Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Richard von Coudenhove-Kalergi s-a născut pe 16 noiembrie 1894 la Tokyo. Tatăl său era reprezentantul diplomatic al Imperiului Austro-Ungar, iar mama sa, fiica unui foarte bogat negustor din Japonia.
Richard von Coudenhove-Kalergi s-a născut pe 16 noiembrie 1894 la Tokyo. Tatăl său era reprezentantul diplomatic al Imperiului Austro-Ungar, iar mama sa, fiica unui foarte bogat negustor din Japonia. În decembrie 1921, după dezintegrarea monarhiei bicefale, s-a alăturat unei loji din Viena numită „Humanitas”. În 1922 a fost printre cofondatorii Uniunii Pan Europene alături de arhiducele Otto von Habsburg, pretendentul la coroana austriacă. În 1923, publică un manifest intitulat Pan Europa în care se pronunță pentru social-democrație ca o îmbunătățire a „feudalei aristocrații militare”. Dar visul său era să înlocuiască democrația cu „o nobilime socială a spiritului”. Mai multe loji îi sprijină mișcarea. Manifestul lui e publicat în mai multe limbi. În prima fază, Kalergi a militat pentru împărțirea lumii în numai cinci state: Statele Unite ale Europei, care ar fi trebuit să includă și posesiunile franceze și italiene din Africa, o Uniune Pan Americană, în care să se găsească atât America de Nord, cât și cea de Sud, Common- wealthul Britanic, URSS și o Uniune Pan Asiatică, în care China și Japonia ar fi înglobat și Oceania. Pentru a-și atinge obiectivele, Kalergi a încercat să coopteze în mișcarea sa numeroși politicieni de frunte. A atras însă și ura unor adversari periculoși. Adolf Hitler l-a atacat încă din primii ani. După izbucnirea războiului, Kalergi este nevoit să fugă de armatele germane, mai întâi din Cehoslovacia, apoi din Franța. Această fugă a fost cea care a dat naștere celebrului film „Casablanca”, personajul Viktor Laszlo fiind inspirat de contele Kalergi.
Din Statele Unite, Kalergi a continuat pe toată durata celui de al doilea război mondial, să lupte pentru ideile sale. Dar abia după marea conflagrație a reușit să vadă primele rezultate. Tezele sale i-au inspirat pe fondatorii primelor construcții europene. De altfel, Kalergi este cel care a propus „Oda Bucuriei” de Beethoven drept imn european încă din 1955.
Viziunile sale radicale, care vizau o nouă ordine a lumii, l-au transformat pe Kalergi într-o temă predilectă a teoriilor conspiraționiste. De altfel, extrema dreaptă din zilele noastre încearcă adesea să pună deciziile actuale ale politicienilor europeni sau nord-americani pe seama urmăririi acestui plan, care ar avea ca finalitate un stat universal, controlat total de câteva familii de o bogăție fabuloasă. Criticii lui Kalergi arată că în planul lui nu are loc ideea alegerilor libere și respectarea voinței popoarelor. Scopul său este să încredințeze puterea unui aparat birocratic inamovibil, animat de idealuri înalte. Cine a trăit experiența comunistă, știe care sunt pericolele unei astfel de utopii. Richard von Coudenhove-Kalergi prevestea despre ce se va întâmpla în Europa: „Omul viitorului va fi de rasă metisă. Rasele din zilele noastre și clasele vor dispărea (…). Rasa Europo-Negroidă a viitorului va fi similară ca înfățișare cu egiptenii antici, va fi înlocuită diversitatea popoarelor cu diversitatea indivizilor”. Din doi în doi ani se acordă Premiul European Coudenhove-Kalergi. Printre laureați se regăsesc personalități importante: Jean-Claude Juncker, Herman Van Rompuy, Angela Merkel, Helmut Kohl, Ronald Reagan, Regele Juan Carlos al Spaniei, fostul președinte român Emil Constantinescu, violonistul Yehudi Menuhin. În 2018, premiul a fost acordat postum celor peste 100 de eroi ai mișcării Euromaidan din Ucraina. Cui i-a fost acordat în acest an premiul?