• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Decembrie , 2024

Mondo cane / Simbolismul coroanei de advent.

Coroana de Advent are o funcție religioasă: vestește apropierea Crăciunului și are o formă circulară. Cercul este încă din antichitate un semn al veșniciei şi al unității; aici indică şi soarele şi ciclul său anual, modul său continuu de a se reproduce, fără a se consuma vreodată; exprimă foarte bine misterul lui Hristos. La fel ca şi inelul, care este un tot continuu, coroana este şi semn de fidelitate, fidelitatea lui Dumnezeu față de promisiunile Sale. Dată fiind această semnificație, coroana de Advent trebuie să-şi mențină forma sa circulară şi nu trebuie să devină o compoziție florală cu patru lumânări. Coroana este şi semn al regalității şi al victoriei. În vechea Romă, erau încoronați învingătorii jocurilor sau ai unui război. Şi azi primesc coroniță cei care iau premiul întâi. Coroana de Advent anunță că acest Copil care este așteptat este regele care învinge întunericul cu lumina Sa. Ramurile mereu verzi de brad sau de pin care ornează coroana sunt semnele speranței şi ale vieții fără de sfârșit, ale vieții veșnice. De aceea coroana adevărată nu trebuie să fie din teracotă, din ceramică etc. Aceste ramuri amintesc de intrarea lui Iisus în Ierusalim, primit cu ramuri şi salutat ca rege şi Mesia. Pentru ornamentarea coroanei se folosesc benzi de hârtie roșie sau violet: roșul sau roz, simbolul iubirii lui Iisus care devine om; violet, semn al pocăinței şi al convertirii pentru a ne pregăti pentru venirea sa.

 

Simbolismul lumânărilor

Cele patru lumânări indică cele patru săptămâni ale timpului Adventului. Aprinderea succesivă a lumânărilor indică apropierea progresivă a Nașterii lui Iisus, progresiva victorie a luminii asupra întunericului. La început lumânările erau trei de culoare violet şi una de culoare roșie: violet pentru a indica penitența şi convertirea la Dumnezeu, roșie ca semn al bucuriei pentru iminenta Naștere a lui Iisus; cea roșie se aprinde în a treia duminică de Advent, numită chiar Gaudete (bucuraţi-vă). Ele pot fi însă toate de culoare albă sau în patru culori diferite.

Fiecare lumânare îşi are semnificația sa religioasă. Conform tradiției, prima este lumânarea profetului, a doua a Betleemului, a treia a păstorilor, a patra a îngerilor. Mai sunt şi alte tradiții, de exemplu: prima este lumânarea iertării acordate lui Adam şi Evei, prin care dintre muritori au devenit vii în Dumnezeu; a doua este cea a credinței patriarhilor care cred în darul țării promise; a treia este cea a bucuriei lui David pentru descendența sa; a patra este cea a învățăturii profeților care vestesc dreptatea şi pacea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.