• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 31 August , 2023

Lovitură pentru fanii „digitalizării educației”: Suedia renunță la tablete și revine la manuale clasice, după ce s-a constatat că elevii nu mai știu să citească
Guvernul Suediei a luat decizia de a elimina tabletele din sălile de clasă și de a reveni la manualele clasice, de hârtie. Decizia vine după ce autoritățile de la Stockholm au constatat scăderea nivelului de citire al elevilor, din cauza folosirii tabletelor în grădiniță și în școala primară.
Autoritățile din țara nordică au constatat că nivelul citirii în rândul elevilor din țară este scăzut, scrie Ouest-France.
Ministrul Educației, Lotta Edholm, a denunțat o „criză a citirii”, bazată pe creșterea, în cinci ani, de la 12 la 19% a ponderii copiilor de 10 ani cu dificultăți de citire din țară, potrivit ultimului studiu publicat în Reading Literacy International.
Demnitarul a constatat că s-a produs „o digitalizare exagerată” a școlii în ultimul deceniu, relatează Dagen Nhyeter.
Un studiu al Agenției Suedeze pentru Educație arată că elevii care citesc un text din cartea clasică reușesc să sublinieze mai bine punctele principale, își amintesc mai multe elemente și dau dovadă de o mai bună înțelegere globală a ceea ce citesc.
Aceste informații vin în contextul în care instrumentele de învățare digitale sunt prezentate ca având avantaje față de cele clasice, pentru că pot combina sunetele, imaginile și textul, și sunt updatate în timp real, dar iată că efectul elevilor este invers.
Pentru a permite revenirea la manualele clasice, guvernul va prelua costurile, 55 de milioane de euro pentru acest an și 42 de milioane pentru anii următori.
În acest context, merită precizat că Suedia este una dintre cele mai digitalizate țări din lume, după cum arăta un reportaj R3media, deci nu poate fi acuzată de „pășunism”.
O altă țară deschisă către digitalizarea societății, Olanda, a decis să interzică dispozitivele digitale în sălile de clasă.
În România, în ciuda tuturor exemplelor actuale, frenezia digitalizării școlii continuă. Prin PNRR, statul s-a angajat să instaleze ecrane gigant în clase, în loc de table, iar elevii nu vor mai da teste pe hârtie, ci pe tablete.
Asta, deși mai toți specialiștii au avertizat în ce privește efectele negative asupra copiilor al acestui gen de școală. Dar companiile de IT susțin, nu în­tâmplător, acest proces.
Mii de părinți au semnat o petiție împotriva digitalizării școlii, depusă la Ministerul Educației, dar vocea lor nu a fost ascultată.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.