• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Mai , 2008

Ne paste scumpirea!

De Paste, Inainte de Paste sau dupa, nu se stie exact. Cert e ca In preajma sarbatorilor, ca In fiecare an, ne paste un nou val de scumpiri. Painea, carnea, mieii, utilitatile, cam toate vor fi ajustate la pret... Scumpirile de Paste au devenit la fel de traditionale ca si ouale rosii, pasca sau mielul. Si, spre deosebire de bucatele traditionale, sunt general valabile. In preajma sarbatorilor, multi dintre comercianti simt „mirosul” vanzarilor mari si, pentru a creste si mai mult profitul, majoreaza preturile. De cativa ani, guvernantii tot spun ca scumpirile sunt nejustificate si Ii acuza pe unii comercianti de specula. Numai ca, de aceasta data, argumente pentru scumpiri chiar exista: s-a majorat pretul materiei prime In mai toate domeniile de productie, a crescut si pretul utilitatilor, s-au impus investitii importante, a scazut puterea de cumparare a romanilor si, implicit, consumul. Pentru a nu ajunge la sapa de lemn, producatorii, chiar si cei din panificatie, sunt obligati sa „umble” la preturi. Cand vom afla pretul corect? Gelu Pop, managerul Andana Pan, spera ca dupa Sarbatorile de Paste: „Cel putin In Baia Mare e greu de spus ca Inainte de Paste va fi o scumpire la paine. Noi avem si bun-simt. Data trecuta v-am spus ca scumpirea va fi dupa Craciun si a fost dupa Craciun. Ma gandesc ca acelasi lucru se va Intampla si acum. Vom mai astepta cum vom putea, ca mai avem unii niste stocuri existente si vom trage mai mult, ca vine vara si, probabil, altfel o sa mearga lucrurile si o sa scumpim painea numai dupa Sarbatori. Eu, cel putin, nu voi scumpi painea decat dupa Paste. Din aprilie, sigur se va modifica pretul cu 2-3.000 de lei vechi pe kilogram, adica 1.500 de lei vechi pe bucata de paine. Iar asta sigur va Insemna si reducerea consumului”. In targurile din Maramures, cu cateva zile Inainte de Pasti, oferta de miei era extrem de vasta, dar cererea destul de mica. Gheorghe Muresean, primarul comunei Arinis, In care se organizeaza un astfel de targ, spune ca vina o poarta pretul mare, dar si faptul ca normele sanitar-veterinare impun anumite conditii pentru sacrificarea mieilor, ceea ce Inseamna investitii importante. Producatorii din industria carnii au „miscat” preturile recent si spun ca nici ei nu mizeaza pe majorarile de Paste. Dar nici cumparatorii nu prea pot miza pe promotii. Vasile Ghita, managerul Tipgex Ghitta SRL, a declarat ca: „Nu umblam la preturi, ce scumpiri au fost la carne, au fost Inainte cu o luna-doua Inainte de Paste. Acum preturile raman neschimbate. Nici nu am avut acest obicei, de a scumpi carnea Inainte de Sarbatori. Ne-am asteptat Insa sa coboare pretul la materia prima si sa facem o reducere de 3-5%. Dar nu s-a miscat nimic si nu cred ca vom reusi sa facem reducerea. Varful vanzarile ne asteptam sa fie vineri, ca lumea n-are bani si Isi face cumparaturile In ultimul moment. Noi nu mizam prea mult pe vanzarile la carnea de miel, ca lumea cumpara din piata. Sacrificam cantitati mici, nu de ordinul sutelor sau miilor. In schimb, specialitatile se vand bine In perioada asta”. Fiind o perioada In care romanii sunt mult mai sensibili la scumpiri si politicienii la doleantele alegatorilor, parlamentarii au adus din nou In discutie proiectul de lege privind reducerea TVA la alimentele de baza. Potrivit actului normativ, TVA-ul la paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar se va reduce de la 19% la 5%, urmand ca fondurile necesare pentru acoperirea reducerii sa fie asigurate prin cresterea accizelor pentru produsele de lux, dar si pentru tigarete. Cel mai Inversunat sustinator al legii pare a fi liderul PSD Mircea Geoana, care a descoperit ca Intre Pastele de anul trecut si cel de anul acesta, pretul uleiului comestibil a crescut cu 87%, al oualor cu 133% si al carnii de miel cu 25%. Numai ca, guvernantii sustin ca reducerea TVA-ului nu ar Insemna neaparat si scaderea preturilor, ci, mai degraba, profituri pentru comercianti. In replica, producatorii spun ca In lipsa unor masuri care sa ajute la stabilizarea preturilor, scumpirile sunt iminente. Conditii pentru sacrificarea mieilor „Mieii destinati comercializarii cu ocazia Sarbatorilor Pascale vor fi sacrificati In unitati autorizate/aprobate sanitar veterinar, precum si In locuri special amenajate, In piete si targuri, de catre administratia locala pentru o perioada de cinci zile, Inaintea Sarbatorilor Pascale. Toti producatorii care vor sa vanda miei vii in piete, In perioada Sarbatorilor Pascale, trebuie sa detina certificatul de sanatate al animalului de la medicul veterinar, formularul de miscare si actele care dovedesc ca este proprietarul animalelor. Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt Insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate. Carnea provenita de la ovinele sacrificate In gospodariile populatiei este destinata strict consumului propriu. Carnea provenita din sacrificarile efectuate In locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Este interzis transportul carnii In alte locuri In scopul comercializarii, precum si expunerea pentru o perioada prelungita de timp la temperatura mediului ambiant”, se arata Intr-un comunicat ANSVSA. Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.