• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iulie , 2022

Modificările codului fiscal, pe cine ajută?

 Guvernul României a aprobat modificările codului fiscal, împărțindu-le în două. Unele cu începere din 1 iulie 2022, altele cu începere din 1 ianuarie 2023. Dacă presa nu intervenea cu obstinație, majoritatea populației nu remarca problemele care o să afecteze întreaga societate chiar peste o lună. Este de subliniat: cultura economică românească este ultima în rândul țărilor din Uniunea Europeană. 

Modificările începând cu 1 august, din acest an, se referă la:
- se scumpesc țigările și băuturile alcoolice;
- cresc taxele pentru jocurile de noroc;
- se reduce pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor;
- se modifică taxarea contractelor part time;

Acestea se adaugă la următoarele prevederi:
- se elimină impozitul specific pentru sectorul HoReCa:
- crește impozitul pe dividende de la 5% la 8%;
- microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat;
- impozit de 1% pentru microîntreprinderi din cifra de afaceri, aplicabil microîntreprinderilor care au cel puțin un angajat;
- crește impozitul pe dividende;
- scade  pragul pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro;
- de la 1 ianuarie 2023, va crește și TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră;
- crește TVA la băuturi cu zahăr și bere fără alcool, de la 9% la 19%;
- eliminarea unor facilități fiscale în agricultură, construcții, sectorul alimentar;
- scutirea de la plata impozitului a persoanelor fizice care desfăşoară anumite activităţi sezoniere va fi abrogată;
- în cazul activitățlor independente, drepturi de autor, salariați part-time, Ordonanța modifică plafonul până la care contribuabilii determină venitul net anual pe bază de norme de venit, respectiv de la 100.000 euro la 25.000 euro;
- se restrânge sfera de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe către persoane fizice.

Câteva comentarii merită făcute. De ce erau necesare aceste modificări? Orice guvern dorește să aibă un buget echilibrat, în care promisiunile din bugetul estimat să se acopere cu resurse financiare. Aceste modificări se fac îndeobște la mijlocul anului, când se pot estima cu o mare probabilitate veniturile realizate. Noile modificări fiscale vor aduce în plus la bugetul de stat 1,2 miliarde lei în 2022 şi 10,5 miliarde de lei în anul 2023.

Desigur, unele modificări nu sunt pe placul mediului de afaceri, dar și a unor categorii de cetățeni, astfel:
- Împingerea unor categorii de salariați spre venituri mai mici. Este cazul activităților independente, drepturilor de autor, sala­riaților în part-time.
- Birocratizarea suplimentară a procedurilor de fiscalitate – cazul impozitelor pe chirii.
- Împovărarea activităților din sectoare care sunt vitale pentru anumite zone ale județului - cazul turismului.
- Împovărarea sectorului alimentar care ar impune relaxare și nu îngreunare.
- Sectorul imobiliar care era dinamic se restricționează indirect.
- Industria Ho.Re.Ca se va împovăra suplimentar.
- Scutirea de la plata impozitului a persoanelor fizice care desfăşoară anumite activităţi sezoniere va fi abrogată -  probabil va conduce la înmulțirea cazurilor de muncă la negru.

În cadrul acestei intervenții, s-a tot vorbit despre bani. Merită să arătăm că nu numai din stoarcerea ultimei brume de bani de la po­pulație, care este suficient de săracă, se pot îmbunătăți veniturile la buget, nu numai din atacarea ratei profitului agenților economici se pot realiza venituri suplimentare. De ce nu ne ocupăm ca fondurile puse la dispoziția României să fie consumate. Știm că și în prezent România se luptă să tragă fonduri din vechiul exercițiu financiar al Uniunii Europene.

Din actualul buget al U.E. încă nu ne-am atins. Pentru a obține fonduri de la Uniunea Europeană, este necesară o documentație de 2 pagini în Polonia, 10 pagini în Ungaria. La noi peste 200 de pagini. Acestea ar fi probleme care ar merita mai multă atenție. Interesant că noi putem sancționa clasa politică odată la patru ani, iar ei ne pot sancționa zilnic.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că modificările la Codul fiscal au avut în vedere asigurarea unui climat de predictibilitate şi stabilitate mediului de afaceri şi, pe de altă parte, eliminarea unor excepții. Premierul a spus că, la elaborarea ordonanței de modificare a Codului Fiscal au contribuit și sindicatele, și patronatele.

Șeful Executivului a precizat că, în vederea elaborării formei finale a proiectului, au avut loc discuții cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu sindicatele. „Am făcut tot ceea ce a depins de noi astfel încât pe de-o parte să începem, aşa cum ni s-a solicitat, să eliminăm excep­țiile, iar, pe de altă parte, să facem în aşa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate şi stabilitate pentru a putea să încurajăm continuarea investițiilor în economia românească”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la începutul ședinței de Guvern.
La rândul său, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit despre modificările Codului Fiscal. „O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziții ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală. Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situația complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal, ci este bine să-şi continue traiectoria de susținere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest”, a subliniat ministrul Finanțelor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.