Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
A fost reconstruită limba vorbită de om de acum 8.000 de ani. 80 % sunt cuvinte dacice - românești! Universitățile Cambridge și Oxford au elaborat un program prin care spun că au reușit să reconstituie o parte din limba vorbită de omul european de acum 8.000 de ani.
Incredibil, multe dintre aceste cuvinte sună cât se poate de românește. Şi nu puține, peste 78 % dintre ele sunt românești sau cu rădăcini românești! Şi atunci apare întrebarea: au ele în limba noastră o vechime de 8.000 de ani, așa cum spune varianta oficială, sunt împrumuturi de la alte popoare sau alte popoare au împrumutat de la noi?
Potrivit falsului istoric girat de cele mai înalte instituții de cultură din România, românii sunt un popor făcut la plezneală, în vremea cuceririi romane. Și uite-așa, generații întregi de istorici și lingviști au fost spălați pe creier încă din facultate și convinși că suntem un popor cu o cultură și tradiții minore care, așa cum încearcă să ne convingă Lucian Boia (un istoric român iubit și citat de Ungaria), nu am fost în stare de mai nimic în decursul secolelor, nu am creat nimic și nu am contat cu adevărat în economia popoarelor europene.
În fine, în contextul acestei lupte istorice și lingvistice, cercetătorii de la Cambridge și Oxford dau peste cap multe teze oficiale ale lingvisticii, punând în evidență că multe cuvinte pe care diversele popoare ale Europei le folosesc astăzi vin dintr-o limbă veche, cea a omului preistoric, din care s-au dezvoltat în timp nu mai puțin de 440 de limbi…Cu alte cuvinte, multe dintre vorbele noastre sunt autohtone, născute dintr-o limbă primară a Europei și nicidecum împrumuturi. De altfel, cuvintele cât se poate de românești pe care le descoperim în această reconstituire a specialiștilor britanici spun multe despre adevărata lor origine.
Să nu uităm că spațiul României de astăzi se găsește în ceea ce mulți cercetători străini numesc Vatra Vechii Europe. Prin urmare, este logic ca în limba română să găsim multe cuvinte cu origini străvechi. Acest lucru îl spune și lingvista spaniolă Carme Huertas, în cartea „Nu Venim Din Latină”, publicată și în limba română la Editura Geto - Dacii. Fără îndoială, nu ne așteptăm însă ca Institutul de Lingvistică al Academiei Române să ia în serios un astfel de studiu. Nume ca și Cambridge sau Oxford nu îi impresionează! Doar dacă ar veni cineva din altă galaxie ar putea să obțină o oarecare atenție din partea lor. Pământenii mai puțin…