• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Aprilie , 2003
* V.I.P.-urile asteapta Iepurasul

* Vedetele, niste oameni, acolo si ei... - Poreclele lor

* Cum si-au luat muzicienii titulatura de scena? - Numele lor

* HOROSCOPUL SAPTAMANII

* V.I.P.-urile asteapta Iepurasul

Miel umplut si oua rosii. Prajiturile si specialitatile culinare traditionale nu vor lipsi de pe masa V.I.P.-urilor maramuresene. Pastele catolic e prilej de reintalnire cu familia, de a fi alaturi de cei dragi. GAZETA a urat personalitatilor care-si petrec acum Sfintele Sarbatori: “Cristos a Inviat!” Unde isi petrec V.I.P.-urilor zilei acestei Sarbatori? GAZETA le-a “descusut” si, din vorba in vorba, a aflat. Unii stiu, altii sunt indecisi. Oricum, important e locul, pentru ca restul e traditional, nu-i asa? “Inca nu stiu concret. In ultimele doua luni am fost tot timpul in Borsa. Luni ma intorc acasa si vreau sa fiu alaturi de familie. Cu stropitul cred ca voi indeplini doar obligatiile. Nu mai e acelasi lucru ca si cand eram copii, atunci abia asteptam sa mergem la fete sa le stropim”, spune consilierul local Farkas Zoltán. Pe viceprimarul István Ludescher, GAZETA l-a surprins tocmai in Germania. “Sambata seara ajung in oras. Sarbatorile le petrec cu familia, dar daca ma mai tineti mult la telefon, voi plati foarte mult. Un dolar pe minut”, ne-a comunicat lapidar István Ludescher. L-am cautat si pe consilierul judetean Géza Kalmár. “Sambata voi pleca in Oradea, la fiica mea pe care n-am vazut-o de sase luni. Referitor la specialitatile culinare, vom servi tot ce e comestibil”, a afirmat Geza Kalmar, care ne-a convins de lipsa de imaginatie gastronomica. Si Edit Capusan isi va petrece sarbatorile in sanul familiei. “Voi pregati o supa de gaina cu taitei de casa, friptura de porc cu garnitura, sarmale si tort cu ciocolata. Noi avem probleme cu colecistul, iar cu mielul va fi mai dificil, dar voi face. Mai multe nu pregatesc, am facut de Craciun destule. Poate data viitoare”, spune Edit Capusan, consilier judetean. Reprezentanta UDMR in Camera Deputatilor, Böndi Gyöngyike, ne-a dat o reteta de vopsire a oualor. “Cu siguranta voi fi acasa, cu familia. Voi pregati traditionalul miel umplut si voi astepta stropitorii. Voi vopsi si oua rosii in coaja de ceapa”, spune Böndi Gyöngyike. Pentru consilierul judetean Alexandru Szentgyörgyi, sarbatoarea e prilej de reintregire a familiei. “Vin copiii de la Cluj, vine mama. Sunt bucuros ca vom fi impreuna. Cu udatul nu sunt hotarat, nu sunt un partizan al stropitului, dar daca-i musai, ii musai. In schimb vom avea invitati ortodocsi la masa, iar de Pastele urmatoare mergem noi la ei. Sotia mea va pregati mielul si ouale traditionale”, se destainuie Alexandru Szentgyörgyi. GAZETA le transmite tuturor catolicilor Paste Fericit si Cristos a Inviat!

Gabriela VALEAN



* Vedetele, niste oameni, acolo si ei... - Poreclele lor

Vedetele. Unii par “cu nasul pe sus”, altii par intangibili din cauza modului distant prin care-i judeca pe ceilalti, dar trebuie sa recunoastem altii sunt de-a dreptul simpatici prin felul lor de a fi. In aceasta saptamana, GAZETA a ales sa va prezinte poreclele starurilor, ca alt argument ca, oricat de sus sunt pozitionati in ierarhia sociala, nu sunt de neatins. Mai mult, unii si-au indragit atat de mult porecla din copilarie incat au adoptat-o ca nume de scena.

Cata energie negativa degaja, alteori cat amuzament! Poreclele pot fi supranume sau accentuarea unor defecte fizice sau comportamentale. Existand de atat de mult timp incat localizarea in timp a “nasterii” lor se pierde in negura timpului, poreclele nu au ocolit nici vedetele din lumea muzicii. Oameni, acolo si ei...

Hai sa ne distram! Unii sunt “scortosi” din cale-afara, altii sunt simpatici si se amuza la auzul poreclei proprii, dar astazi nu-i vom “proteja” pe nici unul. E timpul, ziua sau momentul in care vom afla cum sunt porecliti cei care pe scena par atat de “siguri”. Barbara Streisand, “just a woman in love”, era urata clasei in copilarie. Exceptand vocea deosebita, nimeni nu gasea nimic atragator la cea poreclita pentru profilul ei “Trompa”. Ulterior, defectul a constituit un punct forte in castigarea celebritatii. Desi a vrut sa apeleze la serviciile unui chirurg-estetician, a renuntat dupa ce i s-a explicat ca o eventuala corectie a nasului i-ar afecta corzile vocale. Mel C (ex- “Spice Girls”) a fost poreclita de colegii din liceu “Olanda”. Referirea la relieful tarii (lipsit de forme proeminente) era un apropo la fizicul viitoarei vedete (fata era cam... plata). Frustrata de lipsa unui bust atragator, dar inspaimantata de rezolvarea problemei pe cale chirurgicala, Mel C s-a apucat serios de sport si astazi nu iese din casa fara un sutien cu burete.

Supranume

Frantuzoaica Mireille Mathieu a fost poreclita (pentru vocea pitigaiata) “Vrabiuta”, ulterior i s-a adaugat “din Avignon” (pentru localizarea exacta a vedetei). Aceasi porecla (Vrabiuta) o poarta si australianca Kylie Minogue, dar motivatia e alta: fragilitatea (are 1,53 m inaltime). Tot ei i se mai spune “Cameleonul” pentru desele schimbari de look. Ray Charles are o porecla flatanta, mai mult un supranume. I se spune “Geniul”. Bluesman-ul este apelat in acest mod chiar de celelalte staruri, in semn de pretuire si recunoastere a valorii sale. Wycleaf Jean (ex-”Fugees”) este supranumit de hip-hop-eri “Amadeus”, tot ca o dovada a talentului. Despre Dave Howell Evens (“U2”) se spune ca are un IQ peste medie, de aceea e poreclit “Edge” (“muchie de cutit”) pentru mintea sa agera. Cantaretul de gospel si soul Johnnie Taylor (“Arkansas”), primul premiat cu Discul de Platina din istoria RIAA (in 1976, pentru “Disco lady”, locul 1 timp de 13 saptamani), este poreclit “Filosoful singuratic”. Ghiciti singuri de ce. Janis Joplin, a avut doua porecle. Una care facea referire la fizicul sau, “Ratusca cea urata”, cealalta care exprima admiratia celorlati muzicieni pentru valoarea sa, “Pearl” (perla). O porecla interesanta a avut si legendarul trompetist Louis Armstrong: “Stachmo”. Frantuzoaicei Patricia Kaas i se spunea “Privighetoarea”, iar raperul canadian Darron O’Brian a fost poreclit in copilarie “Snow” (zapada), pentru ca era singurul alb din grupul copiilor de culoare din ghettoul din Toronto. O’Brian a folosit porecla din copilarie ca nume de scena pentru a accentua ca e un alb care a reusit intr-un stil muzical care era pana atunci apanajul negrilor.

