• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 01 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Mai , 2017

Mizeria din basm

Muntele e un basm în sine. Iar muntele meu cel mai drag e chiar mai mult decât atât. Oriunde am fost în lume nu a trecut mai mult de trei zile şi mi-a fost dor de Gutin.
Unul din simbolurile biblice ale devenirii şi mântuirii omului, muntele a ajuns obiectul batjocurii şi păcătuirii mizerabile a omului. La propriu.
Oriunde mergi, cu excepţia unor locuri tai­nice şi îndepărtate, necunoscute sau inacce­sibile dobitocilor, muntele e pângărit de gunoaiele lăsate de aceştia.
De la exploatările forestiere sălbatice şi până la cutiile de bere ale tinerilor fără căpătâi, muntele e confundat criminal cu o victimă tăcută.
Vezi gunoaie împrăştiate peste tot, inclusiv saci întregi cu deşeuri aruncaţi pe marginea drumurilor de munte, care dincolo de frumuseţea lor au devenit nişte tomberoane ascunse.
Alergând pe marginea drumului în Pasul Neteda şi uitându-mă în stânga şi în dreapta, în rigolele ce străjuiesc drumul, în capetele pajiştilor alpine, dar îndeosebi în pădurile ce urcă sau coboară până la drum, priveliştea e de plastic, metal şi sticlă în loc de iarbă, piatră şi lemn curate.
Am întâlnit aici un cabanier disperat de faptul că deşi instalase coşuri de aruncat mizeria în jurul pensiunii sale din vârful muntelui, oamenii fie le distrug, fie le ignoră. Omul adunase dintre brazii şi fagii din jurul cabanei mai mult de un camion de gunoaie şi nu se dumirea ce soluţie să mai inventeze pentru potolirea infractorilor peisagistici.
Cred că ar trebui introdusă în codul penal o nouă infracţiune şi anume pângărirea na­turii. Cu o pedeapsă administrativă alter­nativă: dacă eşti prins că arunci un gunoi în natură să le strângi pe toate din locul respectiv dacă vrei să scapi de sancţiunea penală. Aşa, pe o rază de vreun kilometru pătrat.
Sau să ţi se diminueze un an dreptul la pensie, fiindcă tu vrei să anulezi dreptul la viaţă curată a copiilor de azi.
Se pot găsi multe soluţii inteligente şi eficiente. Doar să se vrea. Dar când ai crescut după vreun bloc de beton toată viaţa, nu ai urcat un munte, iar acum eşti mare politruc, şef pe undeva sau chiar om simplu…e greu să înţelegi. Din nefericire pentru munte şi pentru copiii noştri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.