• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Iulie , 2013

Nataţia băimăreană. Din vara asta e pe val

Rezultatele remarcabile obţinute de tinerii înotători băimăreni la Campionatul Naţional de Înot-Juniori II au adus multă bucurie iubitorilor acestui sport deosebit. Au arătat că, da!, Baia Mare are potenţial şi că poate reveni în vârf, acolo unde, cândva, era. În plus, GAZETA de Maramureş dezvăluie, în exclusivitate, cititorilor săi un proiect ambiţios, însă perfect realizabil, pe care Adrian Gherghel, directorul Liceului cu Program Sportiv, doreşte să-l propună municipalităţii.

 
 
 
 

Recent, a avut loc Campionatul Naţional de Înot, Juniori II, Bucureşti. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 18-21 iulie, în baza sportivă Lia Manoliu din capitală. Bazin descoperit, 50 m. Sportivii băimăreni din cadrul LPS-CSS nr. 1 (Liceul cu Program Sportiv-Clubul Sportiv Şcolar nr.1) şi CSM Baia Mare (Clubul Sportiv Municipal) au participat la patru categorii de vârstă: fete, 1999, 2000 şi băieţi, 1998, 1999.

Rezultatele au fost peste aşteptări, nu mai puţin de 25 de medalii fiind obţinute de înotătorii din Baia Mare.

 

LPS-CSS nr.1 a obţinut 7 medalii de aur, 9 de argint şi 7 de bronz.

De cinci ori a fost acordat aurul naţional sportivelor băimărence: la categoria 13 ani, Kata Korponay (100 şi 200 m spate) şi Paula Reka Orzac (200 m liber), antrenate de Iuliu Petky, iar la categoria 14 ani, Maria Bianca Verdeş (50 şi 100 m spate), antrenată de Luminiţa Pop. În total, cele trei campioane naţionale au adus acasă 14 medalii, la probele individuale şi 3 medalii la probele de ştafetă.

„A fost un campionat reuşit, cu o participare numeroasă: peste 60 de cluburi din ţară şi un număr de aproximativ 300 de sportivi. Noi, clubul LPS Baia Mare, am reuşit să luam un număr foarte mare de medalii, la un moment dat le-am pierdut numărul, fiindcă în fiecare zi de competiţie au tot apărut titluri noi. În total, undeva peste 20. Cele mai multe medalii le-au obţinut copiii de la categoria 2000, în special fetele, unde s-au evidenţiat Paula Orzac, Kata Korponay, Ingrid Smetan, Denisa Costea. La categoria fete ‘99 s-au evidenţiat Bianca Verdeş şi Florina Bud. Desigur, şi celelalte fete au avut contribuţii la ştafetă. La băieţi, Adrian Câmpean a avut o comportare foarte onorabilă la acest concurs, alături de Florin Coste şi Richard Szilaghi. Aproape toţi copiii care au participat la acest campionat au luat câte o medalie, cel puţin, ceea ce ne-ncântă şi ne dă speranţe pentru viitor. Bineînţeles că şi contribuţia antrenorilor a fost esenţială şi doresc să-i menţionez pe profesorii Iuliu Petky şi Luminiţa Pop. Sperăm ca pe viitor să avem parte de acelaşi sprijin de care am beneficiat şi până acum. Suntem în învăţământ şi, în tot ce facem, suntem finanţaţi de autorităţile locale.”, a spus Adrian Gherghel, directorul LPS Baia Mare.

 
 

Campioanele Kata Korponay şi Paula Orzac au reuşit un tur de forţă, urcând de cele mai multe ori pe podiumul naţional.

 

Fiecare a spus câteva cuvinte pentru GAZETA de Maramureş:

„Pregătirea intensă pentru CN de Juniori II a început din luna aprilie. O perioadă lungă şi grea de antrenamente intense, de multe ori chiar 12 pe săptămână, zeci de lungimi de bazin pe antrenament.”

Kata Korponay
 

„Pregătirea a culminat cu cantonamentul de aproximativ 3 săptămâni de la Brăila, unde condiţiile erau asemănătoare cu cele de la Bucureşti, respectiv bazin descoperit de 50 m.”

Paula Reka
 
 

Antrenamente la care, după cum spun fetele, înotau câte 10-14 km/zi.Sportivele mulţumesc antrenorului Iuliu Petky şi doamnelor antrenoare Laura Sachelarie (antrenoarea Dianei Mocanu –n.red.) şi Andrea Hidegcuţi (fostă performeră a nataţiei băimărene –n.red.).

Visul proaspetelor campioane este să ajungă „înotătoare de nivel mondial” – Kata, „să reprezinte România cu cinste la Campionatele Europene, Mondiale sau poate chiar la Olimpiade” - Paula Reka.

 

CSM Baia Mare a obţinut, prin băieţii antrenaţi de Eniko Palencsar, două medalii de bronz: Eduard Daniel Pech, 14 ani, la 50 m bras şi Petrică Marius Raita, 15 ani, la 1500 m liber. O comportare bună cu participări în finale au avut şi sportivii Karolina Kovacs, Doris Pusztay şi Sergiu Şleam.