Timizi si “grasuti”

Lui Billy Craddock (cantaret de country-rock in anii ’50) i se spunea “Crash” (accident) de la pasiunea sa pentru masinile de cursa si stilul nebunesc in care sofa. Pentru timiditatea sa exagerata, Steven Mathurin (“Awesome”) era poreclit “Smooth kid”, iar Alex Boye, colegul sau de formatie, este cunoscut ca un “aerian”, asa ca i se spune “Lost boy” (baiatul pierdut). Marvin Lee Aday, si-a facut din porecla din copilarie un supranume. Il cunoasteti sub numele “Meat Loaf” si i se spune asa din cauza obezitatii si a preferintei pentru chiftele. Lui Natalie Appleton (“All Saints”) i se spune “Fat cat” (pisica grasa), iar colega sa de trupa, Shaznay Lewis este apelata “Bart”, pentru ca are o voce asemanatoare cu a personajului Bart Simpson. Cantaretei soul Etta James (Jamesetta Hawkins, pe numele sau real) i se spunea “Miss Peaches”, iar Steve Tyler si Joe Perry (“Aerosmith”) erau porecliti “Gemenii viciosi”, din cauza consumului exagerat de droguri si alcool (in turnee, Perry a recunoscut ca nota de plata la “room-service” depasea 80.000 de dolari numai pentru bautura!). Printre poreclele vedetelor s-au strecurat “Red Rocker” (Sammy Haggar, ex-”Van Halen”), “Sharona” (asa l-a poreclit Rod Stewart pe Elton John), “Bina” (porecla data lui Christina Aguilera de catre dansatorii ei), “Blumchen” (“floricica”) e porecla data de mama lui Jasmin Wagner (pentru ca in copilarie ii umplea casa cu flori culese din gradina), “Quentin” (este porecla lui Fat Boy Slim – Norman Coock, pe numele real) sau “Dracula” (asa i se spune solistului de la “Faith No More”, Michael Patton). Doar atata a fost spatiul alocat poreclelor starurilor, dar e un alt motiv pentru a nu-i mai considera intangibili. Sper.



* Cum si-au luat muzicienii titulatura de scena? - Numele lor

Deja o obisnuinta, rubrica de fata, spate si profil va dezvaluie din nou modul in care vedetele pe care le admirati (bine, recunosc, asta e discutabil, dar am mentionat-o pentru ca “da bine”) si-au ales numele de scena. Cei trei rockeri de la “Lynyrd Skynyrd” (formatie infiintata in 1965 intr-un liceu din Jacksonville, Florida, SUA) si-au ales aceasta titulatura in urma unui joc de cuvinte derivat de la profesorul lor preferat. Normal, profesorul era Leonard Skinner si specialitatea sa era... sportul. Mai tarziu, deveniti celebrii, americanii de la “Lynyrd Skynyrd” au explicat ca decizia lor legata de numele trupei s-a dorit un semn de pretuire pentru singurul prof care i-a incurajat la inceputul carierei. “Poetry’ n Motion”, deveniti cunoscuti in 1998, cand piesa lor “Romeo and Juliet” a avut o ascensiune fulminanta in importante topuri mondiale, si-au luat numele trupei dupa o celebra piesa din anii ’60 cantata de Johnny Tillotson (fost D.J. al postului de radio WWPF). In fine, “tripleta” saptamanii ii contine si pe americanii de la “Rednex”. Membri trupei sunt frati vitregi si inainte de a cunoaste succesul erau fermieri in satul Brunkeflo din Idaho (SUA). Fiind tarani (si considerand ca nu au de ce sa se rusineze de asta) s-au gandit sa-si ia un nume pe masura. “Rednex” inseamna “ceafa rosie” si e o porecla pe care unii oraseni o folosesc pentru fermieri (care din cauza muncii prelungite pe camp au cefele arse de soare). Saptamana viitoare, “Numele lor” vine cu alte trei explicatii pentru titulatura formatiilor sau solistilor, dar nu uitati ca puteti afla care a fost motivul sau rationamentul de la baza hotararii unei anumite formatii (poate cea preferata), scriind pe adresa redactiei si mentionand numele trupei.

