• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

Nataţia băimăreană, „înecată” în nepăsare!

Aflată sub “oblăduirea” direcţiei judeţene pentru sport, nataţia băimăreană se află în impas. În spatele discursurilor incoerente despre costuri şi rentabilitate, conducerea direcţiei uită de adevărata ei menire: asigurarea şi susţinerea activităţii sportive. Va împărtăşi înotul de performanţă băimărean aceeaşi soartă cu gimnastica şi voleiul feminin?

 
 

Trei ani au durat lucrările de renovare la Bazinul Olimpic de Înot “Gheorghe Demeca”. Nefiresc de mult. Consecinţa acestui “bun management” a fost faptul că înotătorii au fost nevoiţi să stea “pe uscat” mai mult de un an de zile. 

„În perioada de renovări, în care au fost acele întreruperi masive, noi, la LPS (Liceul cu Program Sportiv-n.r.), am pierdut trei generaţii de copii... Sigur că este o mare diferenţă faţă de sportivii din alte centre, pentru că acei copii au înotat în plus câteva sute de km şi, ţinând cont că la această vârstă fragedă se progresează foarte mult, un copil din Baia Mare pleacă cu un handicap, care teoretic s-ar traduce într-o perioadă de pregătire suplimentară de aproximativ doi ani. Înotul se face în apă minim unsprezece luni pe an”, a spus Adrian Gherghel, antrenor de înot şi directorul LPS.

 

 

Bazinul de înot s-a redeschis anul acesta, în luna februarie. Acum, urmează o nouă întrupere, în perioada 12 iulie-15 septembrie. Curios, până miercuri (11 iulie), la intrarea în bazin, era afişat un anunţ care informa că publicul doritor are acces în bazinul acoperit între orele 6:00 şi 19:00, de luni până vineri, şi un program mai redus sâmbăta şi duminica. Asta fiind valabil, iniţial, până în data de 22 iulie. Spunem iniţial, pentru că, în mod ciudat, în jurul orei 10:00 dimineaţa, afişul a fost dat jos. Să fi fost presa de vină pentru asta? Cu alte cuvinte, pentru public se poate, dar pentru performanţă nu! În taxa de 10 lei, plătită de câţiva oameni, stă rentabilitatea funcţionării bazinului? La fel stă situaţia şi cu bazinul de înot descoperit, care a devenit, în afara scopului său funcţional, ştrand orăşenesc (!), cu “uimitoarea cifră de afaceri” de 600-700 lei pe zi.

 

Am încercat să aflăm de la Corneliu Săvoiu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST), motivele pentru care a hotărât închiderea bazinului încă două luni. Nu era suficient o lună, din moment ce publicul ar fi urmat să aibă acces?

„Pentru activitatea de la bazin, principalii beneficiari sunt două secţii de nataţie, de la LPS şi Clubul Sportiv Municipal Baia Mare (CSM). Tarifele pentru chirie sunt stabilite prin ordin al ministrului”, a spus Corneliu Săvoiu. În esenţă, situaţia stă cam aşa: Statul stabileşte chiriile, statul le achită (prin structurile bugetului central sau local) şi tot statul (DJST) le încasează.

„În momentul în care intră în bazin este corect să suporte şi costurile?”, s-a întrebat retoric şi fără sens Corneliu Săvoiu.

A urmat apoi un şir de justificări, unele incoerente, altele fără sens, ce aduceau mai curând cu luările de poziţie ale unei tabere adverse. S-ar părea, dacă tot vorbim de apă, că administraţia şi sportivii nu se află în aceeaşi barcă!

Întâi a încercat să ne “lămurească” că, exceptând anul 2011, bazinul de înot a fost închis pe perioada renovărilor, doar în lunile iulie şi august. Stupid, deoarece, din păcate, cunoştem problema foarte bine şi ştim perioada în care înotul s-a făcut „pe uscat’. Aproximativ patrusprezece luni.

A urmat apoi problema- iarna nu-i ca vara-, instalaţiei de aeraj din incinta bazinului. ”Vizavi de funcţionarea bazinului, după ce am realizat lucrările acestea, şi am pus în funcţiune instalaţia de ventilaţie şi dezumificare, pentru perioada de vară costurile sunt mai mari pentru că instalaţia, funcţionează ca una de climă, şi atunci consumă mult mai mult curent decât înainte”, a explicat iniţial Săvoiu. Ulterior, când propriile afirmaţii îl încurcau, a revenit, insistând că, de fapt, iarna cheltuielile sunt mai mari. Nu contează când, deoarece problema costurilor acestei ciudate instalaţii de sus în jos nu este problema sportivilor. Este o problemă de “bună administrare”, care nu trebuie să afecteze programul necesar performanţei.

Alt argument bizar a fost cel al încetării activităţii competiţionale pe perioada de vară. Credeţi, domnule director, că înotătorii băimăreni sunt deosebiţi de sportivii din alte centre şi nu au nevoie de pregătire decât înaintea concursurilor?

Ne-a fost arătată, se pare ca argument hotărâtor, adresa LPS-ului, prin care Adrian Gherghel, directorul liceului, comunica încetarea activităţii de pregătire în bazin pe timpul verii. Cumva că ei nu vor antrenamente! Cealaltă adresă, a CSM-ului, nu era la îndemână (?) şi a fost trimisă ulterior prin fax. Nu pentru că nu vor antrenamente, v-au trimis aceste adrese, ci pentru că, din cauza bugetului, nu dispun de banii necesari chiriei. Se puteau găsi soluţii până la o rectificare de buget. O lună de antrenament ar fi contat mult după atâtea întreruperi.

 

În agenda de lucru a primarului Cătălin Cherecheş se află şi intenţia de preluare şi administrare de către primărie a bazelor sportive aparţinând DJST. În sfârşit consens! În concluzie, se pare că, este nevoie de ceva “suflet” pentru salvarea de la “înec” a nataţiei băimărene!

 

„Clar ar fi o soluţie această preluare şi eu sper să se întâmple destul de repede. Cred că, măcar aşa, vom fi funcţionali 99% din timp” - Adrian Gherghel.

 

„Ideea nu este rea şi este corectă, în situaţia în care am avea garanţia că tot ce înseamnă bază sportivă, în momentul în care trece la primărie, îşi menţine obiectul de activitate”, a menţionat Corneliu Săvoiu.

 

De ce oare, acum, nataţia băimăreană de performanţă este confundată cu o bălăceală în spa-ul statului? Cândva, înotul reprezenta un motiv de mândrie pentru băimăreni. Vă amintiţi, desigur, de Anca Pătrăşcoiu, Stela Pura, Noemi Lung, Robert Pinter, Ştefan Gherghel, Eniko Palencsar, Andreea Szigyarto, Carmen Bodiu, Ramona Terşanschi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.