• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 08 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 August , 2014

Mondialele Masters de Nataţie. Revenirea acasă

În numărul trecut, GAZETA de Maramureş a relatat despre înotătoarele băimărence participante la Campionatul Mondial de Înot Masters, desfăşurat în Canada. Gold Stars – Stelele Aurii - au revenit acasă. Sportivele s-au întors, fiecare, acolo unde locuiesc acum, San Francisco, Bucureşti, Baia Mare, Târgu Mureş.

 

Zilele trecute a avut loc festivitatea de închidere a celei de-a 15-a ediţii a Campionatul Mondial de Înot Masters, Montreal, 2014. Printre cei peste 7700 de sportivi, din 101 de ţări, cinci băimărence au reprezentat România, la nataţie.

 

Clubul băimărean Gold Stars a participat prin băimărencele: Andreea Szigyarto- Nicolescu, Delia Ana Kovacs, Teodora Peride Hauptricht şi mureşeanca Andrea Szeghalmi, legitimată la Baia Mare.

 

„A fost o atmosferă foarte faină! Asta şi pentru că ne-am reîntâlnit cu oameni pe care nu i-am mai văzut de foarte mulţi ani şi pentru că am văzut fluturând steagul României la Mondiale. Nu am fost o somitate în lumea înotului, nu am avut rezultate foarte tari, nu am ajuns niciodată la europene şi în niciun caz la mondiale, nu am avut recorduri. Am mai luat câte un loc II sau III sau poate chiar şi locul I (rareori) la categoria mea de vârstă sau la juniori II, la câte un campionat naţional. Mi-a plăcut acest sport şi cred că doar ambiţia m-a făcut să nu renunţ şi să îl practic timp de 12 ani.

M-am lăsat în 1994 şi nu am mai pus piciorul în bazin, până când mi-am dorit să vad, iar, dacă mai pot înota un 50 de metri. S-a întâmplat şi parcă s-a reaprins microbul în mine. Nu ştiu dacă voi înota un an, doi sau zece. Acum totul depinde de timpul liber pe care îl am, şi nu tare mă pot lăuda cu asta. Dar îmi place, este o luptă cu tine însuţi, să îţi arăţi ţie că mai poţi, şi, de ce nu, copiilor tăi, familiei tale. Este plăcut să vezi că ai prieteni alături de tine, care se bucură pentru tine şi înţeleg cât de important este să faci ceea ce iţi place. Cam asta ar fi, în mare...”, a spus Delia Ana Kovacs, vicepreşedinta Gold Stars Baia Mare, jurnalistă în viaţa de zi cu zi.

„Am străbătut mii de kilometri, am depus un proiect la Consiliul Judeţean Maramureş şi am avut şansa de a primi o parte din cheltuieli, însă sprijinul financiar masiv a venit din partea Andreei”, a mai adăugat Delia. Andreea Szigyarto-Nicolescu nu a dorit să dea detalii cu privire la sprijinul financiar acordat colegelor de club.

 

La Montreal au fost revederi emoţionante. Băimărencele au îmbrăţişat-o pe Diana Thompson (Ureche), clujeanca ce s-a antrenat în Baia Mare pe vremea când oraşul nostru era Centrul Naţional şi Olimpic de Nataţie al României, coordonat de Gheorghe Demeca –Baia Mare ar putea deveni şi azi un important centru naţional de nataţie, dar asta este altă poveste despre care GAZETA a mai scris, însă... Să revenim.

 

Mulţi nu ştiu, dar în acele vremuri, în anii ‘80, înotătorii din centrul băimărean făceau, în fiecare an, lungi cantonamente la Sinaia. De fapt, erau două cantonamente importante, în perioada verii, sportivii se aflau în Bucureşti, la Complexul Lia Manoliu. În Sinaia se stătea cu lunile. Era epuizant. De multe ori înotătorii ascultau, storşi de vlagă, cum profesorii de la liceul din Sinaia încercau să le explice matematică, română ori vreo altă materie. Uneori lecţiile se ţineau în camerele din hotel, iar sportivii încercau din răsputeri să nu adoarmă cu capul pe masă. În acele cantonamente, Andreea şi Diana au fost colege de cameră. După ani şi ani, s-au revăzut în Canada, la Vancouver, oraşul în care Diana este stabilită împreună cu familia. Iar acum, la Montreal.

 

Din zona San Francisco, Andreea Szigyarto-Nicolescu a transmis GAZETEI impresiile sale: „Am simţit că mă aflu într-o cu totul altă lume, în care împărtăşim aceeaşi dorinţă. Un vis realizat, o experienţă extraordinară, clasări bune alături de oameni minunaţi. Nu ne-am întors cu medalii, dar am fost acolo şi ne-am bucurat de o atmosferă superbă, alături de mii de sportivi din toate colţurile lumii. Am văzut cum se înoată şi există potenţial pentru viitor. Clubul băimărean Gold Stars promovează printre adulţi înotul, atât de agrement, cât şi competiţional. Deci, oricine vrea să înoate e binevenit, indiferent de valoarea sa sportivă. Unii dintre membrii clubului participă la concursuri, unii nu. În aparenţă, mişcarea masters ţine doar de sport, însă ea este foarte relevantă şi dintr-o perspectivă medicală, psihologică şi, nu în ultimul rând, socială. Cândva, spre sfârşitul lunii septembrie, sper să reuşesc să mă alătur colegilor mei băimăreni şi, împreună, să participăm, în luna octombrie, la Reşiţa, la Memorialul Ioan Schuster.”

 

Campionatele de Înot Masters se desfăşoară sub tutela FINA (Federaţia Internaţională de Nataţie), iar participarea sportivilor este condiţionată de apartenenţa acestora la un club care trebuie să fie afiliat la federaţia de specialitate a ţării pe care sportivul o reprezintă. Clubul Gold Stars Baia Mare este afiliat la Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

 

Sportivele clubului băimărean au reuşit să se claseze în primele 18 locuri, la numeroase probe, din aproximativ 60 concurenţi participanţi la fiecare categorie de vârstă. Dintre băimărence, cel mai bun rezultat la obţinut Andreea Szigyarto-Nicolescu, locul 11 la 50 m spate, categoria 40-44 de ani. Delia Ana Kovacs a reuşit două locuri 16 la probele de 100 şi 200 m spate, categoria 35-39 de ani. La ştafetă, fetele s-au clasat pe locul 16 (din aproape 50 de starturi), la 4x50m liber şi pe locul 18 din 51 de ştafete, la 4x50m mixt.

Comentariile celorlalți

Andreea pe 23.08.2014 la 07:46
Multumim Gazeta de Maramures...Multumim Gregory! Este o onoare sa avem posibilitatea de a promova inotul atat acasa cat si in lume!
Gregory Ratiu pe 21.08.2014 la 16:27
Sint mindru si fericit de fiecare data cind aud o veste buna din Romania si in special din Baia Mare.Multumiri si felicitari,persoanelor care au pus sufletul pentru formarea ,mentinerea si sustin in continuare Gold Stars.Sa auzim cit mai des des[pre,victoriile acestei minunate echipe.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.