• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 22 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Iulie , 2024

Un popor care își cunoaște viitorul

 

Marea mobilizare la vot, care ar fi trebuit să însemne o voință de schimbare, a fost un vot aproa­pe fanatic pentru PSD, PNL și coaliția PSD-PNL. Poporul a votat situația din teren, guvernarea actuală, stabilitatea, majoritatea deja aflată la putere, cuplul prezidențiabil Nicu și Marcel. În locul viitorului, a votat prezentul, ca să nu se desprindă de trecut.
PSD e marele câștigător, judecând după votul politic, după consiliile județene, primari și consilieri, iar Marcel Ciolacu are deja aura lui Clausewitz, strategul care a comasat contra naturii alegerile, dar a obținut 54% la europarlamentare. Cât despre suferința de la Primăria Capitalei, ea e convenabilă și ușor de acoperit cu alte cifre, căci PSD a luat trei județe în plus și are trei sectoare la București.
Și PNL a dat o lovitură politică neașteptată, cu scorul politic de 28%, în timp ce cota lui zăcea de luni bune sub 20. Comasarea și lista comună cu PSD la europarlamentare au salvat partidul de la înec și l-au ferit pe Nicolae Ciucă de linșajul colegilor. Ca dovadă că se aștepta la un astfel de tratament, el și-a început campania prezidențială înainte de campania pentru locale, a scris o carte, s-a dat ostaș în slujba țării, și-a făcut filmulețe în stil american, lăsând să se rostogolească în eter minciuna despre el însuși.
Privind doar la cifre, se poate spune că niciodată coaliția PSD-PNL n-a fost mai legitimă și mai bine confirmată ca acum. Au fost verificate prin vot toate tipurile de majorități – la comun și separat –, în condițiile unei mobilizări serioase. De necrezut, dar populația s-a străduit să iasă din nehotărâre ca să confirme și mai tare partidele despre care se plânge că o conduc prost. Alegătorii au răsplătit coaliția pentru creșterea de prețuri și tarife mari la energie, au gratificat PSD pentru creș­terea taxelor și PNL pentru retezarea libertăților în pandemie.
Cu aceste cifre și cu deplina încredere populară în buzunar, PSD și PNL ar putea aranja de pe acum toată structura de putere centrală de la viitoarele alegeri. Au tot ce le trebuie: majo­ritate, dispoziție de a coopera, perspectiva de a rămâne cel puțin patru ani la putere, dacă nu chiar zece. Condiția e să se abțină de la disputa preșe­dinției și s-o înlocuiască printr-un acord.
E aproape clar că PNL va dori să joace, bazându-se pe mitologia recentă a dezastrului stângii în al doilea tur și, mai ales, pe situația înșelătoare a cifrelor PSD, care, deși are primării și consilii cu duiumul, nu are decât trei orașe mari – și alea destul de mici. Iar după cum arată trecutul, în orașele mari se făuresc valurile contracandidatului PSD.
Prin urmare, PNL își va urma visul nesăbuit cu Ciucă, iar PSD va fi nevoit să-l ia pe „ostaș“ la ochi și să-l scoată din „slujba țării“. Ciolacu, la rândul lui, călărește victoria, dar victoria e nărăvașă și-l poate arunca din șa. El ține acum o vrabie în mână, adică guvernarea și șefia PSD, și va trebui, în câteva zile, să decidă dacă le pune la bătaie pentru cucuveaua de la Cotroceni.

Concluzia la cald a acestor alegeri e statornicia electoratului, lipsa lui de dorințe noi, mulțu­mirea surprinzătoare cu prezentul. La adăpostul acestei pla­­ci­dități a maselor s-au strecurat în Parlamentul European o mulțime de nulități, de personaje inadecvate și înapoiate politic, un cârd de gândaci de bucătărie porniți în căutarea confortului personal. Fără să dovedească nimic, fără să depună vreun efort, fără să trezească cea mai mică suspiciune de inteligență, de cunoaștere a agendei europene sau de cu­noaștere a altei limbi decât cea dată șefului politic.
De aceea, aceste loaze tupilate ar trebui chemate prin lege la televizor cu carnetul de note din liceu și nota de la bacalaureat la vedere. Și obligate apoi să mulțumească poporului român, într-o limbă străină, pentru sinecura pe care au primit-o.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.