Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 11 Aprilie , 2005
Moarte si iaurt cu Haloperidol in casele de copii
In timpul documentarii unui articol legat de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DASPC), am aflat cu stupoare ca trei dintre copiii institutionalizati au ajuns in spital. Unul dintre ei a murit, iar ceilalti doi s-au intors in centrul de plasament din care provin, dupa o spitalizare din cauza unei posibile intoxicatii cu medicamente.
Un copil institutionalizat a murit, iar alti doi au fost spitalizati din cauza unei posibile intoxicatii cu medicamente. Aceste cazuri confirma, tragic, sesizarile GAZETEI care a atras atentia asupra modului defectuos in care sunt tratati medical copiii institutionalizati.
In locatiile care ocrotesc copii (cei mai multi cu handicap) nu exista un cadru medical permanent care sa supravegheze administrarea medicamentelor, personalul este insuficient (raportul este de 1 angajat la 6 copii), iar administrarea medicatiei se face dupa ureche si dupa modelul invatat in anii negri ai institutionalizarii acestor copii ai nimanui.
Decesul
Cele trei cazuri vin sa demonstreze deficientele unui sistem la fel de handicapat precum copiii pe care ii ingrijeste. Copilul decedat provine dintre cei cu nevoi speciale de la Sighet, de unde a fost adus intr-o casa de tip familial de pe strada Oltului din Baia Mare, in urma derularii proiectelor de inchidere a Leaganului Sighet si a Caminului Spital. Chiar daca diferenta dintre ceea ce era la Sighet si casa de tip familial baimareana este evidenta, conditiile pe care le ofera noua locatie sunt inca mult sub necesarul cerut de ingrijirea unor copii cu handicap sever. Inutil am publicat in toamna anului trecut articole despre drama acestor copii. Am atras atentia asupra faptului ca o persoana nu se poate imparti, in acelasi timp, la sase copii. Si s-a dovedit. Copilul, suferind de mai multe boli (dintre care cea mai grava afectandu-i plamanii - practic respira cu un plaman), a suferit un stop respirator si a decedat la Spitalul Judetean. Cum s-a ajuns aici e greu de spus, din moment ce parintii (daca pot fi numiti asa) nu au fost de acord cu autopsia. Credem ca pe langa boli, copilul a suferit si de lipsa de atentie sau chiar profesionalism.
Iaurt cu Haloperidol
Cei doi copii spitalizati provin din Centrul de Plasament Copii Scolari cu Deficiente de pe strada Dragos Voda din Baia Mare. Ei au ajuns la Spital in aceeasi seara in care a decedat copilul cu handicap sever, fiind adusi de catre personalul Centrului care suspecta ca micutii au ingurgitat Haloperidol (medicament ce se prescrie in tratamentul unor afectiuni psihice). Cei doi copii nu aveau prescris in tratament Haloperidol. Medicamentul in cauza este foarte periculos, deoarece trebuie dozat foarte strict (se administreaza cu picaturile), 2-3 picaturi peste doza prescrisa de un medic de specialitate poate produce efecte grave (ca si in cazul celor doi copii). Copiii au avut convulsii musculare si o stare de rau suspecta.
Oarecum ciudat, dar cei de la spital nu au putut preciza cu ce medicamente s-au intoxicat copiii. Dupa o jumatate de zi de sedere in spital, cei doi s-au intors in Centru. Cazul surprinde din cel putin doua considerente: 1) cei doi copii nu se aflau sub tratament cu Haloperidol. 2) medicamentul nu a fost administrat de personal de specialitate.
In ziua fatala, educatorul de serviciu era Nicoleta Bruj. La ora la care copiii au inghitit medicamentul, Nina Avram (asistenta medicala a institutiei) isi terminase programul si nu se afla la serviciu. “Medicamentele au fost prescrise de doctorul Ioan Roman si doar doi copii sunt sub tratament cu Haloperidol. Mai avem doi copii carora le administram Levomepromazin si un copil care ia Rispolept”, a precizat Avram.
Educatorul Nicoleta Bruj a confirmat ca acei copii nu erau sub tratament cu Haloperidol: „in seara aceea, unul din cei carora li se administreaza Haloperidol nu a vrut sa ia doza si bucatareasa le-a pus picaturile respective in iaurt. Probabil ca cei doi copii au luat din iaurtul sau, altfel nu ne explicam. Au avut contractii musculare...” Cei de la Centru au incercat sa ne lamureasca ca „a fost o chestie minora, in cateva ore a trecut”.
Reactie inumana!
Chiar facand abstractie de cazul acesta, Centrul de pe strada Dragos Voda are numeroase probleme, date tocmai de incompatibilitatile de varsta existente intre copiii de aici. Initial, Centrul era unul destinat copiilor prescolari cu deficiente, dar in timpul directoratului lui Augustin Botis, acesta a devenit Centru de Plasament pentru Copii Scolari cu Deficiente. Evident ca acesta a fost un motiv pentru a face posibila plasarea copiilor proveniti din alte centre care se inchid si continuarea unor proiecte desfasurate de Directie cu fundatii cum ar fi HHC sau ASSOC.
Oricum ar fi, este clar ca in Centru nu se afla numai copii scolari, dupa cum spune denumirea. “Varstele copiilor variaza intre 2 si 16 ani. Unul dintre baieti este foarte agresiv si are obiceiul de a se repezi la ceilalti, strangandu-i de gat, este foarte greu se supravegheat. Centrul este mare si e imposibil sa supraveghezi atatia copii cu un singur educator pe schimb. A fost greseala noastra ca i-am dus pe copii la spital (!), altfel nu iesea atata scandal”, afirma Maria Roatis (contabilul Centrului). Fara comentarii.
Pepiniera de Haloperidol
Cat despre seful de Centru, Traian Oros, acesta recunoaste ca personalul are partea sa de vina: “probabil a fost neglijenta din partea educatorului. Oricum, voi cere eliminarea tratamentului cu Haloperidol si gasirea unui inlocuitor.” Tardiv.
Problema medicamentului Haloperidol este grava la nivel de Directie a Protectiei Copilului. In toate casele si Centrele, acest medicament exista din belsug, parca ar fi un panaceu universal. Printre „calitatile” medicamentului este si acela de sedare. DPC s-a umplut cu acest medicament de la medicul Strempel din Satulung, care a primit o donatie de Haloperidol din Franta. In schimbul medicamentelor a fost adus in sistemul DPC de fostul director, Augustin Botis. Se spune ca exista undeva („pus sub cheie”) o cantitate mare de Haloperidol cu termenul de valabilitate expirat.
Avand in vedere ca si medicii psihiatri sunt indignati de acest mod de a trata copiii cu handicap psihic si avand in vedere cele intamplate, GAZETA solicita rezolvarea de urgenta a situatiei personalului medical din casele copiilor institutionalizati si sanctionarea vinovatilor.
Ceea ce se intampla este inacceptabil, iar consilierii judeteni si conducerea CJ ar trebui sa sprijine eforturile pentru finalizarea organigramei DASPC si sa aprobe ce este necesar pentru a nu mai exista evenimente nedorite. DPC trebuie „curatat de buruieni”, altfel totul e in zadar.
Joaca de-a sedarea!
Nu demult, la acelasi Centru, unul din copii a fost surpins avand asupra sa o tableta de Levomepromazin pe care i-a administrat-o unui alt copil, fara ca acesta sa stie! Rezultatul a fost ca pustiul a adormit la scoala, iar profesorii s-au panicat, nestiind ce are copilul. Nici azi nu s-a descoperit de unde provenea medicamentul (copilul a declarat ca de la farmacie, dar e greu de crezut). Cate astfel de intamplari au avut loc?
Nicolae TEREMTUS, Ciprian DRAGOS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.