• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Model eficient de deszăpezire

Târgu Lăpuş şi-a dezvoltat în ultimii ani „arsenalul” de deszăpezire, iar iarna aceasta s-a demonstrat că sistemul poate fi un model pentru orice primărie din Maramureş. Vorbim de eficienţă şi costuri minime!

 
 
În oraşul Târgu Lăpuş s-a dezvoltat cel mai eficient sistem de deszăpezire din Maramureş. În ultimii ani, Primăria s-a ocupat să tot adauge „piese”în puzzle-ul necesar acţiunilor de deszăpezire, astfel încât anul acesta s-a reuşit să se acţioneze într-un mod fără precedent pe 232 km de drum. Metoda poate fi un exemplu pentru toate primăriile din judeţ, mai ales că pentru intervenţii s-a cheltuit doar preţul combustibilului.
„Avem în total 232 km de drumuri şi străzi pe care am făcut deszăpeziri cu forţe proprii. Este vorba de drumuri comunale, străzi interioare, în oraş, şi uliţe interioare în satele ce aparţin de noi. Totul s-a făcut cu forţe proprii, cu utilaje de la Serviciul Public.
Costurile au însemnat doar consumul de motorină. Utilajele sunt ale noastre, şoferii sunt ai noştri. Nu am închiriat absolut nimic!”, spune primarul Mitru Leşe. În acţiunile de intervenţie a fost implicat personalul din subordinea Primăriei: „Nu i-am folosit pe oameni la pădure pentru că n-au putut lucra, aşa că tractorul l-am folosit la împins de zăpadă. De asemenea, echipa de oameni pe care o avem pentru reparaţii de drumuri am folosit-o pentru zăpadă. Cei care în mod normal se ocupă de zonele verzi şi care în această perioadă nu sapă că nu-i cazul, i-am mobilizat tot la zăpadă.
Avem trei autovehicule provenite de la armată, 4X4 sau 6X6, pe care am ataşat pluguri sau lame. La autobasculante am pus lamă, avem autogreder, volă etc. În total avem 7 utilaje cu care am intervenit pentru deszăpezire”, a precizat primarul din Târgu Lăpuş.
Un alt element de noutate este că toate intervenţiile s-au făcut fără să fie afectat carosabilul: „de când am asfaltat drumurile comunale am interzis cu desăvârşire folosirea sării pentru a nu se distruge asfaltul. Ca material antiderapant am folosit numai nisip gol. Pentru a putea face asta, am păstrat nisipul în hală să nu îngheţe şi l-am împrăştiat acolo unde se impunea”.
Economia pentru aceste acţiuni este mai ciudat de calculat. Că în mod normal este 50- 100 de lei ora de închiriere a utilajelor. „Dar noi, acţionând pe 232 km, vă daţi seama că economia a fost colosală. Cert este că dacă am fi băgat o firmă să se ocupe de deszăpezire, am fi fost nevoiţi să plătim inclusiv staţionarea. Dar în felul acesta am făcut un comandament la Primărie, condus de mine, am făcut repartiţia, am obţinut informaţiile unde trebuia intervenit şi am ţinut sub control toată zona. În felul acesta n-am ajuns în situaţii să fie drumuri blocate. Că altfel, automat s-ar fi auzit că la noi nu pot ajunge copiii la şcoală sau că muncitorii nu pot merge la lucru. Avem 13 sate aparţinătoare, dar nicăieri n-am avut probleme de acest gen. Deşi avem zone care ar fi putut face obiectul unor asemenea discuţii, cum sunt Groapele sau Inăul, zone cu acces mai dificil”, a explicat Mitru Leşe.
 
 
„Noi ne-am dezvoltat acest sistem de intervenţie pentru deszăpeziri de-a lungul anilor, dar anul acesta s-a văzut că este cu adevărat eficient. Acum doi ani, de exemplu, ne-am dat seama că ne mai trebuie un plug, anul trecut am confecţionat în regie proprie un plug şi tot aşa. De fiecare dată am fost atenţi dacă ne lipseşte ceva şi ne-am preocupat să umplem golul, iar când a trebuit să intervenim, din nou am fost pregătiţi” - Mitru Leşe, primar Târgu Lăpuş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.