• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 12 Aprilie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Aprilie , 2025

În a douăsprezecea zi a lunii martie, în anul 1914, la New York, sculptorul Constantin Brâncuși și-a organizat prima sa expoziție personală de pe continentul american. A avut loc la Photo Secession Gallery din New York City și a provocat o enormă admirație. Colecționarul american John Quin i-a cumpărat mai multe sculpturi, asigurându-i o existență materială prielnică creației artistice.

Cu un an înainte, la prima expoziție americană la care a participat, sculptorul român Constantin Brâncuși se afișa pe aceeași listă cu mulți artiști foarte valoroși. 200.000 de oameni au vizitat atunci expoziția. La acea expoziție, Constantin Brâncuși a expus cinci sculpturi de ghips și marmură care au schimbat radical cursul sculpturii moderne.

Un an mai târziu, Brâncuși era invitat să țină o expoziție solo de sculptură tot la New York. Prima expoziție personală a lui Constantin Brâncuși a fost organizată de Alfred Stieglitz și Edward Steichen în perioada 12 martie–1 aprilie, fiind expuse 8 opere în marmură, lemn și bronz.

Se împlineau exact 10 ani de când talentatul român primise o bursă de studii la Paris, dar, neavând bani de drum, a pornit-o pe jos, urmând traseul: Hobița (comuna natală) - Tismana -  Vodiţa - Bazna – Vârciorova – Budapesta - Viena – München – Basel. Îmbolnăvindu-se pe drum, și-a vândut ceasul, și-a luat bilet și a parcurs ultimii kilometri cu trenul.

Operele lui Constantin Brâncuşi au fost vândute, de-a lungul vremii, cu sume record în diverse licitaţii internaţionale. Sculptura din bronz „La jeune fille sophistiquee”, realizată de Brâncuşi, reprezintă lucrarea semnată de marele artist vândută cel mai bine la o licitaţie de artă.

Bronzul, care este un portret stilizat al scriitoarei Nancy Cunard, a fost vândut cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse), la o licitaţie organizată în 2018 de casa Christie’s, la New York, stabilind un nou record de preţ pentru o creaţie a artistului român. Lucrarea a fost realizată în 1932. Între lucrările lui Constantin Brâncuşi vândute la sume ridicate în licitaţiile de artă se mai află: „Pasăre în văzduh” , în 2005, la New York, pentru 27,4 milioane de dolari, „Primul ţipăt” - în 2011, la New York, pentru 14,8 milioane de dolari, „O muză” - în 2012, la New York, pentru 12,4 milioane de dolari, „Muză adormită I” - în 2015, tot la New York, pentru 9,1 milioane de dolari.

Preţuri excepţionale în licitaţii au obţinut şi fotografiile realizate de Brâncuşi, cu sume de la 70.000 la 210.000 de euro. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.