 

În discuţia purtată, Eko Palencsar ne-a relatat cu regret despre “pierderile” de sportivi valoroşi pe care un antrenor e nevoit uneori să le suporte din cauza lipsei de bani în nataţia băimăreană. Unul din sportivii săi, Cătălin Ungur, campion naţional la juniori (50m spate), este, din septembrie 2012, legitimat la Drobeta-Turnu Severin.

Antrenoarea aminteşte şi de alte două cazuri în care elevii săi, iar aici regretul este înlocuit cu mândrie, au fost cooptaţi de o universitate din S.U.A. şi de un club de înot din Canada. E vorba de Melinda Ulbrecht, acum senioară, campioană naţională la 50m bras: Tiffin University, Ohio, S.U.A. şi Eduard Soponar, vicecampion naţional la juniori -100m fluture: Patriots Swim Club, Calgary, Canada.

Aceşti tineri sunt încă legitimaţi în România, la Baia Mare şi, meritoriu pentru ei, doresc să participe la competiţii, atunci când e posibil, pentru CSM Baia Mare, clubul care i-a consacrat.

 
 

Un club băimărean de elită în nataţia internaţională, patronat de municipalitate

 

Este proiectul pe care Adrian Gherghel, profesor de înot şi directorul LPS Baia Mare, doreşte să îl supună atenţiei primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

În nataţie, dacă nu atingi junioratul şi senioratul, practic nu exişti. La aceste categorii de vârstă sportivii nu mai pot fi amăgiţi cu o ciocolată sau o pereche de ochelari de 1 iunie. E nevoie de susţinere financiară, aspect pe care Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş (DJST-MM) şi învăţământul nu sunt în stare să-l asigure. E concludent exemplul recent al cantonamentului de trei săptămâni făcut la Brăila şi care s-a dovedit atât de benefic pentru o parte din sportivii de la LPS. Însă, pregătirea de la Brăila a fost plătită de părinţii sportivilor. Ce ne facem cu ceilalţi copii talentaţi?

Pe de altă parte, demersul Primăriei de a prelua în administrare bazele sportive ale DJST-MM s-a împotmolit undeva între birocraţie, interese şi neglijenţe funcţionăreşti. Aceasta ar fi însemnat mai bine pentru sportul băimărean, deci inclusiv pentru nataţie. În niciun caz Bucureştiul nu e interesat de performanţele noastre sportive, iar nedetronabilul Săvoiu, directorul DJST-MM, e posibil să nu poată vedea dincolo de interesul scaunului de director.

 

În acest context, ideea lui Adrian Gherghel pare un vis frumos. Pentru sportivi, ar fi grozav. Adi Gherghel este fost înotător de performanţă, format la şcoala Gheorghe Demeca. Iubeşte înotul şi ştie cum trebuie muncit pentru adevărata performanţă.

 

„Doresc ca în această pauză competiţională să lucrez la un program de revigorare a nataţiei băimărene, în general – nu mă refer doar la Liceul cu Program Sportiv. Doresc să-i propun domnului primar crearea unui club municipal, finanţat de municipalitate, cu scopuri precise, cu obiective clare. Un obiectiv intermediar ar fi Olimpiada de la Rio de Janeiro, iar un obiectiv final ar fi Jocurile Olimpice din 2020. În acest scop, pentru început, intenţia mea este de a aduce câţiva sportivi, din ţară, cu rezultate foarte bune, pentru a pune bazele unui club puternic, după care să încercăm să ridicăm copii din pepiniera proprie.

Dorim să începem cu rezultate serioase, la nivel internaţional, după care să lipim sportivi, pe parcurs, lângă cei care au deja performanţe notabile. Am promisiunea, de fapt este mai mult de 99% sigur, că va veni să se antreneze în Baia Mare, cel puţin din toamnă, cea mai mare speranţă a nataţiei româneşti. Nu vreau să-i dau numele, pentru că nu vreau să creez niciun fel de stare de euforie, în cazul în care, totuşi, nu se reuşeşte; dacă Federaţia Română de Nataţie se va opune.

Pe lângă el, aş dori să aduc aici toţi sportivii noştri actuali (băimăreni –n.red.) care acum sunt legitimaţi la Braşov. Ar veni şi Alex Coci, care este plecat în S.U.A, dar este legitimat în România şi participă la competiţii pentru clubul din Braşov. Ar veni Alin Costea şi alţii, care, în acest moment, domină înotul în România. Referitor la antrenori, probabil va fi o selecţie foarte riguroasă şi nu cred că vor fi foarte mulţi, pentru că nu este necesar un număr foarte mare.

Vom vedea! Acum este doar o dorinţă, un proiect. Să vedem la ce concluzii vom ajunge în urma discuţiilor cu Primăria. Nu am avut încă o discuţie cu domnul primar Cătălin Cherecheş, însă am abordat subiectul cu consilieri ai dânsului şi cu câţiva consilieri locali. Dânşii aşteaptă să le transmit o strategie clară, cu costuri precise, pe care trebuie să le elaborez atent şi foarte concret. Este vorba de cheltuieli care nu pot fi date numai aşa, de dragul de a fi date.”, a precizat, în exclusivitate pentru GAZETA de Maramureş, Adrian Gherghel.

 

Pe de-o parte avem un om care se pricepe şi care munceşte pentru înotul băimărean, pe de altă parte avem un primar capabil să pună în practică acest vis. Să sperăm că îşi vor da mâna.

 
 

Rezultate LPS-CSS nr.1

 

 
 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.