Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Feriţi-vă de cărturarii cărora le place să umble în haine lungi şi să fie salutaţi prin pieţe, să ocupe primele locuri în sinagogi şi locurile dintâi la ospeţe! Ei devorează avutul văduvelor şi se prefac că se roagă îndelung”.- Marcu 12
Dorința omului de a epata atât vestimentar, cât și prin opulență izbitoare, cu sărăcia din jur e milenară.
Ludovic al XIV-lea a reînviat opulența antică, iar tot francezii, urmați de englezi și americani, au perfecționat-o în perioada belle epoque, când cei de rând munceau și 12,14 ore pe zi, iar o mână de oameni trăiau într-un lux pe care și Cezar sau faraonii l-ar invidia...
În dorința de a afișa lăcomia lor, opulența, bogații de la clasa I al vasului Titanic și-au dus cufere întregi de bijuterii și tablouri pentru a se simți ca acasă...
Ce ne învață Fiul lui Dumnezeu Care în lume era şi lumea prin El s-a făcut? Discipolul trebuie să-l urmeze pe Iisus așa cum știu să facă cei săraci, văduvele, cei mici şi neluați în seamă. Aceștia poate vor fi incapabili de fapte mari în ochii oamenilor, bătătoare la ochi, dar, stând în micul lor ambient, zi de zi, ajung să țeasă acea rețea de solidaritate ce unește pământul cu cerul, pe Dumnezeu cu omul, pe oameni cu semenii lor.
Modelul fiecărui om care face un gest de solidaritate şi iubire față de semenul aflat în nevoie, Biblia care dezvăluie modul de a gândi al lui Dumnezeu arată că toate acele lucruri neînsemnate au făcut mai multă istorie adevărată decât tot ce s-a petrecut la curțile regilor şi în marile orașe ale Orientului, astăzi total dispărute. Sunt aceste lucruri mici, gesturi de fiecare zi, măsura iubirii omului faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele? Desigur, nu fac zgomot cei doi bănuţi. Zgomotul nu face bine, iar binele nu face zgomot. Așa spune un proverb persan.
Dar ce ne facem atunci când, în toată presa și în viața de zi cu zi, tot ce auzim este că „Biserica e o instituție care consumă banii noștri, fără a lăsă nimic bun în urmă”?
Acești oameni mărunți ne arată bucuria de a-l cinsti pe Dumnezeu, oferta curată, gratuită, darul adevărat, expresia adorației interioare, a mulțumirii față de Dumnezeu.
De la profetul Ilie, la Iisus din Nazaret, de la Sfântul Francisc din Assisi, la Maica Tereza de Calcutta, azi Sfântă, din Sarepta Sidonului (Fenicia) şi până la oricare din orașele şi satele noastre, acești sfinți discreți, aceste mici istorii cu adevărat degajă o forță ce schimbă lumea mai mult decât toată retorica demagogică şi revoluțiile sângeroase.