• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Iunie , 2014

Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», o prezenţă spectaculoasă la Art Safari 2014

În perioada 22-25 mai 2014, în ansamblul expoziţional Piaţa George Enescu din Bucureşti, s-a desfăşurat Art Safari Bucureşti, eveniment organizat după modelul pavilioanelor de artă din capitalele europene. Printre cele peste 100 de galerii, muzee şi alte instituţii culturale din ţară şi din străinătate care au expus lucrări de pictură, sculptură, design şi obiecte de colecţie, s-a numărat şi Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». 

 

Art Safari a reunit pentru prima dată în Bucureştiul contemporan cei mai importanţi artişti români ai momentului şi ai istoriei. Timp de patru zile, publicul a avut ocazia să admire lucrări de artă românească modernă şi contemporană, dar şi lucrări aparţinând celor mai mari pictori ai lumii (Klimt, Rembrandt, Renoir, Chagall sau Degas).

 

A fost pentru prima dată când două asociaţii profesionale, cea a comercianţilor de artă, ACOAR, şi cea a galeriilor de artă contemporană, AGACOR, au conlucrat pentru a constitui o piaţă de artă competentă şi competitivă. Scopul declarat al Art Safari este acela de a construi legăturile dintre arta de patrimoniu şi cea contemporană, relaţia dintre artist-galerie-colecţionar, dintre instituţiile de cultură şi piaţa de artă, dintre întregul sistem cultural şi publicul larg.

 

De asemenea, tot pentru prima dată, muzeele şi galeriile de artă s-au întâlnit în cadrul aceluiaşi eveniment pentru a-şi expune, dezbate şi uni ofertele culturale, în încercarea de a construi împreună un sistem artistic de nivel european prin implicarea tuturor actorilor care formează spaţiul cultural al pieţei de artă. 

 
 

«Centrul Artistic Baia Mare»: un reper esenţial pentru arta românească

 

„Un moment de reală coagulare a puzzle-ului pieţei de artă româneşti, dar mai ales un proiect expoziţional care a adus arta în mijlocul oamenilor la propriu, care a înlesnit dialogul şi firescul unor experienţe vizuale inedite.

Pavilionul Art Safari 2014 a reunit peste 100 de galerii şi spaţii expoziţionale, 1.000 de lucrări de artă şi peste 15.000 de vizitatori, în doar 4 zile de expunere publică. Evenimentul, la prima ediţie, s-a situat deja, prin numărul de vizitatori şi de expozanţi, printre primele din Europa Centrală şi de Est, alături de Viennafair şi Art Budapest, iar ca diversitate, a întrecut alte târguri de artă prestigioase.

Printre cele mai apreciate secţiuni ale Pavilionului de artă Art Safari 2014 a fost cea a muzeelor. Acestea au adus în centrul atenţiei oferta culturală a muzeelor din Timişoara, Constanţa, Baia Mare, Târgu Mureş, Craiova, Universitatea Naţională de Artă Bucureşti etc..

În cadrul acestei secţiuni, una dintre cele mai admirate oferte expoziţionale a fost cea a Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» – Fascinaţie reînnoirii, ofertă reprezentată de directorul instituţiei băimărene, domnul Tiberiu Alexa şi de echipa sa. Lucrările, atent alese, revelatoare pentru esenţa şi devenirea în timp a „Şcolii de la Baia Mare”, a demonstrat încă o dată că «Centrul Artistic Baia Mare» rămâne un reper esenţial pentru arta românească, o instituţie importantă care a influenţat decisiv creaţia artistică românească. Vizitatorii au avut ocazia unică de a admira lucrări de excepţie semnate, printre alţii, de Simon Hollósy, Arthur G. Verona, Leo Kober, Albert I. Grünwald, János Thorma, Tibor Boromisza, Tasso Marchini, Sándor Ziffer, Mihai Cămăruţ, Sándor Szolnay, Hugo Mund, Dumitru Bâşcu, Csaba V. Perlrott, Taian Bilţiu-Dăncuş, Gheza Vida, Iosif Klein, Jean Al. Steriadi, Mihai Olos, Ilie Cămărăşan, József Balla, Traian Moldovan, etc.. Astfel, vizitatorii au putut simţi efervescenţa „Şcolii de la Baia Mare”, cum nu li s-a mai dezvăluit niciodată. Sigur că este în primul rând meritul artiştilor de ieri şi de azi, şi al talentului lor.

Dar eu cred că fără domnul dr. Alexa – şi fără grupul curatorial al muzeului public pe care îl manageriază cu atâta dedicaţie acolo, la Baia Mare, acele lucrări nu s-ar fi intersectat niciodată cu cei peste 15.000 de vizitatori. A povesti fiecărui vizitator, din nou şi din nou, despre ce este, de unde vine şi încotro se îndreaptă în prezent şi în viitor „Şcoala de la Baia Mare”, cu patimă, cu ştiinţă şi luciditate, iată un exerciţiu de admiraţie care nu s-a consumat şi nici nu cred că se va consuma vreodată.

