• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 02 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Aprilie , 2015

Morgana subvenţiilor restante pentru fermieri

Fermierii încă nu şi-au primit subvenţiile pe anul trecut! Ministerul spune că, după faza de verificări, vor începe plăţile.

 
 

Fermierii maramureşeni îşi aşteaptă încă subvenţiile pe anul trecut. Subvenţiile pentru animale, respective bovine şi lapte nu au fost plătite pentru tot anul trecut. Mai mult, fermierii se plâng că nu le-au fost achitate subvenţiile la motorină pentru trimestrul IV din anul trecut.

Pentru crescătorii de bovine, Guvernul a aprobat, încă din 4 martie, aproape 681 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naţionale tranzitorii. Fermierii trebuie să primească aproximativ 500 de lei pe cap de vacă de carne şi 115 lei pe tona de lapte. Dar banii încă întârzie.

Săptămâna trecută a fost lansat din nou zvonul că „s-a dat drumul la bani”. Problema a ajuns şi pe masa Ministrului Agriculturii, care în urma unei interpelări făcute de deputatul Nuţu Fonta a răspuns săptămâna trecută că banii se vor da… până în 1 iunie 2015: „după efectuarea tuturor verificărilor, în baza situaţiilor centralizatoare cu efectivele de animale/cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile şi a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 132/2015 pentru aprobarea cuantumului ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, se autorizează şi se efectuează plata către beneficiari. Plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează până la data de 30 iunie 2015, în limita bugetului anual aprobat.

 

Pe de altă parte şi fermierii care vând lapte la centrele de colectare sunt nemulţumiţi: „mai mulţi crescători de animale din judeţul Maramureş mi-au sesizat faptul că nu beneficiază efectiv de subvenţia de calitate în valoare de 3 lei/litru pentru laptele furnizat centrelor de colectare.

În fapt, oamenii reclamă că primesc doar 8 lei/litru de lapte, sumă în care este inclusă şi subvenţia de 3 lei/litru acordată de stat. O altă doleanţă a producătorilor de lapte este legată de costul analizelor de calitate, în valoare de 160 lei, considerat foarte ridicat pentru un om care creşte două-trei vaci în gospodărie. Crescătorii de animale din Maramureş mai susţin că preţul la lapte este negociat de către procesatori şi marile lanţuri de hipermarketuri, în timp ce fermierii furnizează cea mai mare parte a laptelui comercializat pe piaţa autohtonă nu sunt consultaţi la stabilirea preţului”.

 

Nemulţumirile fermierilor se suprapun pentru o problemă deja gravă din piaţă, eliminarea cotei de lapte la nivelul Uniunii Europene de la 1 aprilie, care ar putea duce la dispariţia a 60% din fermele de vaci din România, după cum estimează Federaţia Agrostar. Federaţia a înaintat recent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care şi găsirea unor soluţii pentru producătorii români de lapte de vacă. Rămâne de văzut care va fi răspunsul Ministerului.

 
 

„Crescătorii de animale din Maramureş susţin că preţul la lapte este negociat de către procesatori şi marile lanţuri de hipermarketuri, în timp ce fermierii furnizează cea mai mare parte a laptelui comercializat pe piaţa autohtonă nu sunt consultaţi la stabilirea preţului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.