• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 1 Aprilie , 2012

Mircea Man: Îmi doresc în Maramureş unităţi medicale şi clinici de elită cum sunt în străinătate

“Pentru mine, sănătatea maramureşenilor este o prioritate. Am avut ocazia să văd cum sunt dotate şi în ce condiţii lucrează medicii în alte spitale sau clinici din străinătate, dar mai ales cum sunt trataţi bolnavii. Spre exemplu la Viena. Sunt modele care m-au marcat pozitiv şi de aceea îmi doresc din toată inima să avem şi în Maramureş unităţi medicale de elită şi, de ce nu, colaborări cu profesori doctori de talie internaţională. Iar cea mai mare prioritate în acest moment este continuarea şi finalizarea cu succes a proiectului privind reabilitarea Spitalului Judeţean „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Este o investiţie de importanţă majoră pentru Maramureş. După lucrările realizate până acum, putem spune că faţa spitalului s-a schimbat cu mult în bine. Saloanele sunt mult mai primitoare, cu toate că îmi doresc să fie cât mai puţine persoane bolnave care să necesite internare. Pe de altă parte, am spus încă de la început de mandat că unul dintre obiectivele mele în acest proiect este de a asigura la Unitatea Primire Urgenţe condiţiile cele mai bune. Această unitate este, cred, cea mai importantă ramură a activităţii unui spital. În cazul urgenţelor se ştie că primele minute de intervenţie sunt cele mai importante pentru salvarea unei vieţi. Fiind singurul spital judeţean, aici trebuie deservite urgenţele venite din întreg Maramureşul, şi nu numai. De multe ori se întâmplă să vină aici pacienţi trimişi chiar şi din Satu Mare sau Sălaj. Media urgenţelor pe zi este de peste 200, aşa că este mare nevoie de extindere. Spaţiul actual se va tripla până la sfârşitul anului. Mai exact, clădirea se va extinde cu încă 900 de metri pătraţi. Acest lucru este posibil datorită faptului că Ministerul Sănătăţii a aprobat alocarea a peste 800 de mii de euro pentru construcţia şi dotarea noului spaţiu. În total, proiectul se ridică la 900 de mii de euro, restul de bani reprezentând cofinanţarea venită din partea Consiliului Judeţean Maramureş. Ar fi păcat ca, având staţii şi echipaje SMURD care îşi dovedesc eficienţa, cu personal calificat şi medici de excepţie, profesionişti şi dedicaţi în salvarea de vieţi omeneşti, să nu avem şi o Unitate de Primire Urgenţe la standarde internaţionale. De altfel, dotarea cu aparatură a spitalului va rămâne o preocupare permanentă pentru Consiliul Judeţean şi pentru mine personal. Avem toată deschiderea pentru finanţări privind finalizarea proiectului şi pentru a găsi potenţiali investitori care să ne ajute în acest sens. Iar pentru managementul actual de calitate al Spitalului Judeţean şi al DSP Maramureş, nu pot decât să-i felicit pe cei doi directori, Călin Pop şi Rareş Pop. Sunt oameni care cunosc situaţia din sistemul sanitar la nivel de judeţ şi se implică în rezolvarea oricăror situaţii de criză. Asta demonstrează clar neimplicarea politicului în actul medical”, a subliniat Mircea Man.

 
Un an istoric pentru Spitalul judeţean
 

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” spune că, prin prisma investiţiilor şi proiectelor derulate, perioada pe care o traversăm este una istorică. Iar un merit important îl are Consiliul Judeţean Maramureş.

De aproape 2 ani, se află în implementare un proiect major pentru sănătatea maramureşenilor: „Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare”, a cărui valoare totală depăşeşte 16 milioane de Euro. Obiectivul general al proiectului îl constituie reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, adică reabilitarea structurii de rezistenţă, alinierea construcţiei la normativele actuale de siguranţă la foc, implementarea măsurilor necesare de respectare a normelor pentru persoanele cu dizabilităţi, reabilitarea termică a clădirii. La acestea se adaugă refacerea circulaţiilor pe verticală, ventilaţiile, cablajele electrice şi instalaţiile sanitare, precum cele pentru gaze medicale.
Durata de implementare era de 23 de luni de la data semnării contractului. Deocamdată s-a executat mai mult de o treime din graficul de lucrări şi s-a obţinut o prelungire a duratei de execuţie. Pe lângă îmbunătăţirea condiţiilor sanitare, creşterea gradului de confort şi de igienă de vor beneficia pacienţi, prin acest proiect vor creşte şi alţi indicatori: eficienţa energetică cu peste 70%, numărul de persoane care beneficiază de infrastructură reabilitată cu 7.56%. De asemenea, vor fi reduse costurile de operare a spitalului (cheltuieli cu utilităţile) de la 5.074 mii lei la 3.987 mii lei anual.

 
UPU intră în reabilitare!

Având o unitate etalon SMURD, evident era necesară şi reabilitarea Unităţii de primire urgenţă. Vestea bună a venit recent, după numeroase demersuri făcute la Bucureşti. Preşedintele CJ a ţinut să precizeze că pentru lucrările noii clădiri UPU vom primi o finanţare de 850.000 euro, un aport însemnat în obţinerea banilor necesari avându-l senatorul Gheorghe Mihai Bîrlea şi deputatul Nicolae Bud. La această sumă se va adăuga partea de cofinanţare a Consiliului Judeţean Maramureş, în jur de 50.000 de euro.

 
RMN în Baia Mare!

Din toamnă, pacienţii Spitalului Judeţean Baia Mare vor avea la dispoziţie şi un

aparat de rezonanţă magnetică (RMN), care se alătură altor aparate performante ce situează spitalul maramureşean pe aceeaşi scară cu mari centre universitare din ţară. Nici această achiziţie nu era posibilă fără aportul Consiliului Judeţean care a înţeles importanţa şi necesitatea unui astfel de aparat.

 

Sprijin pentru SMURD

Preşedintele CJ s-a preocupat în permanenţă şi de dezvoltarea Serviciului SMURD, în vederea diminuării timpului de răspuns şi rezolvarea cu operativitate a cazurilor medicale de urgenţă din toate aceste zone, tocmai pentru a putea asigura cetăţenilor asistenţa medicală rapidă şi complexă, din partea unor structuri profesioniste.

Achiziţionarea celor 4 autospeciale S.M.U.R.D. pentru dotarea staţiilor a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Consiliului Judeţean Maramureş, care este partener în Programul Operaţional Regional al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord, în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord”, din care face parte şi Consiliul Judeţean Maramureş. Valoarea totală a proiectului pentru judeţul Maramureş se ridică la circa 2,8 milioane de euro. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.