Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
18 noiembrie este Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Lansată în 2008, această zi este o inițiativă în domeniul sănătății publice, care vizează încurajarea utilizării responsabile a antibioticelor.
Scopul acestei inițiative este de a promova utilizarea corespunzătoare a antibioticelor și de a informa pacienții cu privire la riscurile automedicației cu acestea.
Când este posibil, este bine să se prevină apariția infecțiilor, prin vaccinarea corespunzătoare.
Cele mai multe răceli și gripe sunt provocate de viruși, împotriva cărora antibioticele NU sunt eficace. Atunci când antibioticele sunt utilizate incorect, bacteriile vor supraviețui și vor deveni rezistente, ajungând să se răspândească și să cauzeze infecții în rândul altor oameni.
Bacteriile pot dobândi rezistență la antibiotice, când acestea și-au pierdut capacitatea de a le omorî sau de a le stopa multiplicarea, ceea ce duce la prelungirea afecțiunilor și chiar la deces. Infecțiile cauzate de astfel de bacterii pot necesita mai multă îngrijire și administrare de antibiotice alternative mai scumpe, care pot determina reacții adverse mai severe.
Înainte de a intra în posesia antibioticelor de pe rețeta medicală, un bolnav ar trebui să cunoască următoarele aspecte referitoare la consumul acestora:
- utilizarea excesivă a antibioticelor este una dintre cauzele cancerului de sân;
- în urma unor studii cu o durată de 17 ani, s-a demonstrat că femeile care au folosit antibiotice mai mult de 500 de zile au manifestat risc dublu de a dezvolta cancer de sân: proporția a crescut cu 100%;
- antibioticele afectează sistemul imunitar, ele afectând intestinul gros. Un echilibru sănătos existent la nivelul intestinului gros este esențial pentru funcționarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, antibioticele provoacă diaree;
- abuzul de antibiotice conduce la rezistența bacteriilor, chiar la prezența unei infecții a tractului urinar. Ele nu au efect asupra virusurilor, care sunt mici mașinării proteice ce au nevoie de o celulă vie pentru a se reproduce și a se multiplica. Majoritatea răcelilor sunt de natură virală, astfel încât antibioticele nu funcționează în cazul lor;
- copiii care iau antibiotice în primele șase luni de viață au mai multe șanse să dezvolte alergii în jurul vârstei de șapte ani. Anumite antibiotice (bactrim și septra) pot cauza erupții, se descuamează pielea de pe corp, iar tegumentele par arse.
O zi cu precauție maximă față de antibiotice!