• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 22 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Septembrie , 2005

Motelul discordiei

Motelul „Teplita”, confiscat de comunisti in 1988, a fost ocupat cu forta de cel care l-a detinut. Actiunea a cauzat o serie de procese penale. Firma Self Tour, care-l detinea in chirie, sustine ca ceea ce s-a petrecut se numeste violare de proprietate. Actele existente arata o serie de nereguli, savarsite de-a lungul timpului de cei care s-au perindat prin respectiva proprietate.

 

Conform extraselor CF, proprietatea motelului “Teplita” a trecut de-a lungul timpului printr-o serie de maini.

In anul 1973, printr-un act de donatie, Hriny Mihai, zis „Duti”, primeste de la parinti suprafata de 6.837 mp de teren situat la iesirea dinspre Borsa a Sighetului, loc pe care isi ridica o vila. In anul 1988 paraseste tara impreuna cu familia, ramanand definitiv in Germania.

In acelasi an, in baza deciziei Consiliului Popular al judetului Maramures, proprietatea lui Hriny se intabuleaza pe Statul Roman (in baza decretului ceausist de confiscare a averilor celor care paraseau definitiv tara),  “in administrarea directa a Intreprinderii Judetene de Gospodarire Comunala si Locativa Maramures-Baia Mare”.

In 1989 (deci tot in timpul comunismului !), se dezmembreaza suprafata data, o parte revenind fratelui lui Mihai Hriny, “drept mostenire si partaj”, iar restul ajunge sa fie administrat operativ de catre OJT Maramures. Cum ar veni, cel care a ramas in tara a devenit titular de drept al proprietatii, chiar in timpul socialismului, iar cel care a plecat, a fost „dezmostenit”.

 Timpul trece, vine Revolutia, apoi OJT se dizolva, iar patrimoniul Oficiului ajunge pe alte maini. Cele patru unitati hoteliere din Sighet (hotelurile « Marmatia », « Tisa », « Ardealul » si motelul « Teplita »), devin proprietatea SC Marmatia SA Sighet, privatizata prin metoda MEBO, la carma careia se instaleaza (profitand de conjunctura), Adorel Gabor.

In anul 1995, in baza certificatului de atestare emis de Ministerul Turismului, se intabuleaza dreptul de proprietate a motelului „Teplita” in favoarea SC Marmatia.

In acelasi an, administratorul Adorel Gabor, gireaza motelul pentru un imprumut la BRD, apoi in 1997 il ipotecheaza in favoarea SC Silva Reghin (fabrica de bere), iar dupa plata datoriei (in anul 2000) il depune garantie pentru suma de 47 mii marci germane, pe seama cetateanului italian M.S. Acelasi an aduce si sechestre asiguratorii pe motel (pentru neplata datoriilor la stat), din partea Casei de Pensii si a Finantelor Publice.

Ca o paranteza, finantele publice inca mai au de recuperat de la falimentara SC Marmatia, vreo 680 de milioane de lei. Oare seful ANAF, Sebastian Bodu, stie ceva despre asta ?

In decembrie 2002, la solicitarea Maracarn Baia Mare, Tribunalul Maramures declara falimentul societatii SC Marmatia, pentru o datorie neplatita de vreo 400 milioane lei.

Atunci, datoria firmei se ridica la vreo 21 de miliarde de lei, dintre care doar cele de la stat se cifrau la 8,34 miliarde! Asta reflecta clar ce fel de management a practicat Gabor.

Adorel nu se lasa

Conform legii falimentului, judecatorul sindic numeste societatea Evex MRM SRL Baia Mare, ca lichidator judiciar al retelei sighetene de hoteluri (de fapt a celor ramase nematrasite - „Tisa” si „Teplita”).

Intre timp, Adorel Gabor continua sa intre tot mai adanc in belea. In noiembrie 2003, el este condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare (si patru ani termen de incercare). pentru o infractiune de inselatorie (comisa cu cecuri fara acoperire).

Desi condamnat, omul nu se lasa si propune lichidatorului un plan de reorganizare a societatii, prin aport de capital circulant de la firmele Unirea Bucuresti, Plimob Sighet si, hilar nume, SC Colaps SRL !

Pentru ca Gabor devenise (condamnat fiind) incompatibil cu functia de administrator al SC Marmatia, judecatorul sindic dispune in decembrie 2003 ridicarea acestui drept, astfel ca toate actele semnate de hotelist in calitate de sef la Marmatia dupa acea data, devin nule de drept. Si acesta a semnat o droaie, inclusiv un „drept la replica” publicat de presa judeteana.

