Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Dansul face pasi mari spre afirmare si în Baia Mare, în ciuda faptului ca este un sport extrem de scump si de pretentios.
Dansul sportiv a cunoscut o dezvoltare deosebita, în ultima perioada în Maramures aparand mai multe cluburi de profil, toate cu rezultate bune la concursurile nationale la care au participat. ProDance si Galactic sunt cele mai importante cluburi din judet, între ele existand o dura rivalitate. Nu e un secret pentru nimeni faptul ca dansul sportiv este unul dintre cele mai pretentioase discipline, fiind nevoie de foarte multa stapanire de sine, tehnica, gratie, precum si de o tinuta excelenta. „E sportul care se apropie cel mai mult de perfectiune. Necesita atentie, dorinta de munca, dar mai ales perseverenta. Antrenamentele sunt destul de dure, 4-5 ore/saptamana în timpul scolii, si zilnic, cate 6 ore, în timpul vacantelor, dar îmi place. E adevarat ca e si un sport costisitor, rochia pentru ultimul meu concurs a ajuns la 20 de milioane, însa alaturi de partenerul meu sper sa reusesc sa castig si cateva concursuri internationale”, explica Alice Rusznzak la doar 13 ani, finalista la Campionatele Nationale ale Romaniei. În dansul sportiv, adesea detaliile sunt cele care pot face diferenta, orice pas gresit, ezitare sau eroare de tinuta putand aduce o depunctare. Pro Dance se axeaza exclusiv pe activitatea de performanta în momentul de fata, estimand ca abia din toamna sa deschida portile si amatorilor doritori sa învete si apoi sa concureze. Totodata, conform spuselor presedintelui clubului, Ilyes Lorand, se strang fonduri pentru constructia unei sali de dans. Nu acelasi lucru se poate spune despre Galactic Club care deja are o sala special amenajata pentru dans si cateva grupe de începatori. Pentru cei care vizeaza performanta, respectiv perechile cooptate la lotul national, urmeaza un stagiu de pregatire la Reghin (cel mai important centru al tarii în ceea ce priveste dansul sportiv) sub îndrumarea lui Jordan si Katya Valone. Urmeaza apoi Openul Germaniei (pentru cei mai buni dintre ei) si cele doua competitii pe care fiecare dintre cluburi doreste sa o organizeze la Baia Mare: Cupa Castanelor (în septembrie) si Cupa Pro Dance (noiembrie).
Costuri ridicate
Dansul sportiv este unul dintre cele mai scumpe sporturi. Împartit în doua sectiuni: standard si latino, fiecare dintre sectiuni presupune o tinuta diferita. Daca pentru barbati un costum ajunge la 2-3 milioane de lei, iar un frac la 5-6 milioane, o rochie pentru partenera sa poate trece de 20 de milioane de lei, în conditiile în care aceasta se situeaza la un nivel normal de finisare. Adesea, tinuta poate înclina balanta. Tot la capitolul costuri trebuie mentionate deplasarile la diferite concursuri, facute adesea pe banii participantilor (sau ai parintilor copiilor), orele de antrenament (în medie 5-6 ore/zi) si instructorii specializati. Un calcul estimativ arata ca un concurs intens pregatit (timp de o luna), împreuna cu tinuta adecvata atinge 50 de milioane pentru o pereche. Luand în considerare un numar de 5-6 concursuri/an, costurile ajung la un nivel extrem de ridicat, nefiind acoperite deloc din potentialele premii obtinute, situate adesea la un nivel foarte scazut.
Claudiu BABAN
claudiu@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.