• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2015

Nicolae Suciu, excelenţa academică în pictură

Reporter: O nouă promoţie de artişti plastici, absolvenţi ai facultăţii din Baia Mare, secţia Pictură, a avut vernisajul expoziţiei de final de studii. Ce puteţi spune despre aceşti absolvenţi?

Nicolae Suciu: Anul acesta a fost foarte rodnic din punct de vedere didactic, pe lângă expoziţia de sfârşit de semestru pentru anii. şi II de licenţă, am avut şi expoziţia lucrărilor de licenţă a anului III, de absolvenţi, expoziţii care au avut loc la Galeria de Artă Nord, de pe strada Victor Babeş. Tot acolo am vernisat şi expoziţia de sfârşit de an a primei serii de masteranzi. În sfârşit, la Baia Mare s-a completat întreg ciclul de studiu pentru care am luptat, cu eforturi personale, nu ascund acest lucru şi cu foarte multă convingere, prin lucrările studenţilor, în faţa celor care erau suspicioşi asupra caracterului şi a calităţii învăţământului din Baia Mare.

Până la inspecţia lucrărilor de licenţă, vreau să spun că această serie a participat anul trecut la prima ediţie: „Desenul în atelier”, o expoziţie a universităţilor mari de artă din ţară, patru la număr. Expoziţia a avut loc în Timişoara şi am fost şi noi invitaţi.

Lucrările prezentate de noi au fost pe cu totul alte coordonate de creativitate, de foarte multă libertate şi imaginaţie şi, totodată, un înalt-profesionalism, lucru remarcat de şefii de comisie care au jurizat această expoziţie şi de conducerile universităţilor de artă din România. Nu este puţin lucru să fi alături de universitatea naţională de artă din Bucureşti şi universităţile din Iaşi, Cluj, Timişoara, noi fiind a cincea, nefiind universitate, nici facultate ci doar o specializare: Pictură pe şevalet, în cadrul Artelor Plastice şi Decorative. Şi am stat la aceeaşi masă şi cu drepturi depline.

Mai mult de atât, în acest an, la acelaşi Salon Naţional de Desen, lucrările de la Baia Mare, printr-o reprezentantă din anul trei, a primit marele premiu al Bienalei cu tot ce rezultă dintr-o asemenea situaţie (un premiu financiar, diplomă de excelenţă şi laudele aduse instituţiei de învăţământ).

Tot în acest an a avut loc la Cluj festivalul Primăvara studenţească, de fapt o reluare a acestui festival, care s-a oprit în 1989. Noi am expus alături de studenţii din Cluj. Am primit placheta pentru contribuţii deosebite aduse la dezvoltarea artei, noi, Centrul Artistic Baia Mare, respectiv specializarea de arte plastice.

A fost o expoziţie cu lucrări ale celor din anul întâi de masterat şi anul trei de licenţă.

 

Rep.: Ce se poate spune de expoziţia cu lucrările studenţilor de la licenţă, expoziţie deschisă până în toamnă?

N.S.: Expoziţia reliefează preocuparea şi seriozitatea cu care studenţii s-au aplecat asupra temelor pe care şi le-au ales, precum şi coordonatorii care au îndrumat aceste lucrări de licenţă. Este vorba de colegii mei, Bertalan Kovacs, Ioan Anghel Negrean şi Adrian Chira. Fiecare dintre noi am avut un număr de studenţi şi pot spune că niciunul nu seamănă cu celălalt, este foarte important acest lucru şi, totodată, nimeni cu profesorul lui. Întotdeauna în cadrul universităţilor de artă a fost această concurenţă, seria pe care un profesor o scotea la licenţă obligatoriu friza aceeaşi arie tematică, aceleaşi preocupări tehnologice, aceleaşi mijloace de redare artistică sau chiar se suprapuneau cu personalitatea profesorului coordonator.

La noi, de când am pornit această specializare, am spus că acest lucru trebuie să lipsească şi să lăsăm fiecare student să se dezvolte, eu nu doresc să scoatem absolvenţi care să semene cu mine sau cu Negrean, Kovacs, ori Chira. Cred că este un lucru benefic. Ne-am implicat foarte mult ca această continuitate a Centrului Artistic Baia Mare să aibă acelaşi statut de profesionalism pe care l-a avut până acum.

Lucrările studenţilor sunt diverse, variate, şi au şi cercetare teoretică adunată într-o lucrare, cam 20 de pagini. Această lucrare constituie un fundament serios pentru lucrarea de licenţă.

 
Rep.: Ce pregătiţi pentru a doua parte a anului?

N.S.: În octombrie vom demara o expoziţie de plain air, în urma unui parteneriat cu Clubul Rotary. Vor fi trei tematici foarte interesante: cu şevaletul pe urmele pictorilor de altă dată, corespondenţe şi motive tipologice şi estetice în oraşul vechi, Baia Mare, precum şi Maramureşul conservat. Probabil vom invita şi studenţi din ţară!

 

Rep.: Ce ne puteţi spune despre admiterea din acest an la secţia de Pictură unde sunteţi profesor?

N.S.: Urmează perioada de înscrieri între13-17 iulie, perioadă în care au loc şi şedinţe de pregătire pentru cei care vor să vină să continue studiile în Baia Mare. Examenul fiind în 20-21 iulie. Sesiunea de toamnă este în 9 septembrie, pentru locurile rămase neocupate, dacă există această situaţie. La fel este şi pentru masterat.

 
Rep.: În ce constă examenul?

N.S.: Fiind vorba de o disciplină vocaţională, avem lucrări practice.

