Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului. Data propusă inițial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001), dar cele patru atentate comise la Madrid în dimineața zilei de 11 martie 2004 au determinat stabilirea acestei date. Atunci, zece rucsacuri încărcate cu TriNitroToluen au explodat în patru trenuri din Madrid, aflate în patru stații diferite şi unde era foarte mare trafic de pasageri. Exploziile au avut loc simultan, între orele 7.39 – 7.42. Au murit atunci 199 de persoane, dintre care 16 cetățeni români şi au fost rănite alte1467.
Actele de terorism sunt comise din interese politice: se atacă populația care nu este implicată în conflict, folosindu-se acte de violență extremă, pentru a transmite frică şi intimidare în scopul de a determina anumite acțiuni din partea statului, cum ar fi eliberarea unor teritorii, predarea unor deținuți, obținerea unor sume mari de bani etc.
Astăzi, îi comemorăm pe toți cei care și-au pierdut viața sau au pierdut o ființă dragă din cauza unui act de terorism, indiferent dacă respectivul atac terorist a fost comis în interiorul Uniunii Europene sau dincolo de granițele acesteia. Și tot azi aducem un omagiu tuturor persoanelor care au suferit de pe urma acestor crime odioase, precum și familiilor și prietenilor lor și ne angajăm să rămânem uniți în lupta împotriva terorismului.
În anii 2000, alte atacuri teroriste majore avuseseră loc la New York (11 septembrie 2001) și Londra (7 iulie 2005).
La nivel internațional, țara noastră a ratificat două tratate: Convenția internațională pentru reprimarea atentatelor teroriste cu explozibili şi Convenția internațională privind reprimarea actelor de terorism nuclear.
La nivelul Consiliului Europei, România a ratificat Convenția privind prevenirea terorismului, iar acțiunile sunt coordonate de un organism interguvernamental care formulează recomandări şi ghiduri către statele membre pentru a lupta cu terorismul.
În România există Legea nr. 535/2004 pentru prevenirea şi combaterea terorismului şi Legea nr. 129/2019 pentru interzicerea finanțării terorismului. Terorismul și extremismul violent nu pot fi asociate cu nicio religie, naționalitate sau grup etnic, fiind o problemă globală care afectează toate regiunile lumii, indiferent de cultura sau tradițiile acestora. Să fim conștienți că avem nevoie de pace în lume, pentru o viață mai bună, mai liniștită !