Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



În a douăsprezecea zi a lunii martie, în anul 1914, la New York, sculptorul Constantin Brâncuși și-a organizat prima sa expoziție personală de pe continentul american. A avut loc la Photo Secession Gallery din New York City și a provocat o enormă admirație. Colecționarul american John Quin i-a cumpărat mai multe sculpturi, asigurându-i o existență materială prielnică creației artistice.
Cu un an înainte, la prima expoziție americană la care a participat, sculptorul român Constantin Brâncuși se afișa pe aceeași listă cu mulți artiști foarte valoroși. 200.000 de oameni au vizitat atunci expoziția. La acea expoziție, Constantin Brâncuși a expus cinci sculpturi de ghips și marmură care au schimbat radical cursul sculpturii moderne.
Un an mai târziu, Brâncuși era invitat să țină o expoziție solo de sculptură tot la New York. Prima expoziție personală a lui Constantin Brâncuși a fost organizată de Alfred Stieglitz și Edward Steichen în perioada 12 martie–1 aprilie, fiind expuse 8 opere în marmură, lemn și bronz.
Se împlineau exact 10 ani de când talentatul român primise o bursă de studii la Paris, dar, neavând bani de drum, a pornit-o pe jos, urmând traseul: Hobița (comuna natală) - Tismana - Vodiţa - Bazna – Vârciorova – Budapesta - Viena – München – Basel. Îmbolnăvindu-se pe drum, și-a vândut ceasul, și-a luat bilet și a parcurs ultimii kilometri cu trenul.
Operele lui Constantin Brâncuşi au fost vândute, de-a lungul vremii, cu sume record în diverse licitaţii internaţionale. Sculptura din bronz „La jeune fille sophistiquee”, realizată de Brâncuşi, reprezintă lucrarea semnată de marele artist vândută cel mai bine la o licitaţie de artă.
Bronzul, care este un portret stilizat al scriitoarei Nancy Cunard, a fost vândut cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse), la o licitaţie organizată în 2018 de casa Christie’s, la New York, stabilind un nou record de preţ pentru o creaţie a artistului român. Lucrarea a fost realizată în 1932. Între lucrările lui Constantin Brâncuşi vândute la sume ridicate în licitaţiile de artă se mai află: „Pasăre în văzduh” , în 2005, la New York, pentru 27,4 milioane de dolari, „Primul ţipăt” - în 2011, la New York, pentru 14,8 milioane de dolari, „O muză” - în 2012, la New York, pentru 12,4 milioane de dolari, „Muză adormită I” - în 2015, tot la New York, pentru 9,1 milioane de dolari.
Preţuri excepţionale în licitaţii au obţinut şi fotografiile realizate de Brâncuşi, cu sume de la 70.000 la 210.000 de euro.