Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 24 Octombrie , 2005
Mostenitorii si mugurii de tezaur
Ansamblul National „Transilvania”, in colaborare cu Consiliul Judetean Maramures si Societatea Romana de Televiziune, a organizat saptamana trecuta, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Baia Mare, doua spectacole-concurs, spectacole inregistrate de Televiziunea Romana si care se vor materializa in doua emisiuni realizate de Marioara Murarescu: „Tezaur folcloric - Mostenitorii” si „Muguri de tezaur”.
In ultimii ani, s-a vorbit si s-a scris parca mai mult decat oricand despre disolutia valorilor traditionale si despre riscul ca valorile autentice ale Maramuresului sa se piarda. Invazia manelelor si inclinatia catre un mod facil de a castiga bani reprezinta pentru multi interpreti o tentatie careia i se poate rezista cu greu. Cu toate acestea, muzica traditionala maramureseana mai rezista azi in forme nealterate, punctele ei de maxima rezistenta in fata invaziei falsului folclor fiind cele din zona satelor de pe vaile Izei, Cosaului si Marei. Aici mai exista un folclor autentic, arhaic, care pastreaza in sunetele ceterelor si zongorelor acordate atipic si in ritmurile dobelor fonduri precrestine, dand o identitate aparte Maramuresului.
Deci, se poate!
Organizat pentru prima oara in 1998, concursul „Mostenitorii” a devenit una dintre puternicele rampe de lansare pentru tinerii interpreti de muzica populara din toate colturile tarii. Numerosi solisti vocali si instrumentisti de valoare au fost descoperiti in cadrul acestui concurs, fapt care s-a vrut realizat si in Maramures.
Comparata uneori cu spectacolele de tip „Cantarea Romaniei”, emisiunea Marioarei Murarescu are totusi meritul de a promova muzica traditionala autentica, un element cultural fundamental in definirea identitatii nationale. Lipsurile vin din faptul ca „probele” teoretice la care sunt supusi concurentii sunt evident regizate si induc o senzatie de fals, amplificata de alcatuirile din plastic in culori violente care formeaza decorul.
Trecand peste cateva disfunctionalitati, inerente unor spectacole care au depasit durata de cinci ore, spectatorii i-au putut asculta, admira si aplauda pe Valentina Mihali, Mihaela Grec si Mariuca Ionita Tudorita Verdes, in prima seara, Oana Tomoiaga, Gherghel Anamaria si Dan Flaviu Lucian Ionut in de-a de-a doua seara a spectacolului. Juriul, al carui presedinte a fost marele taragotist Dumitru Farcas, s-a ferit sa faca departajari intre concurenti, astfel incat toti cei sase participanti la concurs au fost considerati castigatori.
„In peisajul tot mai debusolant al concursurilor de folclor din judet, confundate adesea cu serbarile campenesti stropite din abundenta cu bere, festivalul-concurs Tezaur folcloric – Mostenitorii a reusit sa reaseze folclorul maramuresean pe locul care i se cuvine. Cei sase mostenitori au demonstrat in fata unui public numeros ca sunt pregatiti sa duca mai departe zestrea noastra culturala. Pe langa premiile in bani (mai substantiale decat pentru Cartile anului sau pentru alte concursuri literare – deci, se poate!) concurentii vor beneficia si de mediatizare pe postul national de televiziune”, ne-a declarat Florin Pop, inspector de specialitate in cadrul Directiei Judetene de Cultura Maramures, membru al juriului.
Sarea si piperul
Merita amintita prestatia dansatorilor si, in special, a orchestrei Ansamblului National „Transilvania” (dirijor Dan Daniel), care s-a achitat cu succes de sarcina deloc usoara de a interpreta melodii din aproape toate zonele folclorice ale tarii.
Sarea si piperul celor doua spectacole l-au dat, totusi, artistii consacrati: Matilda Pascal Cojocarita, Stefan Cigu, Sava Negrean-Brudascu si sotii Giurgi. Indiscutabil, cel mai valoros moment al celor doua seri a fost realizat de cei patru virtuozi veniti din „tara taragotului”: Dumitru Farcas, Dumitru Dobrican, Dan Gadea si Ioan Berci, reamintindu-ne ce scria un ziar german dupa un spectacol sustinut de Dumitru Farcas: „Daca Beethoven ar fi avut sansa sa cunoasca acest minunat instrument, l-ar fi folosit fara indoiala in celebra sa Simfonie pastorala cu mare succes”. Seara folclorica s-a incheiat cu un public entuziasmat, aplaudandu-i pe instrumentistii ce interpretau melodia care, de ani buni, reprezinta genericul emisiunii „Tezaur folcloric”. O dovada in plus ca Maramuresul este, prin oamenii pe care ii are, depozitarul unei comori inestimabile.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.