• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Ianuarie , 2022

Nicolae Bud, volum în librăriile din China

„La hotarul dintre milenii, mineritul, încotro?”, lucrarea maramureșeanului Nicolae Bud, apărută la Editura Academiei Române în 2015, are și o versiune în limba chineză și poate fi găsită în librăriile din China. Volumul este însoțit de o prefață semnată de directorul Administrației Resurselor Minerale din fostul Minister al Geologiei și Resurselor Minerale din Republica Populară Chineză și director adjunct al Comitetului de Management Superior al Federației Miniere din China, Guo Zhenxi. Oficialul chinez spune că, după ce a citit cartea, a constatat că autorul scrie nu doar despre situația minieră din România, ci și că, dintr-un unghi mai înalt, aceasta oferă perspective unice pentru dezvoltarea și reforma mineritului global.

Un succes deosebit al cunoscutului specialist în minerit, Nicolae Bud, fost parlamentar și om politic. Acesta „s-a retras” la biroul de scris și a realizat mai multe volume dedicate mineritului și economiei. Înainte de a începe pandemia, a fost în China, unde a lansat volumul amintit mai sus. A fost o experiență deosebită, ce a produs valuri printre specialiștii chinezi în minerit. Iată că avem și confirmarea, volumul scris de
Nicolae Bud a fost tradus în limba chineză și trimis în librăriile chinezești.

„Lumea de astăzi trece prin schimbări majore nemaivăzute într-un secol, peisajul politic și economic global suferă transformări profunde, iar modelul de cerere și ofertă de resurse minerale se remodelează rapid. Noua epidemie de coronavirus a accelerat evoluția modelului mondial, a modelului de resurse și a modelului industrial. Lanțul de aprovizionare și cel industrial au fost grav afectate. Acest lucru a adus provocări fără precedent pentru dezvoltarea industriei miniere și va avea un impact profund asupra sistemului global de guvernare a resurselor. Deși nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Nicolae Bud, amândoi suntem manageri în industria minieră. Din cartea sa, putem simți rezonanța oamenilor din minerit, anume că dezvoltarea sănătoasă și durabilă a mineritului necesită o abordare științifică, eficientă și concentrată asupra viitorului, bazată pe conceptul global de dezvoltare durabilă și pe planul de implementare”, a scris Guo Zhenxi. Să mai menționăm că autorul maramureșean este numit, în China, savant.

Proiectul de traducere și de publicare a cărții savantului mara­mureșean Nicolae Bud în China a fost lansat oficial în 2019, la Standul României de la Târgul Inter­național de Carte de la Beijing, în prezența autorului. La eveniment au participat și re­pre­zentanți ai Editurii pentru Știință şi Tehnologie Liaoning și ai Institutului Cultural Român de la București și Beijing. Președintele şi redactorul-șef al Editurii pentru Știință şi Tehnologie Liaoning, Song Chunzhi, declara atunci că lucrarea va ajuta specialiștii chinezi să cunoască mai bine situația mineritului din România.
„Mă bucur foarte mult să mă întâlnesc cu autorul aici, la Beijing. Este prima oară când noi colaborăm cu o editură din România şi ne bucurăm foarte mult. Ne dorim să avem proiecte comune şi în viitor, să publicăm şi alte cărţi traduse din chineză în română sau din română în chineză. Sper să fie o colaborare rodnică între cele două părţi”, spuneau specialiștii chinezi.
„Nicolae Bud, prin profesia, vocaţia şi pasiunea cu care îşi onorează diploma de inginer minier şi un doctorat în materie, prezintă o serie de politici și concepte pentru reforma, dezvoltarea și inovarea minieră la nivel mondial, inclusiv politici, reglementări, management, tehnologie, standarde, prețuri, informații care vor permite managerilor și companiilor din minerit din toată lumea să le învețe și să le urmeze.
În momentul lansării din 2019 de la Beijing a proiectului, autorul spunea. „Este un moment emo­ționant şi sper ca lectura să trezească interesul cititorilor, pentru a înțelege cât se poate de corect rolul jucat şi locul ocupat de sectorul mineralelor în istoria civili­zațiilor, de problemele actuale cu care se confruntă și de provocările viitoare”, au mai notat chinezii.

Impresionat de cercetările ample și de profesionalismul autorului, director adjunct al Comitetului de Management Superior al Fede­rației Miniere din China, Guo Zhenxi, încheie astfel prefața la versiunea în chineză. „Această carte este o capodoperă a dezvoltării miniere, care va face cu siguranță dezvoltarea companiilor miniere din lume mai durabilă, mai științifică, mai rapidă și mai sigură”.

Aceste informații au fost oferite
de Nina F. Gherman


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.