• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Mai , 2012

Ziua şi Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, şi aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai.

 
 

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, coordonând desfăşurarea Nopţii Muzeelor în România şi asigurând o promovare amplă şi coerentă a activităţilor organizate de muzeele româneşti, dar şi a unei campanii de promovare la nivel naţional. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

 

Vineri, 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, a avut loc la Turnul Măcelarilor, Piaţa Izvoarelor nr.1, lansarea albumului şi vernisarea expoziţiei cu acelaşi titlu: Baia Mare în imagini. Stampe şi fotografii. Lansarea albumului reprezintă o ultimă activitate în cadrul proiectului editorial Baia Mare în imagini. Stampe şi fotografii, Seria Colecţii muzeale III, realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

 

Proiectul are un caracter inedit, deoarece piaţa culturală băimăreană nu oferă până în prezent o astfel de publicaţie, cu toate că există un foarte mare interes, deseori constatat, al publicului consumator pentru fotografiile de altădată. Prezentarea cronologică a imaginilor permite sesizarea evoluţiei edilitare a centrului istoric al oraşului, evidenţiind edificiile medievale emblematice, azi monumente de arhitectură, continuând cu etapele succesive de sistematizare şi modernizare urbanistică de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Expoziţia “Baia Mare în imagini. Stampe şi fotografii” cuprinde imagini, clişee pe sticlă, aparate foto din colecţiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, precum şi fotografii din Baia Mare de azi, realizate în 2011 de membrii Asociaţiei „Voluntari pentru Viitor”, în cadrul proiectului cultural Baia Mare dincolo de obiectiv!

 

Într-un spaţiu deosebit, monument istoric de secol XV, recent restaurat şi reintrat în patrimoniul muzeului şi, implicit, al comunităţii locale, expoziţia se poate vizita la Turnul Măcelarilor, Piaţa Izvoarelor nr.1, zilnic între orele 9,00-17,00, cu excepţia zilei de luni, când muzeul este închis pentru public. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia “Voluntari pentru Viitor”.

 

Sâmbătă, 19 mai 2012, muzeele băimărene sunt deschise publicului vizitator, acesta putând nu doar să viziteze gratuit expoziţiile permanente ale muzeelor, ci şi să participe la numeroase evenimente culturale. La Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» va avea loc, începând cu orele 16.00, vernisajul unei expoziţii de pictură, organizată de Paulina Walowska (Polonia), Pedrag Radivojeviæ (Serbia), Marija Bozinovska (Macedonia), Tabita Boier şi Izabela Pop (România).

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie organizează în premieră o seară specială la Bastionul Măcelarilor. De la ora 18.00 va avea loc un atelier de dansuri medievale renascentiste, de la ora 19.00 demonstraţii de luptă, formaţii militare şi interacţiune cu publicul, iar la lăsarea serii o paradă cu torţe. Tot la Bastionul Măcelarilor se va desfăşura un târg de carte ce cuprinde albume, literatură, literatură de specialitate şi pliante de la instituţiile de cultură băimărene, din aceeaşi locaţie putând fi achiziţionate diferite obiecte tradiţionale, suveniruri şi decoraţiuni confecţionate de meşteri populari maramureşeni.

 
Expoziţia “Baia Mare în imagini. Stampe şi fotografii” cuprinde imagini, clişee pe sticlă, aparate foto din colecţiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, precum şi fotografii din Baia Mare de azi, realizate în 2011 de membrii Asociaţiei „Voluntari pentru Viitor” în cadrul proiectului cultural Baia Mare dincolo de obiectiv.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.