• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 August , 2022

Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio, n. 17 decembrie 1936, Flores, Buenos Aires, Argentina) este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.
Jorge Mario Bergoglio s-a născut într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958, a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
Unul din formatorii spirituali ai lui Bergoglio a fost preotul greco-catolic Ștefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a inițiat în spiritualitatea creștină răsăriteană.
La conclavul din 2005, Bergoglio a obținut în conformitate cu informațiile din presă - care se bazează pe declarațiile anonime ale unui cardinal - zece voturi în primul tur de scrutin, 35 în al doilea și 40 în al treilea. Papa Francisc a fost ales la conclavul din 2013 cu cel puțin 77 de voturi din 115. Conform unor surse, ar fi întrunit consensul mai multor fracțiuni din conclav, ceea ce a dus la alegerea sa cu peste 90 de voturi din totalul de 115.
Se pare că nu se mai poate ține pe picioare, dar suferința i-a conturat caracterul, acest discurs al Papei Francisc de acum câteva zile este pur și simplu uimitor!

„Poți avea defecte, să fii anxios și chiar să fii supărat, dar nu uita că viața ta este cea mai mare întreprindere din lume. Doar tu o poți opri să eșueze. Ești apreciat, admirat și iubit de atât de mulți. Amintește-ți că a fi fericit nu înseamnă să ai un cer fără furtună, un drum fără accidente, un job fără efort, o relație fără dezamăgiri”.
„A fi fericit înseamnă a găsi putere în iertare, speranță în lupte, siguranță în frică, iubire în discordie. Nu e doar să te bucuri de zâmbet, ci și să reflectezi asupra tristeții. Nu este vorba doar despre a sărbători succesul, ci despre a învăța din eșecuri. Nu este vorba doar despre a te simți fericit cu aplauze, ci despre a fi fericit în anonimat. A fi fericit nu este o fatalitate a sorții, ci o realizare pentru cei care pot călători în ei înșiși”.

„A fi fericit înseamnă să încetezi să te mai simți o victimă și să-ți înfrunți soarta. Să te plimbi prin deșerturi, dar să poți găsi o oază în adâncul sufletului. Să Îi mulțumește lui Dumnezeu în fiecare dimineață pentru miracolul vieții. Să fii fericit înseamnă să nu-ți fie frică de sentimentele tale și să poți vorbi despre tine. Să ai curajul să auzi un «nu» și să accepți criticile, chiar și atunci când sunt nejustificate. Înseamnă să-ți săruți copiii, să-ți alinți părinții, să ai momente poetice cu prietenii, chiar și în momentele în care te rănesc”.

„A fi fericit înseamnă a lăsa «creatura» care trăiește în fiecare dintre noi să trăiască liberă, veselă și simplă. Să ai maturitatea de a putea spune: «Am făcut greșeli». Să ai curajul să spui îmi pare rău. Să ai tăria să spui «am nevoie de tine». Să ai capacitatea să spui „te iubesc”. Fie ca viața ta să devină o grădină de oportunități pentru fericire... ca primăvara să fie iubitoare de bucurie și iarna iubitoare de înțelepciune”.

„Și, atunci când greșești, ia-o de la capăt! Pentru că doar atunci vei fi îndrăgostit de viață. Vei descoperi că a fi fericit nu înseamnă a avea o viață perfectă. Dar folosește lacrimile pentru a iriga toleranța. Folosește-ți înfrângerile pentru a-ți antrena răbdarea”.

„Folosește-ți greșelile cu seninătatea sculptorului. Folosește durerea pentru a te conecta la bucurie. Folosește obstacolele pentru a deschide ferestrele inte­ligenței. Nu renunța niciodată... Mai presus de toate, nu renunța niciodată la oamenii care te iubesc. Nu renunța niciodată la a fi fericit, pentru că viața este un spectacol incredibil”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.