• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Martie , 2004

MOZAIC - TINERET

* Initierea tinerilor in tainele comunicarii
Olimpiada studentilor

* Ecologistul democrat

* Proiectele Euroregiunii Carpatica

* Culti si desculti
Raza cercului senin / Hai linu-i lin...

* Initierea tinerilor in tainele comunicarii
Olimpiada studentilor

Experienta in domeniu este o cerinta primordiala pentru angajatorii români. Tocmai aceasta cerinta lipseste din CV-ul unui student. “Olimpiadele Comunicarii” sunt o serie de competitii practice, destinate studentilor care isi doresc o activitate in domeniul comunicarii. Competitia le ofera un plus de experienta.

Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor organizeaza “Olimpiadele Comunicarii” (o serie de competitii practice pentru studentii care isi doresc o cariera in relatii publice, publicitate sau marketing politic). Competitia are cinci probe: comunicare corporate – relatii publice, comunicare de produs–publicitate, comunicare institutionala, comunicare politica si discurs public. Temele vor fi oferite pe domenii de specialitate. Pentru probele de comunicare comerciala, temele vor fi realizate de catre diferite companii, iar ministerele sau alte institutii publice se vor ocupa de proba de comunicare institutionala. Probele pentru sectiunea de comunicare politica vor fi realizate de diferiti oameni politici si institutii din domeniu. Concurentii vor participa in grupuri de câte cinci si vor construi, timp de doua saptamâni, strategii de imagine pentru clienti reali (companii, institutii publice sau oameni politici). Studentii inscrisi la proba de discurs public (singura la care inscrierile se fac individual) vor trebui sa sustina teme de interes social, care vor fi stabilite impreuna cu o serie de ONG-uri partenere.

Premii de mii de euro

Premiile puse in joc de “Olimpiadele Comunicarii” se ridica la suma de 4.500 de euro. Inscrierile se pot face prin intermediul site-ului www.olimpiadelecomunicarii.ro pâna in 15 aprilie. Deschiderea “olimpiadei” va avea loc in data de 20 aprilie 2004. La aceasta competitie pot participa studenti inscrisi la orice forma de invatamânt superior, indiferent de profil. Inscrierea este conditionata de interesul manifestat de studenti pentru acest domeniu. Pentru a se putea inscrie, participantii trebuie sa cunoasca conceptele de baza ale comunicarii. Fiecare concurent trebuie sa-si aleaga o singura proba. Cei care au anumite afinitati fata de acest domeniu nu au nici un motiv sa stea pe gânduri. Chiar daca nu se vor numara printre câstigatori, pentru participanti este o sansa unica de a se confrunta cu cerintele reale ale acestei piete. In plus, competitia este un proiect al Asociatiei de Comunicare Ethos, care a cooptat anul acesta si organizatii profesioniste din domeniul relatiilor publice, cum sunt Clubul Companiilor de Relatii Publice (CCRP), International Advertising Association Romania (IAA), Asociatia Româna a Profesionistilor in Relatii Publice (ARRP), Asociatia Prodemocratia si Leader Communications, pentru a indruma, monitoriza, juriza echipele de câte cinci studenti, inscrise in concurs.

In 20 aprilie 2004, se deschide “Olimpiada Comunicarii”. Competitia se adreseaza tuturor tinerilor care frecventeaza o forma de invatamânt superior, indiferent de profil, cu conditia sa fie interesati de acest domeniu.

Mihaela MIHALEA



* Ecologistul democrat

Cei mai multi dintre candidatii PD sigheteni sunt oameni de afaceri. Unul dintre ei, Petru Tomsa, vicepresedintele filialei, a fost ales candidat pe pozitia a treia pe listele Consiliului Local (dupa Nicolae Mutiu - candidat la primarie si Sorin Petean). Tomsa este director executiv al SC Oglinda SRL. Originar din Poienile Izei, el locuieste de peste 10 ani in Sighet, intr-o casa masiva (cu patru nivele si 1.700 de metri patrati) care este deja inclusa pe lista reperelor orientative ale orasului. In Sighet, firma candidatului desfasoara activitati in constructii, comert si servicii si a construit la Timisoara complexul vamal, o multime de vile, hale industriale, etc. Tomsa are in vedere pentru sigheteni extinderea programului de locuinte pentru tineri, dar nu prin ANL, ci prin surse locale (a identificat in acest sens peste de 50 de apartamente care se pot reabilita cu preturi foarte mici). Democratul intentioneaza ridicarea unei cladiri private, destinate vamii (ca la Timisoara, oras care desfasoara o vasta activitate de comert exterior), construirea de magazine de tip economat in toate zonele orasului (destinate celor peste 8.000 de pensionari ai municipiului - momentan nu exista nici un asemenea magazin!), amenajarea parcului parasit Gradina Morii (inclusiv cu spatii de alimentatie publica). Referitor la parcuri, Petru Tomsa a mentionat ca in Timisoara exista 30 de hectare de parcuri centrale, de care nu se atinge nimeni. “Nu degeaba orasul de pe Bega este supranumit Orasul trandafirilor. Si tot acolo, o hotarâre de Consiliu Local (respectata de toti!) spune ca un teren nu poate fi incarcat cu constructii, pe mai mult de 60% din totalul suprafetei. Restul trebuind sa ramâna in stare naturala sau amenajat ca spatiu verde”. Ce diferenta intre mentalitatea din Banat si cea din Sighet! Desi are afaceri serioase in Banat, Tomsa intentioneaza sa si le mute in Sighet, municipiul pe care-l considera orasul sau de suflet. Pentru CJ, filiala PD Sighet il va propulsa pe liste pe Vasile Mihalca, dirigintele Oficiului Postal, binecunoscut in Maramuresul istoric drept unul ce s-a mentinut pâna acum in afara politicii.

