• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 August , 2024

Mondo cane / Pe 6 august este Ziua Hiroshimei – Ziua Mondială a luptei pentru interzicerea armelor nucleare.

Până la utilizarea celor două bombe atomice în 1945, care au pus capăt definitiv celui de-al Doilea Război Mondial, peste 50 de milioane de oameni își pierduseră deja viața. Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au constat în două atacuri nucleare implicând aruncarea a două bombe atomice  produse de Statele Unite ale Americii, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, asupra a două orașe din Japonia, Hiroshima și Nagasaki. În momentul lansării celor două bombe atomice – deși războiul din Europa se terminase prin capitularea necondiționată a Germaniei – Japonia și Statele Unite ale Americii se aflau încă în stare de război. La 6 august 1945, bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima. Little Boy avea lungimea de circa 3 metri şi cântărea 4,5 tone, conţinea 63 kg de uraniu şi a explodat la o înălțime de 500 de metri deasupra orașului, moment care a declanşat o reacţie nucleară cu o putere de 16 kilotone TNT.  Trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.

Cele două bombe atomice au ucis, în total, câteva sute de mii de oameni, aproximativ 140.000 în atacul de la Hiroshima și circa 82.000 la Nagasaki, 70% din clădirile oraşului au fost rase de pe suprafaţa pământului. Cea mai mare parte a victimelor a murit instantaneu, unii au murit ulterior din cauza arsurilor, rănilor și a radiațiilor, în timp ce alții au murit după câțiva ani din cauza diferitelor tipuri de cancer cauzate de radiații și de malformațiile de la naștere. La Hiroshima, și azi țipă pământul de durere, iar un bătrân întâlnit în parcul comemorativ încă își așteaptă surioara de 5 ani dispărută atunci, fiind convins că ea trăiește, dar a rătăcit drumul către casă.

Potrivit Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, intrat în vigoare în 1970, semnat de 189 de membri, cinci state sunt declarate ca deținătoare de arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China. Între timp, India, Pakistan și Coreea de Nord au efectuat mai multe teste nucleare. În același fel, cu toate că nu recunoaște oficial acest statut, se consideră și că Israelul ar deține undeva între 75 și 400 de focoase nucleare. Și pentru că acum câteva zile a fost sărbătoarea creștină Schimbarea la față, zi cu dezlegare la pește, să se schimbe odată pentru totdeauna gândurile de război, iar noi să avem o zi cu gândul și fapta doar către pace!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.