere al finanțelor... se plătesc impozite pe clădiri, nu s-a radiat nicio poziție, din evidențele noastre, ale Primăriei. Toate clădirile alea există din punct de vedere fiscal.
Ce s-a întâmplat cu molozul rezultat? Chiar dacă pare o problemă neim­portantă, depozitarea molozului, la cât s-a distrus acolo, costa cam 3 milioane de lei. Și trebuia făcut într-un regim special pentru că acolo au fost foarte multe produse cu încărcătură toxică, periculoasă. Nimeni nu are control și nimeni nu știe unde au dispărut aceste deșeuri. Din calculul făcut, estimativ, vorbim de 300.000 de lei evaziune fiscală pentru Baia Mare. Taxa care ar fi trebuit să fie plătită pentru autorizația de desființare. În concluzie, băimărenii au pierdut, am pierdut toți, pentru că acolo a fost un flux tehnologic, a fost fier vechi de cel puțin un milion și jumătate de euro. Nu știu cum a fost comercializat acest fier vechi pentru că proveniența lui era clar ilicită.

Aici este un mare semn de întrebare. Și nu este doar problema Primăriei ci a mai multor instituții locale și naționale care nu și-au făcut datoria față de băimăreni”, a spus Niculescu Țâgârlaș.
Consilierul liberal cu atribuțiuni de viceprimar interimar a spus că este un semnal de alarmă către toți cei care ar fi trebuit să vegheze la respectarea legii.        

 

„Dacă un simplu cetățean își cons­truiește un garaj fără avize, poate fi amendat, demolat... orice; dacă o bă­trânică vinde în piață roșii, și nu are autorizație de produ­cător, vine poliția locală și o amen­dează.
Dar în Baia Mare, un supermarket, fără autorizație de construire, fără niciun document prin care să poată funcționa, își desfășoară activitatea fără probleme. Întreb, cum se înregistrează contabil această societate mare?”
Cristian Niculescu - Ţâgârlaş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.