Desi falimentar si exclus de la conducerea societatii, Adorel Gabor continua sa invarta el stie ce. Aranjeaza, impreuna cu Radu Maria, inchirierea complexului hotelier “Tisa” catre SC Coroana SRL. Radu Maria era membru in CA-ul societatii Marmatia si actionar majoritar, fiind, totodata, si administrator la Coroana, ceea ce inseamna conflict clar de interese. Mai mult, Coroana n-a platit chiria catre SC Marmatia, folosind spatiile hotelului gratuit. 

Pana la urma, anormalitatea este stopata. Firma lichidatoare, Evex Baia Mare, aproba in iulie 2004 vanzarea hotelului “Tisa” (pentru suma de 472 mii euro), si a motelului “Teplita” (evaluat la 175 mii euro). Din nefericire, pentru “Teplita” nu apar cumparatori, dar „Tisa” se vinde societatii sighetene Gazmar SA, patronata de Nicolae Mutiu.

Self Tour, chiriasa in motelul “Teplita”

In anul 2000, AF Hajnalka incheie un contract de inchiriere cu SC Marmatia, valabil cinci ani, pentru folosirea motelului “Teplita”. Contractul apare ca urmare a unei datorii neplatite de Gabor catre italianul M.S, iar AF Hajnalka nu era altceva decat mandatarul italianului. In 2003, asociatia familiala cu numele de mai sus se transforma in SC Self Tour SRL, iar EVEX aproba continuarea derularii contractului, de data asta intre EVEX (lichidatorul SC Marmatia si proprietarul stabilimentului) si Self Tour. Ultima firma continua folosirea motelului la parametri normali si totul decurgea conform planului, dar apare in scena familia Hriny, detinatorii (pana in 1988) ai proprietatii...

Pe 22 iulie a.c., familia Hriny ocupa imobilul cu forta, iar Evex inregistreaza pe 2 august o plangere la Tribunalul Maramures contra abuzului.

Hriny schimba incuietorile de la usi, monteaza garduri de sarma ghimpata (inscriptionate „proprietate privata”), aduce un paznic, iar chiriasii de la Self sunt dati afara, stocurile si obiectele de inventar ale acestora ramanand in cladire. 

Politia, chemata la fata locului, nu intreprinde nici o actiune. Pe 15 august expira contractul dintre Self Tour si Evex, iar conflictul trece in planul dintre lichidatorul baimarean si familia Hriny (zis „Duti”).

Apoi Hriny pleaca iar in Germania, lasand la Sighet un paznic si un avocat care sa-l reprezinte.

Acte si declaratii

“Mie mi-a expirat contractul si n-am vrut sa-l prelungesc. Dar vreau explicatii pentru ultimele doua luni, perioada cand aveam un contract in regula, dar n-am putut sa-mi desfasor activitatea. Am lasat la „Teplita” valori de inventar estimate la 1,4 miliarde de lei.

Hriny oricum nu va primi motelul in natura, ci doar bonuri valorice, pentru ca procedura de lichidare a fost declansata si derulata in mare parte”, sustine reprezentantul SC Self Tour.

Procesul verbal intocmit de avocatul Toader Sustic, aparatorul lui Hriny, spune multe despre legalitatea „intrarii in posesie”. Avocatul explica cum a fost chemat sa puna in posesie familia pe proprietatea Teplita. El insa le-a explicat clientilor ca nu poate face una ca asta, deoarece nu are calitatea necesara. Totusi, spune acesta, „ne-am deplasat la motel, unde am dat peste Creta Ioan, care a declarat ca in principiu este de acord, dar in conditiile legale si prin executor”. Tot atunci, „firma lichidatoare a precizat ca este nelegal modul in care se actioneaza”. „Avand in vedere cele de mai sus, avocatul s-a retras”, ”iar familia Hriny, insotita de martori, a ramas, urmand a proceda la inventarierea tuturor bunurilor din imobil.” Hrinyi au intrat in proprietate in aceeasi zi, schimband yalele de la usi si baricadand calea de acces. Firma Self, privata de drepturi, a actionat trupa de comando in judecata, dar „Duti” a procedat identic contra chiriasilor si a fostei SC Marmatia, solicitand-le daune de 500 de mii de euro pentru ca au folosit ani de zile  motelul care a fost casa lui. Proprietate care merita, de altfel, maxim 200 de mii de euro.

Prietenul de la Finante

Pe 31 iulie 2002, la sase zile dupa declansarea procedurii de faliment, Stefan Libotean, directorul Finantelor maramuresene, a aprobat esalonarea la plata (pe 60 de luni) a datoriilor SC Marmatia, reducerea cu 75 la suta a dobanzilor percepute pe datorii etc., fapta ilegala si nepermisa de lege. Gurile rele spun ca Libotean si Gabor au fost colegi de facultate.

 

Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.