Teofil IVANCIUC





* Proiectele Euroregiunii Carpatica

Intrunirea partii române a Euroregiunii Carpatice a fost un soi de repetitie pentru cea de-a 35-a Sedinta a Consiliului si pentru pregatirea “Festivalului Culturii Euroregiunii Carpatice”. Ambele manifestari vor avea loc in perioada 7-9 mai si, probabil, vor avea aceeasi locatie. “Maestrul de ceremonii” al oaspetilor din judetele Harghita, Salaj, Satu Mare, Botosani si bineinteles a autoritatilor maramuresene, a fost Pamfil Berceanu, presedintele partii române a Euroregiunii Carpatice. Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost prezentarea planului de reamenajare a teritoriului regiunii de Nord-Vest, armonizarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii aeriene, ferate si rutiere, precum si excluderea din euroregiune a judetelor Suceava si Bihor, din cauza ca “nu activeaza si nu-si platesc cotizatia de membru al euroregiunii”. A fost prezentat un nou traseu pentru Drumul Nordului, care include o deviere de 17 km prin zona Codru. Alexandru Cosma, presedintele Consiliului Judetean Maramures, nu a ratat ocazia de a se lauda ca a obtinut deja 70% din costul proiectului, insa nu si aprobarea autoritatilor din judetul Satu Mare (care resping aceasta posibilitate). S-a vehiculat si ideea construirii unui aeroport international intre Satu Mare si Maramures (probabil la Mediesu Aurit sau Seini) pentru a stopa concurenta dintre liniile aeriene ale celor doua judete. Alte puncte pe ordinea de zi a manifestarii au fost asigurarea legaturii rutiere si feroviare intre Baia Mare si Sighetu Marmatiei prin deja celebrul tunel pe sub Gutâi, deschiderea podului peste Tisa si crearea noului coridor intre Nord-Sud si Est-Vest, pornind din teritoriul euroregiunii. In luna aprilie, la propunerea partii ucrainene, va avea loc un concurs de frumusete intre judetele euroregiunii.

Ioana LUCACEL



* Culti si desculti
Raza cercului senin / Hai linu-i lin...

Intrebarea din aceasta saptamâna se doreste un remember al orelor de geometrie din gimnaziu. ”Care este valoarea numarului , si ce reprezinta aceasta valoare?” Invitatii au raspuns in nota deja consacrata. ”Acum sunt la cabinet, cu niste oameni care se uita la mine. Va spun repede. Este raza cercului, adica 3,15”, ne-a sugerat senatorul-avocat Doru Bindea, intr-un moment de stres maxim. Evident, presiunea momentului si-a pus amprenta asupra cercului de gândire senatorial si Bindea, ca om dintre noi este si domnia sa, a clacat. Din raspunsul primit deducem ca toate cercurile au aceeasi dimensiune – 3,15 (unitatea de masura nu e specificata). Permiteti-ne sa ne indoim. In ajutorul proaspatului uns in PRM a sarit, fara vreo sansa concreta, senatorul Maria Ciocan, care a aruncat prosopul inainte de a intra in ring. ”Sunt la o intrunire. Reveniti”, s-a scuzat Ciocan. Dupa o ora, episodul s-a repetat si am inteles ca documentarea pentru raspunsul corect nu era gata. Probabil stralucita reprezentanta a maramuresenilor in Parlament nu gasise cartea cu formulele matematice pentru gimnaziu. ”Pi este 3,14. Reprezinta lungimea cercului”, si-a dat cu parerea subprefectul Viorel Deghid, aducându-si aminte de zilele când frecventa cursurile cercului ”Tabla inmultirii – perspective socialiste”, din cadrul UTC Maramures. Aceeasi inteligenta stralucita a iesit la iveala si a sustinut ca cercurile au o dimensiune constanta. Pentru o clipa, am crezut ca s-a schimbat ceva in matematica si nimeni nu ne-a anuntat, asa ca ne-am gândit ca ar fi util sa aflam parerea unui specialist in stiintele exacte. Din prima, gândul ne-a dus la deputatul Petre Moldovan (recunoastem ca politicieni-matematicieni sunt greu de gasit.) ”Ha, ha... Sunt profesor de fizica, deci m-ati nimerit la fix. Pi este 3,14 si reprezinta raportul dintre lungimea cercului si diametrul acestuia (sau raza)”, a precizat Moldovan, mândru ca a scapat basma curata din clinciul numit ”Culti si Desculti”. Speram ca restul neatentilor au luat notite. Numarul pi are o valoare constanta – 3,14159... si reprezinta raportul matematic dintre lungimea cercului si diametrul acestuia. Ajuta la calcularea ariei unui cerc. A fost descoperit in secolul III i.Hr., de invatatul grec Arhimede, care a studiat (printre altele) calculul lungimii cercului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.