Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Modernizarea „Casei Tineretului”, în linie dreaptă
În urmă cu doi ani de zile, „Casa Tineretului” din Baia Mare a trecut în domeniul public al județului, timp în care reprezentanții Consiliului Județean Maramureș au finalizat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Totodată, s-a aprobat în anul 2019 ca denumirea acestei clădiri emblematice a Maramureșului să fie „Centrul Cultural Maramureș”, urmând să fie folosită ca un adevărat centru cultural.
Acum se va trece la nivelul următor în ceea ce privește „Casa Tineretului”. Înainte de a prezenta ceea ce se va face, să ne amintim pe scurt ceea ce a fost.
„Casa Tineretului” din Baia Mare a ajuns în ultimii ani o ruină, din cauza indiferenţei celor care au condus acest judeţ, această ţară, timp de zeci de ani. Există explicaţii, ba chiar o bază juridică pentru permutările făcute în decursul anilor. Dar rămâne vina de a nu vedea că măsurile luate nu sunt corecte şi unul dintre cele mai importante imobile ale oraşului s-a degradat şi a devenit un cuib al mafioţilor ce au dorit să se îmbogăţească pe banii poporului, ca să folosim o exprimare plastică ce ne aduce aminte de perioada de dinainte de 1989. După Revoluţie, prin L150 / 1990 au fost înfiinţate, la nivel judeţean, Fundaţiile pentru Tineret, persoane juridice de utilitate publică, care au preluat fostul patrimoniu al defunctului UTC. În Baia Mare, acest patrimoniu a fost constituit din „Casa Tineretului”, la vremea respectivă unul dintre imobilele-bijuterie ale oraşului. Această mişcare s-a făcut cu largul concurs al lui Petre Roman, politicianul ce acum nu are nici o treabă cu porcăriile făcute în urmă cu mai bine de 30 de ani. GAZETA de Maramureş a scris despre porcăriile de la Casa Tineretului, a solicitat de multe ori luarea unor măsuri, a dorit să ne luăm înapoi Casa ridicată din bani publici şi cu o destinaţie clară: activităţi pentru tineri.
Trecem peste perioada acelor ani tulburi în care multe s-au făcut şi desfăcut, amintind doar că în 1992, între Fundaţie şi firma lui Marian Marchiş (ultimul prim-secretar al UTC Maramureş), SC Casa Tineretului S.R.L., a fost încheiat un contract de asociere pentru spaţiile de la subsol, parter, restaurant, terasă etc., respectiv spaţiile de alimentaţie publică. În decursul anilor care au urmat, în aceste spaţii au avut loc fel şi fel de activităţi, aşa-zise pentru tineri. Ba Bingo, ba discotecă, pe latura din faţă s-a dat în închiriere spaţii pentru o reprezentanţă de firmă. Și acum se mai văd urme ale acestor activități.
Dar Consiliul Județean a preluat Casa și va începe modernizarea acesteia.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a semnat zilele acestea solicitarea transmisă către Compania Națională de Investiții (CNI) privind includerea în Programul național de interes public sau social, subprogramul „Așezăminte culturale” a proiectului de investiții „Reabilitarea și modernizarea Centrului Cultural Maramureș”. Valoarea estimată a obiectivului de investiții este de 2.164.477,91 lei plus TVA pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 72.149.290,44 lei cu TVA, investiția având trei componente majore: reabilitare și modernizare Corp A, Corp B și amenajări exterioare. Prin reabilitarea „Centrului Cultural Maramureș” se intenționează realizarea unui ansamblu modern cu destinație pentru cultură, un adevărat centru cultural care să reunească sub același acoperiș activități multiple în domeniul cultural, de educație permanentă, de utilitate publică, cu rol în asigurarea coeziunii sociale și a accesului la informații oferite de operatorii culturali publici și privați din Județul Maramureș și, în mod special, prin implicarea instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș. Ca și funcțiuni propuse se doresc organizarea spectacolelor, realizarea de încăperi pentru cercurile de studii sau de activități practice, înființarea unei biblioteci, a unor săli de cursuri și conferințe, spații de expoziție, săli de gimnastică, zonă tehnică etc. Se are în vedere și implicarea următoarelor instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș: Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
„Având în vedere deficiența construcțiilor culturale la nivelul municipiului Baia Mare, se impune intervenția de urgență la acest obiectiv ce necesită executarea unor ample lucrări de reabilitare și modernizare, în concordanță cu cerințele actuale de siguranță și confort, și transformarea lui într-un centru cultural dinamic și reprezentativ la nivel de județ, într-un edificiu modern, eficient, atractiv, destinat exclusiv activităților culturale. Prin implementarea acestei investiții se dorește creșterea accesului și participării tinerilor la viața culturală, dar și promovarea unui acces mai bun al acestora la locurile de muncă din domeniul cultural. Totodată, vor fi oferite produse și servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare în scopul creșterii gradului de acces și de participare a cetățenilor la viața culturală și vor fi susținuți toți operatorii culturali. Modernizarea acestui imobil va plasa municipiul Baia Mare pe harta circuitelor internaționale și va permite organizarea de activități culturale la nivel înalt, funcționând în baza unei strategii culturale transparente care va facilita parteneriatele publice sau private în domeniu. Noul spațiu cultural va avea, astfel, un rol deosebit în promovarea culturii și imaginii Maramureșului și României în lumea întreagă”, a spus președintele Consiliului Județean Maramureş, Gabriel Zetea.
„Modernizarea acestui imobil va plasa municipiul Baia Mare pe harta circuitelor internaționale”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș