• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Aprilie , 2012

Lecţia de justiţie

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a stat câteva zile în Maramureş în cadrul unui turneu de o săptămână prin ţară pentru a susţine câteva conferinţe pe tema justiţiei, anticorupţiei şi a bunei guvernări.

  

Monica Macovei a primit invitaţia de a susţine aceste conferinţe de la organizaţia ASTRU-Cluj (Asociaţia tinerilor din Biserica Greco-Catolică).

În Maramureş, Monica Macovei a conferenţiat în Tg Lăpuş, Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. În cadrul acestor conferinţe s-a discutat despre buna guvernare, justiţie şi anticorupţie, despre principiile care stau la baza unei bune guvernări, incompatibilităţi şi conflicte de interese, transparenţă instituţională şi transparenţă bugetară.

În Baia Mare a susţinut conferinţa în sala Millennium din Centru Vechi. Au fost prezente peste 50 de persoane, enoriaşi greco-catolici, tineri, preoţi, băimăreni care au dorit să o cunoască pe Monica Macovei. A fost prezent primarul, Cătălin Cherecheş, care i-a oferit un buchet de flori europarlamentarului PDL.

 

Macovei nu a dorit să vorbească despre politică, despre politica momentului. A explicat ce înseamnă buna guvernare, a dat exemple de greşeli ale guvernelor care au condus ţara în ultimii ani. A vorbit despre lupta anticorupţie, despre judecători, procurori, despre instituţiile statului care duc această luptă anticorupţie. Cu răbdare, a răspuns întrebărilor, multe dintre ele legate de conflicte confesionale, dar şi probleme ale celor prezenţi, de la salarizare, până la exodul medicilor în Europa şi în lume. Macovei le-a spus tinerilor că ar trebui să se gândească la faptul că statul a investit în educaţia lor şi este nevoie de a răsplăti acest efort, pe care multe ţări europene nu îl fac.

Un subiect interesant a fost cel legat de dosarele politicienilor.

 

Fostul ministru de justiţie a spus că în ultimii ani au fost instrumentate multe dosare ale unor politicieni pentru fel şi fel de infracţiuni. Macovei a subliniat faptul că politicienii afirmă din start, atunci când sunt cercetaţi, că este un proces politic, etc. Europarlamentarul a subliniat că nu este aşa, că aceste procese sunt „pe bune”, iar instituţiile statului, DNA, DIICOT încearcă să îşi facă meseria. Macovei a amintit şi de practica telefonului dat pentru ca politicianul anchetat să fie lăsat, dar şi de încercarea acestora de a modifica unele legi pentru a nu mai putea fi cercetaţi, dacă se poate deloc.

La rândul său, primarul Cătălin Cherecheş a avut o intervenţie interesantă. I-a mulţumit fostului ministru pentru vizita în Baia Mare şi a vorbit despre toleranţă şi bunătate.

La sfârşit, a surprins asistenţa cu o mărturisire pe care a făcut-o în premieră.

 

Datorită unui „bun prieten” din Baia Mare, Cătălin Cherecheş a fost cercetat de ANI. Mai bine de un an, el a fost la Bucureşti, cu regularitate, pentru a da declaraţii peste declaraţii. Nu s-a ferit, a fost şi a prezentat tot ce i s-a cerut.

„Recent, am primit prin poştă, ca oricare altul din această ţară, o adresă prin care eram înştiinţat că totul a fost o poveste inventată. Am avut ocazia să văd că instituţiile statului lucrează corect şi nu am ce reproşa”, a spus Cătălin Cherecheş.

După întrebări şi răspunsuri, Monica Macovei a făcut fotografii cu cei care au dorit, a dat adrese de mail şi numere de telefon celor care au rugat-o să îi ajute în probleme personale. Nu a dorit să discute politică, despre candidaturi, şi a dat o scurtă declaraţie de presă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.