Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 3 Octombrie , 2005
Morisca firmelor-paianjen
De ani buni, guvernul pompeaza miliarde din banii contribuabililor in mai multe proiecte ce au acelasi scop: amenajarea malurilor raului Sasar. Desi banii au curs garla, lucrarile au luat-o la vale, iar cateva blocuri din cartierul Decebal sunt in pericol. In ciuda calitatii indoielnice a lucrarilor, a paienjenisului de firme subcontractante (unele prinse in acte, altele nu, dar toate platite din bani publici), institutiile care ar trebui sa sanctioneze vinovatii sustin, inconstient, ca… nu exista nereguli!
Desi in Baia Mare s-au scurs 25 de miliarde in proiectele de amenajare a malurilor Sasarului, “eficienta” lucrarilor, indestulator platite!, se justifica doar in lucrari prabusite, deteriorate sau cladiri amenintate de furia apelor. In loc sa ia masuri impotriva firmelor care au jonglat cu banii publici, autoritatile locale sustin ca… nu exista probleme.
Paienjenis de firme si ilegalitati
Proiectul Regularizare rau Sasar la Baia Mare, care a stors 10,3 miliarde de lei din banii contribuabililor consta, pe hartie, in “refacere zid de sprijin mal stang 200 ml, refacere zid de sprijin mal drept –311 ml si 1 prag de fund”. Banii s-au dat, dar lucrarea e la pamant. La propriu. Subantreprenorii si-au pasat lucrarile cu o dexteritate imorala, dar banoasa. Desi multe dintre firme n-au miscat nici o raba cu nisip, si-au adjudecat comisioane grase (intre 5-15%).
Antreprenorul general, SC REPCON SA, care a primit lucrarea fara licitatie, a pasat-o rapid in subantrepriza firmei SC INTRACOM SA. Firma la care este actionar consilierul judetean Radu Rosca s-a spalat pe maini si a dat lucrarea firmei SAMCIF SA din Satu Mare, care a gasit pe cineva dornic sa primeasca o felie din tortul de miliarde: SC AGIFCO Baia Mare.
Conform evidentelor Directiei Apelor Somes Tisa (DAST), SAMCIF SA nu a lucrat cu subcontractanti, insa Dumitru Grigoras (directorul AGIFCO) recunoaste ca a executat o parte din proiect. De ce nu apare in acte? Pentru ca nu a incheiat nici un contract cu SAMCIF, adica a lucrat “la negru”. Dar pe bani publici.
Grigoras explica si de ce s-au prabusit zidurile de sprijin care au costat miliarde de lei: “era prevazut un prag de fund si fiindca nu s-a executat la timp apele au sapat sub nivelul fundatiei si s-a prabusit zidul cu totul! SAMCIF a lucrat. Eu i-am ajutat un pic, chiar o bucatica acolo in amonte, dar nu cu contract, cu nimic. Am lucrat putin, in dreptul Complexului Albina, pe malul drept. Pe noi ne-a platit, sigur. INTRACOM nu a lucrat, numai SAMCIF (cam 90% , iar noi cam 10%)”.
Am incercat sa luam legatura cu seful firmei satmarene, dar secretara ne-a informat ca “domnul director este ocupat”. Am revenit, dar acesta nu a mai fost de gasit. Probabil directorul Adrian Dinu considera ca nu e nevoie sa dea explicatii pentru un “mizilic” ce a costat 10,3 miliarde de lei. Sau poate Dinu chiar e ocupat. Dupa arestarea primarului PSD din Satu Mare, Horia Anderco, directorul SAMCIF a fost trimis in judecata. Conform presei, printre faptele care l-au infundat pe Anderco s-a numarat si favorizarea firmei SAMCIF la o serie de licitatii publice, in schimbul a 200 de milioane de lei, “convertiti” in lucrari la vila sa. Prejudiciul cauzat Consiliului Local Satu Mare de catre SAMCIF a fost evaluat la peste 10 miliarde de lei.
Abuz in serviciu, Cosma?
Povestea malurilor din aval de Podul Decebal e mai incalcita, lucrarile fiind executate de Centrala Minelor si Trustul de Constructii Maramures, in 6 etape, incepand cu anul 1965. Malurile din aval de Podul Decebal au ramas in administrarea executantului, fiind respinse la receptie din cauza nerespectarii proiectului tehnic.
