Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lumea are multe multe locuri ciudate și unele culturi inexplicabile. Sunt unele regiuni de o frumusețe rară, altele uitate de lume, iar de unele nu ne putem atinge, indiferent de cât de mult ne dorim asta. În acest articol vei afla despre câteva locuri interzise de pe planetă, unde oamenii nu au voie sub nicio formă să calce.
Insula Șerpilor, aflată în apele Oceanului Atlantic, insula Queimada Grande este foarte aproape de țărmurile Braziliei. Aici habitează una dintre cele mai periculoase specii de șerpi din lume, Bothrops insularis, a căror mușcătură provoacă o necroză imediată a țesuturilor. Astfel că, pentru a salva flora și fauna locală, autoritățile au decis interzicerea vizitării acestei insule.
Norvegia găzduiește un buncăr imens, adânc de până la 140 de metri. Securitatea aici este incredibilă, iar motivele sunt mai mult decât suficiente: în interior sunt păstrate peste 1,5 milioane de mostre diferite de semințe de culturi agricole. Depozitul a fost creat în cazul unei eventuale apocalipse sau catastrofe imense cu caracter global. Scopul este acela de a oferi întregii populații de pe Pământ semințele indispensabile în caz de vremuri grele. Fiecare țară are propriul compartiment.
Insula Surtsey. S-a format în anul 1963, în urma erupțiilor mai multor vulcani subacvatici. Mică, de doar trei kilometri pătrați, aceasta a stârnit un interes major pentru oamenii de știință din întreaga lume. Ea ar putea indica unul dintre motivele apariției vieții pe planeta noastră, iar pentru a nu interfera cu acest proces, străinii au accesul interzis.
Zona 51. Fiind o bază a Forţelor Aeriene ale Statelor Unite, Zona 51 a fost creată în timpul Războiului Rece. Misterioasa locație este situată în deșertul Nevada. „Area 51” a fost secretă până în anul 2013, când CIA a declasificat unele documente referitoare la locația sa. Cu toate acestea, începuturile sale misterioase şi tehnologia avansată la care se lucra aici au stârnit de-a lungul vremii mai multe teorii ale conspirației, unele dintre ele având legătură cu navele extraterestre. Oficial, această locație este cunoscută ca Poligonul de teste şi antrenament de la Nevada sau Groom Lake.
Unul dintre cunoscutele locuri interzise de pe planetă, care au rămas și neexplorate, este Insula Santinelei de Nord, una dintre Insulele Andaman din Golful Bengal. De această insulă nu se poate apropia nimeni, de vizitat nici nu se pune problema. Populația este estimată între 50 şi 400 de indivizi. Aceștia încă trăiesc ca în epoca de piatră, își fac dreptate cu sulița și refuză orice contact cu lumea modernă. Nu sunt mulți cei care se pot lăuda că au făcut o baie în apa cristalină sau au admirat plaja superbă, deoarece vizitatorii sunt primiți cu violență sau uciși. Băștinașii se află pe această insulă de peste 60.000 de ani și nu au evoluat absolut deloc.
Insula Morgan. Lângă țărmurile Carolinei de Sud există un loc extrem de periculos și acesta este insula Morgan. Aici se regăsesc peste cinci mii de maimuțe de aceeași specie. Acestea au ajuns aici cu ajutorul oamenilor din
Puerto-Rico și, dacă la început numai unele erau infectate cu herpes, astăzi fiecare primat este purtător de această boală. Din acest motiv, oamenii nu au voie să pășească pe această insulă, pentru că riscă să se infecteze.
Arhiva secretă a Vaticanului. Arhivele au fost înființate de Papa Paul al V-lea, care a conștientizat importanța istorică a corespondenței papale și că aceste documente ar trebui păstrate. Însă, în secolul XVII se credea cu tărie că oamenii de rând nu trebuie să aibă acces la corespondența dintre regi și papi. Așadar, Arhivele Secrete ale Vaticanului au fost bine ferecate. Abia în anul 1881, Papa Leon al III-lea le-a permis cercetătorilor să studieze o parte din conținutul acestora. Însă, la fel ca acum, accesul nu era deloc simplu de obținut. Arhivele conțin cataloage imense, răspândite pe circa 85 de kilometri liniari de rafturi și documente care datează încă din secolul al VIII-lea.
Peștera din Lascaux. Aflată pe teritoriul Franței, peștera prezintă un fenomen natural unic. Pe pereții săi, se află desene neobișnuite și irepetabile, vechi de peste 17 mii de ani. O perioadă bună de timp, peștera a fost un loc intens vizitat de turiști, însă picturile începeau să dispară încet, încet. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că de vină ar fi dioxidul de carbon expirat de om, astfel că s-a decis închiderea peșterii pentru turiști.