Catalin VISCHI



* HOROSCOPUL SAPTAMANII

Berbec

Nimeni nu poate egala bunatatea, generozitatea si promptitudinea voastra atunci cand vi se cere ajutorul. Chiar daca, la un moment dat, aveti anumite resentimente sau diferende, le dati la o parte si sariti in sprijinul celor aflati la necaz. Iar in Saptamana Mare mai mult ca oricand.

Taur

Calzi, rabdatori, fermecatori si plini de gratie, stiti sa va pastrati controlul si sa treceti peste toate necazurile. In plus, toata lumea stie ca sunteti asi in arta comunicarii. Mai ales in aceasta Saptamana, o vorba buna, din inima, poate fi un ajutor pretios pentru cei aflati in dificultate.

Gemeni

Mereu cu zambetul pe buze, prietenosi, sociabili, avand permanent o dispozitie optimista, stiti sa ocoliti situatiile cele mai delicate prin tact si diplomatie. Respingeti comportamentul violent si evitati orice infruntare sau conflict. Iata niste calitati foarte potrivite cu Saptamana Mare.

Rac

Aveti ocazia sa va puneti la bataie insusirile pozitive: sensibilitatea, compasiunea, capacitatea de intelegere a durerii si chiar a greselilor altora. Daca in restul anului va place sa fiti tot timpul rasfatati, in aceasta Saptamana va intreceti pe voi insiva, punandu-va in slujba semenilor.

Leu

Nu degeaba faceti parte dintr-o zodie regeasca. Moralitatea, gentiletea, corectitudinea, nobletea sufleteasca, simtul ospitalitatii, iubirea aproapelui sunt principalele voastre trasaturi de adevarat caracter! Ar fi bine ca, macar in aceasta Saptamana, toti sa va urmeze exemplul.

Fecioara

Principala necesitate a vietii voastre este aceea de a va face utili, iar dorinta cea mai mare - de a servi interesele celorlalti. Cu devotament, modestie, discretie si simplitate. De fapt, se poate spune ca felul vostru de a fi este in acord deplin cu morala crestina traditionala.

Balanta

N-aveti pereche in cautarea permanenta a armoniei, echilibrului si concilierii. Va acomodati usor cu defectele celorlalti, sunteti toleranti si stiti sa iertati. Dar, mai presus de orice, stiti sa faceti intotdeauna primii pasi in acceptarea unui compromis. Fericiti sunteti, iubitorilor de pace!

Scorpion

Unii, cand aud de Scorpion, se gandesc automat la un tip agresiv sau la un aventurier pasional (gen “rapirea din serai”). Dar de sub aura voastra de mister se dezvaluie o forta interioara capabila sa transforme orice pasiune pamanteana intr-o experienta spirituala.

Sagetator

Sunteti toleranti, intotdeauna optimisti, binevoitori si intelegatori, prieteni adevarati. Inima voastra vibreaza sincer la necazurile si problemele celor din jur. Iata de ce, in aceasta Saptamana a sinceritatii, noi, nativii celorlalte zodii, ne simtim dezavantajati in fata voastra. Capricorn Putina lume stie ca in spatele discretiei si racelii pe care le afisati se ascunde o sensibilitate deosebita, o puternica afectivitate si un real spirit de sacrificiu. Va manifestati iubirea fata de semeni prin fapte si nu prin vorbe. De altfel, zodia voastra a dat cei mai multi asceti si pustnici.

Varsator

Altruismul, dragostea de viata, dorinta de reconciliere, marinimia, devotamentul, caldura sufleteasca, interesul fata de nevoile si necesitatile celuilalt, daruirea de sine - iata ce va caracterizeaza, mai ales in aceasta perioada. Este si normal, doar suntem in Saptamana Mare.

Pesti

Intr-un fel, ar fi fost tare bine daca ne nasteam toti in zodia Pestilor: va pricepeti de minune sa nu va faceti dusmani, evitand astfel multe necazuri. In plus, sunteti pacifisti, amabili si foarte flexibili. Considerati, pe buna dreptate, ca oricine poate fi fericit. N-ati putea fi mai convingatori?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.