• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Octombrie , 2021

Nicolae Ciucă propus premier. Coboară milităria din pod

Așa cum era de așteptat, guvernul propus de Dacian Cioloș nu a trecut de votul din Parlament. Au fost 88 de voturi „pentru”, iar ca să fie învestit Cabinetul USR avea nevoie de 234 de voturi. Împotrivă au votat 184 de parlamentari. Din totalul de 466 de parlamentari, au fost prezenți la vot 343 de deputați și senatori. USR are 80 de deputați și senatori, astfel că 8 parlamentari din afara partidului au votat pentru învestirea Guvernului Cioloș. Se știe că cel puțin două voturi au venit de la liberali.

Deoarece nu a fost întrunită majoritatea pentru ca Parlamentul să acorde încrederea Guvernului Cioloș, s-a prelungit criza politică. Ce urmează? Președintele trebuie să convoace din nou consultări cu partidele parlamentare și să facă apoi o nouă propunere de premier.
Ceea ce s-a întâmplat în ziua de joi, 21 octombrie.

Consultările au început cu liberalii. PNL a renunțat la Florin Cîţu şi l-a  propus pe Nicolae Ciucă, ministrul demis al Apărării. Liberalii îşi doresc un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susţinerea PSD. Varianta a fost discutată cu o zi înainte de preşedintele Klaus Iohannis şi de câţiva lideri liberali: Florin Cîţu şi cei patru prim-vicepreşedinţi PNL, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode, Gheorghe Flutur. PSD a venit la întâlnire cu președintele României fără a avea o propunere de prim-ministru. „Ştim foarte bine că anticipatele nu se pot face în acest moment, ţinând cont şi de pandemie şi de Constituţie, dar credem în continuare că, după un asemenea eşec al guvernării de dreapta, varianta cea mai bună este întoarcerea la români”, a declarat, înainte de a intra la consultări, Marcel Ciolacu, președintele PSD. Cu toate acestea, se poate ca PSD să sus­țină temporar un guvern minoritar PNL-UDMR.

La rândul lor, useriștii au declarat că nu vor susține un guvern minoritar. Cioloș susține în continuare că refacerea Alianței din care au plecat ar fi cea mai bună soluție. Iată ce a declarat Dacian Cioloș. El respinge un guvern minoritar al liberalilor, ca nefiind o soluție, dar a fost în Parlament cu un guvern minoritar, prezentat ca o soluție la criza politică a momentului.
- „Avem nevoie de soluții și un guvern care să aplice aceste soluții.
- Acest lucru se poate face reconstruind coaliția PNL-USR-UDMR.
- Trebuie onestitate să vedem dacă vor să meargă în această direcție.
- Nu putem susține un guvern minoritar în condițiile în care trebuie să susții un program de reforme.
- Votăm un guvern din care să facem parte.
- Când noi am propus un premier, niciun alt partid nu a făcut o propunere. Noi am mers cu un guvern minoritar asumat.
- Refacerea Coaliției e posibilă. Vom vedea dacă PNL dorește sau vrea să facă un joc și să ajungă la alte obiective.
- Pentru cetățeni, este nevoie de o majoritate. USR e gata să discute, dar trebuie să existe si disponibilitate din partea cealaltă.
- PNL va avea de ales.
- O să vedem ce are de gând, ce vrea domnul Ciucă. Important e ceea ce va face, ce-și va asuma.
- Nu respingem varianta, dar e nevoie de un guvern care să aibă majoritate.
- Nu credem că un guvern minoritar este o soluție”, a spus, într-o con­ferință de presă, Dacian Cioloș.

Potrivit unor surse informate, social-democrații nu vor intra la guvernare și vor susține guvernul lui Nicolae Ciucă din Parlament. În schimb, PSD va primi șefia Camerei Deputaților, dar și accesul la banii publici pentru primarii săi, prin numirea de către liberali a unui ministru independent politic la unul dintre ministerele cheie - Dezvoltare sau Finanțe.
Ca premiu de consolare, Florin Cîțu ar urma să primească șefia Senatului, cu voturile senatorilor PSD. La ieșirea de la consultări, Marcel Ciolacu a declarat că decizia privind numirea premierului îi aparține președintelui Klaus Iohannis. Pe de altă parte, după ieșirea de la consultări, Ciolacu a declarat că nu a negociat intrarea la guvernare și că nu a cerut conducerea Camerei Deputaților.
Liderii maghiari au început jocul de glezne cu care suntem obișnuiți.
„Am luat act de propunerea PNL. Ciucă este un militar excepțional care a muncit, a mers în teatrele de război. Pe palierul politic este însă o problemă, pentru că nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în țările democrate niciun militar nu a condus guvernul. Din acest punct de vedere, avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea și dorința PNL de a căuta o soluție rapidă. Suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al lui Florin Cîțu. Dacă Iohannis îl va desemna, probabil că vom discuta și cu el dacă va dori și vom vedea care sunt prio­r­i­tățile”, a declarat Kelemen Hunor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.