• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Martie , 2021

Muzeele și casele memoriale din Maramureș au fost incluse în „Ruta Cultural Turistică a patrimoniului muzeal din România”

34 de muzee și case memoriale din Maramureș au fost incluse în „Ruta Cultural Turistică a patrimoniului muzeal din România”, alături de alte obiective de renume din județele Alba, Caraș-Severin, Constanța, Neamț, Satu Mare și Suceava.
 

Traseul, care străbate și Maramureșul, popo­sește în toate regiunile județului nostru și aduce vizitatorii în contact cu moștenirea istorică, culturală, artistică, naturală, etnografică și religioasă a acestor locuri.
Includerea traseului în „Ruta Cultural Turistică a patrimoniului muzeal din România” a fost posibilă după ce, la finalului
anului trecut, ruta cultural turis­tică „Drumul patrimoniului mu­zeal maramureșean”, reali­za­tă de instituția Consiliului Județean Maramureș, a fost recunoscută oficial de către Ministerul Eco­nomiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Președintele Consiliului Jude­țean Maramureș a arătat că vor urma și alte astfel de inițiative prin care să se valorifice poten­țialul de promovare a obiectivelor turistice din județ. „Mu­zeele și casele memoriale din județul Maramureș sunt demne admirația tuturor, însă dincolo de aprecierea arătată acestor insti­tuții, este necesar să le și pro­movăm cum se cuvine. Pe această abordare ne vom centra atenția în perioada următoare, astfel încât să creștem accesibilitatea infor­mațiilor de interes turistic și să atragem cât mai mulți vizitatori în județul nostru.”, a declarat Ionel Bogdan, președin­te­le Consiliului Județean Maramureș.
„În județul Maramureș, ruta străbate toate regiunile istorice și promovează un fond muzeistic divers, astfel încât suntem convinși că, chiar și dacă vă aflați printre cei mai pretențioși dintre turiști, veți rămâne fascinați de obiectivele vizitate. Dacă veți da curs invitației noastre în Maramureș, trebuie să știți că veți porni într-o călătorie inedită care, pe parcursul celor 470 de kilometri, vă va surpinde cu experiențe de neuitat. Fie că sunteți pasionați de istorie, artă, etnografie, astronomie, mineralogie sau, pur și simplu, de ceea ce înseamnă trecutul bogat al acestei zone, veți găsi în cadrul rutei noastre răspunsul la multe curiozități.
Am avut grijă să adunăm sub umbrela acestui proiect atât instituții de renume, cât și obiective care, deși nu sunt atât de cunoscute, au același potențial de a cuceri sufletele căutătorilor de frumos. Așa cum era firesc, din rută fac parte instituții emblematice cum sunt: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul de Științe
Astronomice Baia Mare sau secțiile Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației. Nu am fi putut să nu ne amintim și de cei care au contribuit decisiv la renumele județului nostru, astfel că traseul propus include casele memoriale care omagiază personalități marcante, dintre care îi amintim pe: George Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Ilie Lazăr, Ion Șugariu, Petofi Șandor sau Elie Wiesel. Am avut grijă să nu uităm nici de identitatea spirituală a Maramureșului, care poate fi descoperită prin vizitarea unor muzee precum cele de pe lângă mănăstirile Bârsana, Rohia sau Ruoaia. Și pentru că moștenirea noastră etnografică este una extrem de bogată, dincolo de marile instituții de profil, am inclus în traseu și colecțiile care pot fi admirate la Muzeul Satului „Acasă” din Tăuții-Măgherăuș, Muzeul Etnografic și de Artă Populară „Casa Lăpușeană” din Rogoz, Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti, Colecția Huțulii Maramureșeni din Repedea sau Muzeul de Istorie și Etnografie din Vișeu de Sus. Ne mândrim, totodată, și cu expoziții aparte, care s-au născut prin eforturile unor oameni cu drag de Maramureș, motiv pentru care vă recomandăm să poposiți în drumul vostru și la Muzeul Florean din Cernești sau la Muzeul Rădăcinilor din Borșa”
visitmaramures.ro.

 

 „Mu­zeele și casele memoriale din județul Maramureș sunt demne admirația tuturor, însă dincolo de aprecierea arătată acestor insti­tuții, este necesar să le și pro­movăm cum se cuvine”.
Ionel Bogdan, președin­te­le Consiliului Județean Maramureș

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.