• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Martie , 2012

Mircea Man: Cred cu tărie în finalitatea proiectelor de anvergură derulate în Maramureş

“Maramureşul a simţit un trend ascendent din punct de vedere al investiţiilor şi fondurilor atrase în judeţ în ultimii ani. Avem în derulare proiecte de importanţă majoră dar, de departe, cele de infrastructură sunt prioritare atât pentru administraţia judeţeană, cât şi pentru maramureşeni”, consideră Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. Iar realizările de până acum vorbesc de la sine.

 
Reabilitarea Spitalului Judeţean “Dr. Constantin Opriş”, Baia Mare
 
Este un proiect de anvergură, cu atât mai mult cu cât în cei 40 de ani de existenţă nu au fost făcute lucrări majore. Până acum s-a lucrat intens la structura de rezistenţă începând de la subsol. Totodată, sunt finalizate deja şi 5 etaje, saloanele având cu totul o altă faţă, moderne, aerisite şi confortabile. După finalizare, Spitalul se va putea situa la un nivel de prestigiu din punct de vedere al actului medical.
 
Modernizări la Aeroportul Internaţional Baia Mare

Prin alocarea a 6.750.000 lei de către Consiliul Judeţean Maramureş, Aeroportul Internaţional Baia Mare are acum dotări similare cu aeroporturile din Bucureşti. După ce clădirea a fost renovată, au fost iniţiate şi alte investiţii pentru modernizare. În luna decembrie a anului trecut a fost inaugurat unul dintre cele mai moderne sisteme de balizaj din ţară, care va spori siguranţa aeronavelor. Noul balizaj va permite aeronavelor aterizarea şi decolarea în condiţii meteo dificile.
 
Bastionul Măcelarilor, în circuitul cultural european

Proiectul ”Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE, a fost finalizat cu succes. În decembrie 2011, lucrările de restaurare şi construcţiile noi realizate la Bastionul Măcelarilor au fost marcate prin organizarea unui eveniment inaugural. Este un obiectiv turistic internaţional de excepţie.

6 staţii SMURD în judeţ

Tot cu aportul Consiliului Judeţean, au fost inaugurate nu mai puţin de 6 staţii SMURD în judeţ. Primele trei staţii au fost operaţionalizate în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus. Acestea au fost completate, în luna decembrie 2011, cu operaţionalizarea a încă trei staţii SMURD, la Fărcaşa, Târgu Lăpuş şi Bogdan Vodă.
 
Investiţii prioritare pentru 2012
 
Vorbind despre investiţiile prioritare pentru 2012, preşedintele CJ, Mircea Man spune că pe parcursul acestui an se va pune accent pe proiectele deja începute, cel mai important obiectiv fiind cel legat de infrastructură.

“În 2008, când am preluat conducerea judeţului, nu erau contractate lucrări importante nici măcar pentru 1 kilometru de drum în judeţul Maramureş. Acum putem vorbi de investiţii semnificative. Proiectele aflate fie în execuţie, fie în pregătire în infrastructura rutieră, care cuprind atât drumuri judeţene, cât şi drumuri naţionale care traversează Maramureşul, însumează investiţii de 344 milioane de euro şi un total de 264 km de infrastructură. Nu este puţin. Determinare avem, dar este nevoie de răbdare şi înţelegere pentru a reuşi să finalizăm toate proiectele, chiar dacă există şi unele obstacole în derularea acestor lucrări”, spune Mircea Man.

Drumul Judeţean Baia Sprie - Bârsana

În momentul de faţă, lucrările de lărgire a carosabilului sunt executate în procent de 95%. În sarcina Consiliului Judeţean revine execuţia, pe parcursul acestui an, a unor lucrări conexe, cum ar fi soluţionarea cedărilor de platformă sau a alunecărilor de teren apărute ulterior începerii lucrărilor. Datorită suprapunerii lucrărilor de reabilitare a drumului cu lucrări de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare în localităţile Baia Sprie şi Cavnic, valabilitatea contractului de finanţare va trebui extinsă. În acest sens, au fost emise adrese către ministere şi autorităţile de management, în scopul corelării graficelor de execuţie după finalizarea procedurii de achiziţie publică de lucrări pe fondurile de coeziune.
 
Drumuri Naţionale în execuţie:
 
Reabilitare DN 1C/DN 19, Baia Mare - Livada, Baia Mare - Halmeu, Satu Mare - Livada, pe o lungime de 76,62 km, din care în Maramureş 25,875 km.
Reabilitare DN 1C , Dej - Baia Mare, cu o lungime de 86,490 km, din care pe raza judeţului Maramureş 38.990 km.
 
Din aprilie, lucrări prin PNDI pe două tronsoane de drum
 
Maramureşul va fi beneficiarul unora dintre fondurile alocate prin PNDI, program care, iată, va continua şi în acest an. În Maramureş vor fi reabilitate prin acest program două tronsoane, deocamdată. Prioritare sunt Vadu Izei - Săcel şi Ruscova - Poienile de Sub Munte, iar lucrările efective vor începe în aprilie.
 
Alte proiecte de anvergură

Pe lângă cele de infrastructură, există o serie de alte proiecte de importanţă majoră pentru Maramureş, aflate în etapa de implementare sau în curs de implementare.
Este vorba de:
Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord
Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare
Îmbunătăţirea dotărilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă
Natură, Tradiţie, Aventură – Promovarea Turismului în “Defileul Lăpuşului,
Moştenire maramureşeană între Mara şi Cosău.
 
Proiecte în Parteneriat Public Privat

La sfârşitul anului 2011, s-a reuşit iniţierea proiectelor în Parteneriat Public Privat (PPP). În acest sens, au fost identificate o serie de proiecte pe teritoriul judeţului Maramureş care pot fi abordate în PPP, având în vedere prevederile Legii 178-2010, mai ales în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport:
Tunel rutier subtraversare masiv muntos Gutâi între localităţile Baia Sprie şi Mara,
pod beton armat peste râul Tisa şi infrastructură de legătură rutieră cu punct de control trecere frontieră în zona Sighetu Marmaţiei – Solotvino (Ucraina),
Drum Expres de legătură între Baia Mare-Satu Mare-Vaja,
Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Baia Mare.

Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş

Realizarea acestui proiect este o altă prioritate pentru Maramureş. Conducerea CJ şi toţi factorii implicaţi fac toate eforturile pentru obţinerea finanţării. Implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş se referă la realizarea unui sistem complex care cuprinde toate activităţile de gestionare a deşeurilor, începând cu colectarea deşeurilor menajere de la populaţie, transportul, tratarea şi, în cele din urmă, eliminarea pe depozitul ecologic.
 
“Eu cred că toate aceste investiţii şi proiecte nu sunt puţine şi vor fi şi altele. Finalizarea lor cu succes este obiectivul meu prioritar. Asta mă responsabilizează şi mai mult, pentru că totul este în folosul maramureşenilor, care merită tot ce e mai bun. Maramureşenii trebuie să ştie despre proiectele care au fost, sunt şi urmează a fi derulate. Am luat în serios toate obiectivele care trebuie să le realizăm în continuare. Prin urmare, este o certitudine că proiectele începute vor continua. Maramureşul are nevoie de cât mai multe programe economice care să genereze prosperitate din toate punctele de vedere”, a subliniat Mircea Man.
 

Simina Molnar

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.