In urma calamitatilor din 2001 a fost demarat proiectul de consolidare a Podului Decebal, iar Comisia Judeteana de Dezastre a alocat 7,4 miliarde de lei. Antreprenorul general al lucrarii, Directia de Drumuri si Poduri, societate a carui actionar principal este Consiliul Judetean (CJ) Maramures, a dat lucrarea in subantrepriza societatii CIMP, firma lui Alexandru Cosma, pe atunci presedinte al CJ. Suna a abuz in serviciu? Dupa parerea Politiei si Parchetului, nu. In fine, lucrarile au fost receptionate partial si ulterior s-au intrerupt din lipsa de fonduri. Cum firma ex-baronul Cosma a lucrat in mare graba si mai ales in timpul iernii, in prezent lucrarile se afla in stare avansata de degradare. Intereseaza pe cineva? Mai marii CJ-ului arunca pisica moarta in curtea DAST si sustin ca in zona “consolidata” de CIMP nu sunt probleme! E drept, Palatul Administrativ e cam departe de cartierul Decebal.
“Nu e pericol!”
Referitor la situatia lucrarilor din zona podului, Vasile Span, directorul tehnic al CJ, a declarat ca: “lucrarile din amonte de pod s-au derulat prin cei de la DAST. Ei au urmarit si au receptionat lucrarile. Lucrarile din aval, cu proiectare, cu expertiza, a fost 7 miliarde si a executat-o CIMP. Lucrarea nu s-a mai terminat pentru ca ne-ar mai fi trebuit 3 miliarde. Nu e in pericol sa se surpe nimic. Iar in aval de pod, in zona blocurilor de pe strada Dragos Voda, totul este in regula. S-au cheltuit 4 miliarde si acum nu sunt probleme”.
Desi la aceste afirmatii am amutit, ne reculegem pentru a face niste completari. Lucrarile lui Cosma s-au facut cum s-au facut, podul fiind acum, conform specialistilor de la SC ARIS in pericol. “Daca nu se repara cat de repede podul, va fi vai de steaua lor”, a declarat in urma cu un an si jumatate Teodor Rusu, pe atunci director ARIS. Iar de la lucrarile lui Cosma nu s-a mai facut nimic. In zona blocurilor de pe strada Dragos Voda situatia este alarmanta. Dupa ce acum doi ani s-au cheltuit 4 miliarde de lei alocati de Guvern, malurile s-au surpat din nou, in toamna aceluiasi an, fiind afectata inclusiv strada, care s-a rupt. Dar Span nu stie nimic.
In legatura cu situatia dezastuoasa a malurilor Sasarului, in primavara acestui an, Stefan Gonczi (secretarul Prefecturii) a convocat reprezentantii CJ, Primariei Baia Mare, SGA Baia Mare, REMIN, pentru a se stabili cui ii revine responsabilitatea repararii malurilor. Evident, toti s-au spalat pe maini. “Pana la urma s-a stabilit ca pentru partea amonte de pod, inclusiv pod, raspunde Primaria, iar pentru cea din aval, raspunde Consiliul Judetean”, a declarat Gonczi.
Oricum, pana cand mai marii judetului s-au hotarat cum sa-si imparta responsabilitatea, perioada de garantie a lucrarilor s-a scurs, asemeni miliardelor. Acum va fi nevoie de alte fonduri. De unde? In prezent se afla in derulare un gigantic proiect de amenajare si consolidare a albiei raului Sasar pe o portiune de aproximativ 4,4 km, cuprinsa intre Podul Industriilor si Podul Decebal, in care sunt “prinse” si malurile din amonte de Podul Decebal. Si vor fi si bani, pentru ca valoarea estimata a proiectului este de 1.393 miliarde de lei! Ati ghicit, e vorba tot de bani publici. Vom reveni.
Caz clasat!
In urma numeroaselor plangeri trimise de Vasile Tatar, un baimarean care locuieste in zona “amenajata” de firma ex-baronului Cosma si de satmarenii de la SAMCIF, Inspectoratul Judetean de Politie Maramures (IJP) a efectuat o serie de “verificari” in urma carara a concluzionat ca “nu s-a constatat savarsirea unor fapte penale sau alte fapte ilicite cauzatoare de prejudicii”, si a cerut clasarea sesizarii. Probabil prabusirea unor lucrari executate din bani publici nu cauzeaza prejudicii, ci beneficii.
Ioana LUCACEL, Ciprian DRAGOS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.