Exclud din start mapa! Deoarece mapa are lucrări cu corecturi, candidatul cere părerea altora… nu sunt lucrări concludente! Aşa că proba practică de desen după natură şi proba de pictură cu tematică după model sunt elementele cele mai importante pentru a sonda această calitate a candidatului.

Pasul este mare pentru cel care începe la 1 octombrie cursurile şi după un an de zile participă la expoziţia de final de semestru. Sunt incredibile pentru mulţi performanţele profesionale adunate în timp. Vin cu foarte mult entuziasm, iar când văd rezultatul la sfârşitul anului, sunt cu atât mai mulţumiţi!

 

Rep.: Care ar fi cifrele şi datele principale ale admiterii din acest an la secţia de Pictură?

N.S.: Cifra de şcolarizare este aceeaşi. Avem 16 locuri la buget şi până la 26 cu plată, unde vin studenţi la a doua facultate sau cei care cad în urma baremului existent. Avem locuri la buget şi la masterat, acum opt, urmând ca în septembrie ele să se regleze până la cele 15 locuri pe care le avem. Din acest an vom acoperi şi partea cadrelor didactice şi partea financiară ce revine din alocaţiile bugetare. Sperăm să dezvoltăm, după aceea, o serie de proiecte pentru a scoate mai mult în faţă activitatea noastră.

Dar noi avem statut de vizibilitate internaţională, avem studenţi cu deplasare Erasmus la Liege, am stabilit cu universitatea de artă din Barcelona o legătură ce va fi bună, dar sunt încă probleme cu semnarea protocolului, avem promisiuni pentru semnarea de protocoale din Ungaria şi Polonia.

 

Rep.: Sunt absolvenţi care v-au impresionat în aceşti trei ani de studiu?

N.S.: Sunt mai mulţi! De fiecare dată avem această tristeţe, când pleacă o promoţie… Sunt oameni pe care aş vrea să îi mai văd în continuare. Avem studenţi de excepţie! Raluca Grigoriu, Iulia Băbaş, Alin Sereş, Cristina Busuioc, Mariana Bota, care a luat şi marele premiu al Bienalei, sunt doar câţiva dintre care au dus această serie de promoţie, cu mult profesionalism, la final.

 

Rep.: Câţi dintre absolvenţi, în general, rămân să fie artişti plastici, pictori?

N.S.: Institutul scoate absolvenţi care pictează şi din ei timpul îi va decanta pe cei care sunt artişti. Mulţi dintre absolvenţi lucrează în învăţământul preşcolar, în învăţământ. Cei care au o oarecare independenţă financiară continuă şi lucrează ca liber-profesionişti, devin membri ai UAP, expun…Una peste alta, nu sunt şomeri, absolvenţii de la arte plastice!

 

Rep.: Lăsând partea academică a activităţii dumneavoastră, ce mai face pictorul Nicolae Suciu?

N.S.: M-am dedicat foarte mult, în ultimul an, universităţii. Am avut şi mult de lucru, deoarece în acest an a trebuit ca multe universităţi să fie reautorizate, reacreditate şi sunt în comisia de evaluare. De aceea am şi fost de la Bucureşti la Timişoara, de la Galaţi la Iaşi, Oradea-Arad, Tg. Mureş, locaţiile unde am avut câte două-trei comisii. A mai fost parcurgerea cu studenţii a programelor de licenţă, a lucrărilor de licenţă, au fost şi proiecte pe plan local pentru a evidenţia această specializare, iar creaţia mea am lăsat-o pe un palier mai îndepărtat, dar nu înseamnă că am abandonat!

Lucrez la proiecte, schiţe, variante de lucru, iar descătuşarea va începe când voi merge şi eu în taberele de creaţie din această vară. Particip la o şcoală de vară din Ungaria, la Debrecen. unde sunt invitaţi 20 de artişti din toată lumea, din Japonia până în Brazilia.

Am avut o expoziţie foarte importantă, împreună cu colegii, printr-un parteneriat pe care îl avem cu universitatea din Debrecen. Colegiul reformat a avut o manifestare pentru 500 de ani de existenţă. Am avut onoarea de a fi invitaţi acolo pentru a da un caracter festiv cu o expoziţie selectivă de grup a celor şase profesori titulari, alături de cei patru anteriori. A fost foarte multă lume, din toată Europa. A fost o noapte a muzeelor, la 12 noaptea era foarte multă lume. Am avut trei intervenţii, a fost extraordinar. Pot spune că am avut un an foarte plin…expoziţii cu studenţii…Pot spune că timpul s-a condensat foarte mult!

 
Rep.: Dar o expoziţie personală?

N.S.: Vreau să fac un material…la sfârşit de noiembrie, care va prefigura o expoziţie mai mare anul viitor. Voi schimba prefixul şi doresc să mă aniversez singur, să îmi fac cadou, nu numai mie, ci şi prietenilor mei, iubitorilor de artă, o parte din frământările mele, o parte a stărilor emotive…

 
 

„Trebuie să lăsăm fiecare student să se dezvolte, eu nu doresc să scoatem absolvenţi care să semene cu mine sau cu Negrean, Kovacs, ori Chira. Cred că este un lucru benefic. Ne-am implicat foarte mult ca această continuitate a Centrului Artistic Baia Mare să aibă acelaşi statut de profesionalism pe care la avut până acum”.

Nicolae Suciu

Comentariile celorlalți

emil pe 21.07.2015 la 09:04
Felicitari pentru implicare didactica , academica , artistica si nu in ultimul rand pentru timpul pe care il dedici activitati de voluntariat in comunitatea baimareana in a ajuta , a darui , si a fi un exemplu.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.