Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mondo cane / Din rapoartele securității comuniste...
Lui Nicolae Ceaușescu i s-a cerut să semneze ,,Pactul cu Diavolul”!
Pe 4 iulie 1989 avea loc la București ultima reuniune a Pactului de la Varșovia.În timpul discuțiilor, Gorbaciov și invitații lui au propus tuturor țărilor comuniste de atunci, măsuri de reformă care cuprindeau:
-trecerea la proprietatea privată;
-multipartidism;
-apariția somajului;
-renunțarea la economiile și industriile de stat
-granturi fabuloase de împrumuturi de la BM și FMI.
Pe lângă acestea, Grupul de la Bildenberg garanta stabilitate financiară și o bătrânețe liniștită tuturor conducătorilor comuniști existenți atunci în Europa de Est, în detrimentul scăderii ulterioare a nivelului de trai al popoarelor lor, pierderii independenței statale și reapariției sărăciei cronice în țările lor, odată cu adoptarea capitalismului ca sistem de guvernare.
Toți conducătorii comuniști de atunci au acceptat propunerile, în afară de Ceaușescu. Să nu uităm că România din aprilie 1989 era singura țară din lume care nu mai depindea de nimeni, avea zero datorie externă și zero somaj.
România împreună cu Libanul, Irakul, Iranul și Siria se pregăteau să deschidă o ,,Bancă de Comerț Exterior” prin care să ofere împrumuturi cu dobânzi mai mici tuturor țărilor în curs de dezvoltare, un concurent real pe piața internațională bancară la BM și FMI. Ceaușescu a părăsit discuțiile atunci, după propunerile de mai sus spunând:
,,Refuz categoric să vând independența țării mele pentru nici o sumă, refuz să mai iau împrumuturi pentru că țara mea nu mai are nevoie de ele. Refuz să periclitez nivelul de trai al cetățenilor mei pentru niște interese obscure ale unor domni occidentali lihniți după avere. Refuz orice sumă de bani pentru mine și familia mea pentru a-mi trăda propriul popor. Refuz ca țara mea să mai fie colonizată și sclavagizată de alte popoare care cred că au acest drept în virtutea faptului că ar fi mai mari sau mai puternice. Putem foarte bine să ne purtăm de grijă și singuri. Putem produce nu numai pentru noi ci și pentru alții, dacă e nevoie. Acestor domni de la BM, FMI și Bildenberg, le sugerez să încerce să păcălească alte popoare, nu poporul meu, să huzurească de pe urma altora, nu de pe urma românilor, sau, dacă nu, să gândească cum să facă bine țărilor în curs de dezvoltare, nu cum să facă rău tuturor doar pentru a câștiga dânșii.
Refuz să mai particip la această cacialma de întrevedere, pe care acum îmi pare rău că am gazduit-o ca țară''....
La care liderul rus, Gorbaciov, l-a sfătuit, citez:
,,Tovarășe președinte Ceaușescu, vă indic să vă răzgândiți și vă dau termen până în decembrie 1989. Sper să o faceți, ca să ne mai putem întâlni sănătoși și cu zâmbetul pe buze și în ianuarie 1990, la reuniunea Pactului de la Varșovia de la Moscova''. Răspunsul lui Ceausescu înainte să părăsească sala de ședințe a fost scurt:
,,Nu o voi face cu orice risc, am încredere deplină în poporul meu'' !