Disponibilităţile domnului Alexa par inepuizabile. Din când în când, în mici pauze, îl puteam vedea pe directorul muzeului din Baia Mare susţinând dialoguri spontane şi conferenţieri formale, în faţa unui public pe cât de curios, pe atât de sensibil la farmecul de povestitor al lectorului. Subiectul acestor comuncări publice: Şcoala de la Baia Mare/Centrul Artistic Baia Mare. Comunicator responsabil şi implicat: ... Tiberiu Alexa, cine altcineva!?!...”

 Manuela Plăpcianu, CEO ARTMARK Bucureşti
 
 

Vedeta de necontestat

 

„La Art Safari 2014 Bucureşti, secţiunea dedicată muzeelor a fost una dintre cele mai vizitate. Importante muzee de artă din România (...) au prezentat selecţii expoziţionale cu lucrări de referinţă pentru arta românească modernă şi contemporană. (...) Vedeta de necontestat a fost remarcabila expoziţie «Fascinaţia reînnoirii», prezentată de Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Ea a întrunit aprecieri superlative din partea publicului de toate vârstele, şi a susţinut o excelentă demonstraţie despre ce înseamnă „şcoala de la Baia Mare” pentru arta românească, despre cum se poziţionează „centrul de la Baia Mare” în contextul cultural - artistic european. (...)

Participarea şi activitatea nemijlocită – pe toată durata desfăşurării evenimentului! – a directorului instituţiei (dr. T. Alexa) şi a membrilor echipei (dr. I.A. Negrean; dr. D. Topan; ec. A. Rednic; istoric de artă Adela Mara – ex-Art Society Bucureşti), au susţinut o consistentă demonstraţie despre capabilitatea instituţiilor muzeale publice româneşti de a performa un management de proiect la nivelul exigenţelor şi standardelor europene: de la elaborarea şi susţinerea conceptului expoziţional, la promovarea comercială a propriilor produse cultural-ştiinţifice (albume, publicaţii, ilustrate cu reproduceri de artă etc.), până la căldura şi competenţa profesională cu care vizitatorii erau întâmpinaţi, ghidaţi şi consiliaţi. (...)

Se mai cuvin remarcate două contribuţii singulare prin care băimărenii au îmbogăţit palmaresul Pavilionului Art Safari 2014 Bucureşti:

• muzeul băimărean a fost unicul expozant dintre toţi participanţii la Art Safari care a distribuit bilete gratuite proprii, conducând astfel o evidenţă statistică independentă a fluxului de vizitare la standul propriu (înţeleg că s-au contabilizat peste 7500 de vizitatori!!!);

• apoi, prezenţa Consiliului Judeţean Maramureş în calitate de sponsor al proiectului muzeal băimărean: vizitatorii – dar mai ales specialiştii! – au fost surprinşi şi au apreciat laudativ faptul că acest Consiliu este unica instituţie a administraţiei publice din România care susţine constant (din câte ştiu eu, cam de prin 2008 încoace!), în spiritul unui parteneriat public–privat atât de necesar, sănătos şi „european”, dezvoltarea pieţei de artă din România! (...)

Pentru mine, prestaţia Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» este sinonimă cu activitatea dinamică şi laborioasă desfăşurată de domnul dr. Tiberiu Alexa şi de membrii echipei sale manageriale. Asta dovedeşte încă o dată că „omul sfinţeşte locul.!” (...)

Îmi doresc ca ediţia viitoare a Art Safari să ofere publicului din România şi din Europa o nouă expoziţie muzeală spectaculoasă, marca «Centrul Artistic Baia Mare»!”

 

Robert Rădulescu, co-director Art Safari, Secţiunea Artă de Patrimoniu

 

Conştientizarea importanţei fenomenului artistic băimărean

 
 

„Participarea Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», în cadrul primei ediţii a Pavilionului de Artă «Art Safari Bucureşti» a reprezentat o mărturie de credinţă vis-à-vis de formarea şi coagularea unui sistem artistic performant şi integrator, care să îşi cunoască şi să îşi respecte valorile. Faptul că publicul bucureştean, şi nu numai, s-a putut întâlni cu operele excepţionale ale artiştilor de la Baia Mare va conduce la conştientizarea importanţei fenomenului artistic băimărean în cadrul istoriei artei româneşti, precum şi a valorilor patrimoniale de prim rang deţinute de muzeul de artă de la Baia Mare. Salutăm iniţiativa acestui muzeu precum şi susţinerea pe care a asigurat-o Consiliul Judeţean Maramureş pentru realizarea şi prezentarea expoziţiei «Centrul Artistic Baia Mare - Fascinaţia reînnoirii» în cadrul Art Safari 2014. Sperăm ca pe viitor toate operele majore de la Baia Mare să fie expuse atât în ţară, cât şi în afara graniţelor ţării.”

 

Dr. Diana Dochia, co-director Art Safari, Secţiunea Artă Contemporană, Manager Anaid Art Gallery, Bucureşti

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.