• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Octombrie , 2013

Monumentul lui Vida Gheza, restaurat

Premieră naţională! În timp ce zeci de monumente istorice devin mormane de moloz din cauza indolenţei, autorităţile locale din Moisei dau o lecţie întregii ţări demonstrând că orice localitate îşi poate preţui istoria şi monumentele. Primăria a reuşit să restaureze Monumentul sculptorului Vida Gheza iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc sfinţirea. 

 
 
 

Incredibil! Într-o ţară în care ne-am obişnuit să privim cum plouă în bisericile monument, cum ne umilim istoria şi cultura şi cum monumentele istorice se deteriorează din cauza lipsei de fonduri şi de interes, o comună maramureşeană demonstrează că poate face ceea ce n-a reuşit Guvernul. Primarul de Moisei, Toader Şteţcu şi-a trasat un obiectiv îndrăzneţ: reabilitarea monumentului lui Vida Gheza. În total, un vis de 7 milioane de lei, alocaţi în mare parte din bugetul local. Iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc în cadrul unui eveniment sfinţirea operei. Primarul Toader Şteţcu spune: „Luni vine Episcopul P.S. Justin Sigheteanul şi se face Liturghie Arhierească la Biserica nr. 2 Moisei, la Izvorul Dragoş. Am invitat şi oficialităţi la Biserică, dar nu ştim exact cine va fi prezent.

La ora 12, împreună cu soborul de preoţi, Episcopul şi moiseienii ne vom duce la Obelisc. Acolo va fi un pluton de militari care să dea onorul Prefectului judeţului Maramureş, va fi fanfara militară şi câte o grupă de jandarmi şi pompieri. Militarii şi fanfara vor fi din Baia Mare, iar cei de la ISU vor fi din zonă.

Se va face un parastas, o slujbă de pomenire la Obelisc şi se vor depune coroane în cinstea eroilor şi se vor ţine câteva discursuri. După care ne deplasăm la Monument, monumentul lui Vida Geza de pe colina din partea de sus a comunei. Dacă va fi timp frumos slujba de sfinţire a monumentului se va face pe platou, între coloanele Monumentului, iar oamenii vor sta pe alee, pentru că am făcut o alee foarte frumoasă şi aranjată. Dacă nu va fi destul de uscat terenul, slujba se va face la baza Monumentului. Această sfinţire a Monumentului ne-o dorim din suflet pentru că am reuşit să terminăm lucrările de restaurare şi am pus la punct inclusiv alei, iluminat public, cu gard de lemn de stejar în jur, astfel încât totul arată splendid, fără să exagerez.

Restaurarea Monumentului a fost un vis al meu pe care acum îl văd împlinit. Am reuşit asta prin eforturile comunei. Din bugetul local s-au alocat în jur de 7 miliarde lei vechi. Cei de la Ministerul Culturii nu ne-au sprijinit, am primit doar de la Consiliul Judeţean 100 de milioane lei vechi. La rectificare am mai primit un miliard de lei vechi pentru alte treburi şi i-am băgat acolo, iar restul banilor i-am pus de la pădure şi cum am mai putut”.

Mai mult, evenimentul va deveni tradiţie în Moisei: „Acest eveniment în cinstirea Eroilor ar fi trebuit să fie în 14 octombrie, dar începând de anul acesta memoria Eroilor va fi cinstită în 21 octombrie în fiecare an. Pentru că în 14 este Hramul Bisericii nr. 1 din Centru. În fiecare an am desfăşurat activităţi şi am depus coroane în luna octombrie, numai că nu era o dată fixă ci în 12, 13 sau 14 octombrie. Dar în 21 octombrie fiind sărbătoare în calendar, Ziua Eroilor Transilvăneni, am stabilit ca de acum încolo să marcăm în această zi cinstirea eroilor la Moisei. Îi invităm pe toţi cei care simt româneşte să ni se alăture acestui eveniment extrem de important din viaţa comunei noastre”.

 
 

Povestea monumentului

 

În toamna anului 1944, după mai bine de 5 ani de război pustiitor în Europa, armatele hitleristo-horthyste se retrăgeau spre apus, sub loviturile nimicitoare ale trupelor sovietice şi aliaţilor lor.

În apropierea eliberării, care în zonă s-a produs în 13-14 octombrie 1944, autorităţile fasciste de ocupaţie au organizat adevărate masacre. Masacrul de Moisei este însă unul dintre cele mai sângeroase. Sâmbătă, 14 octombrie 1944, în jurul orei 17, ocupanţii au hotărât să lichideze 31 de români consideraţi ca duşmani ai statului hortyst. Cei mai mulţi făceau parte din detaşamentele de muncă din localitate sau fuseseră aduşi din alte localităţi, tot cu detaşamente de muncă. Alţi au fost arestaţi pentru că n-au vrut să-şi dea animalele ocupanţilor, aşa cum a fost cazul lui Ioan Andreica Vivat şi Vasile Drăgan Ivaşcu din Vişeu de Mijloc, a lui Gheorghe Grad a Bălioaiei din Săcel şi a lui Ştefan Tomoioagă Şlincă din Moisei. Ei au fost urcaţi într-un camion cu prelată, păziţi de 6 soldaţi şi duşi la marginea comunei. Aici, 12 dintre ei au fost duşi într-o casă, aşezaţi în mijlocul camerei şi mitraliaţi de pe geamuri şi din uşă. Ceilalţi 19 au fost duşi în altă căsuţă peste linia ferată şi ucişi în acelaşi mod.

După masacru, au intrat în comună şi au distrus podul din sus de pe râul Vişeu, au incendiat centrul comunei în mai multe puncte, au distrus podul de la calea ferată şi gara. Văzând fum şi cenuşă, oamenii au fugit spre Moisei, pe jos ori cu căruţa. Au găsit cenuşă şi jale.

Spre cinstirea memoriei celor împuşcaţi, elevii de atunci, coordonaţi de învăţătoarea Alexandrina Nap au dat serbări, iar din banii adunaţi au construit o troiţă. În 1958, organele raionale au construit un obelisc de tip sovietic cu o placă ce avea următorul conţinut: «Aici au fost împuşcaţi 29 de maramureşeni care au luptat împotriva fascismului ». De fapt, trei dintre ei erau maramureşeni, doi clujeni şi 24 mureşeni. Ulterior, această placă a fost înlocuită cu una care reflecta realitatea. În anul 1966, sculptorul Vida Gheza a sculptat 12 statui din lemn de stejar, care, din cauza ploilor s-au înnegrit. Astfel că, în 1972 au fost înlocuite cu altele din piatră de granit.

 

În 1989 a început construcţia unui nou monument din fondurile întreprinderii miniere, secţia geologie. Monumentul urma să cuprindă 29 de statui, probabil figurile celor împuşcaţi, însă, ulterior proiectul a fost abandonat.

Apoi, în 1983 a fost inaugurată casa memorială care ilustrează tristul episod. Acest moment istoric este prezentat publicului vizitator prin intermediul documentelor, fotografiilor şi obiectelor personale ce au aparţinut celor ucişi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.