• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Iulie , 2024

Mircea Bochiș pe simezele băimărene. Expoziția ,,Cameradensă”

Mircea Bochiș, unul dintre artiștii cunoscuți ai Maramureșului, vernisează o expoziție personală, la mijlocul lunii Iulie. Evenimentul are loc la Muzeul Județean de Artă din Baia Mare și vor fi prezentate peste 40 de lucrări de mari dimensiuni ale pictorului băimărean. Pe lângă lucrări vor fi și invitați deosebiți care au dorit să fie prezenți la acest eveniment.

 

Vor fi prezenți Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă București, Dalina Bădescu, critic de artă, Pavel Sușară, critic de artă, Lucian Nastasă, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Marius Barbone, președintele secției de pictură UAP București. Alături de invitați vor fi colegi, prieteni, admiratori ai lucrărilor lui Mircea Bochiș.

 

La miezul zilei au ajuns la atelierul lui Bochiș, undeva pe Vasile Lucaciu, o casă transformată în atelier de lucru, spații de depozitare, spațiu de prelucrare a ideilor în lucrări de artă, cărți sau video-uri experimentale.O curte plină de verdeață străjuiește intrarea în casa atelier. Mircea Bochiș, zâmbitor ne-a primit cu căldură și în câteva minute ne-a prezentat locul de muncă al artistului. Multe tablouri, multe desene, multe cărți, obiecte de artă, dar și vaze și chiar două platouri în care sunt ,,depozitate” monede de un ban. Sute, probabil mii de astfel de monede. Un obicei cu care s-au obișnuit și prietenii lui Bochiș, mulți dintre ei aducând astfel de mărunțiș pentru a marca vizita la prietenul pictor.

Ne-am așezat la biroul de lucru și am vorbit despre expoziție, dar și despre activitatea pictorului băimărean, dincolo de pânza tablourilor.

,,La acest vernisaj vine multă lume interesantă, importantă. Mari personalități care vor susține și discursuri la vernisaj. Când au auzit că voi avea expoziție au ținut să vină în Baia Mare, să fie alături de mine. Sunt convins că de aici expoziția va fi dusă la București, la Muzeul Național de Artă. Ei au spații generoase de expunere. De asemenea domnul Nastasă dorește să ducă expoziția la Cluj, la Muzeul de Artă. Expoziția va fi în sala mare a muzeului băimărean. Voi putea arata și eu ce am făcut în ultimii ani. Expoziția va ține până în 15 septembrie. Voi expune doar lucrări mari de 150 pe 140 de centimetri și vor fi 42 de lucrări. Voi expune și sculptură, bronzuri și plumb. Poate voi duce și plăci de gravură pentru că sunt foarte spectaculoase. Trebuie să subliniez onoarea că, Primăria din Baia Sprie vine și sprijină această expoziție. Ei se ocupă de tot ce ține de partea organizatorică. Se ocupă de invitați, de cheltuielilor ce țin de deplasarea la Baia Mare și altele ce ține de această parte organizatorică. Subliniez că sunt onorat de implicarea celor din Baia Sprie.M-ați întrebat dacă am vrut să marchez ceva cu această expoziție. Nu!

 

Niciodată nu am organizat expoziții personale pentru a marca ceva, vârstă sau mai știu eu ce. Este ca un fel de vizită la mine în atelier. Publicul vine și vede și parcă este în atelierul meu. Vede ce am. În acest moment asta am, asta am lucrat. Sunt lucrări recente, din ultimii ani. cam ultimii cinci ani. Publicul va veni, va vedea și își va putea face o părere despre preocupările acestor ani. Expoziția are o temă, are un nume:,, Camera densă” este acesta. Camera densă vrea să spună că am încercat să expun cât mai multe lucruri. Lucrările vor fi un pic înghesuite. Intenția mea a fost ai oferi publicului cât mai mult din lucrările mele. Și cu părerea mea de rău că nu pot vedea tot ce am. Eu aș fi putut expune în jur de 200 de lucrări”, a spus Mircea Bochiș.

 

Prezentăm în continuare câteva date și informații despre artistul băimărean.

Mircea Bochiș s-a născut  în Borșa, județul Cluj. A absolvit cu succes Institutul de Arte Plastice «Ion Andreescu» din Cluj-Napoca, în anul 1972. Datorită talentului și rigurozității sale, devine, în anul 1981, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Odată începută cariera sa artistică, se implică în derularea unor proiecte culturale de anver­gură, pe un traseu virtuoz, Paris - Baia Mare, ocupându-se, atât în țară cât și în străinătate de organizarea celor mai complexe tabere de sculptură. Grație aplecării sale de a încuraja și promova dezvoltarea comunității băimărene, se înscrie, începând cu anul 1996, în grupul membrilor fondatori ai Clubului Rotary Baia Mare, a cărui misiune este aceea de a îmbunătăți calitatea vieții comu­nității prin aportul personal al fiecărui membru. Asumându-și această misiune pentru tot restul vieții, Mircea Bochiș găsește, în anul 1997, condițiile favorabile de construire a Muzeului Florean, o prestigioasă instituție de artă contemporană, localizată într-o pădure din localitatea Cernești, un adevărat parc de sculptură monu­mentală, a cărui colecție însu­mează peste 20.000 de piese de artă contemporană provenită de pe toate continentele.
Garanția reușitelor de până atunci a fost întregită de solicitarea de a accepta, începând cu anul 2001, înscrierea sa în publicația «Intelectualii secolului XXI», din Anglia, una dintre cele mai importante publicații din lume. Mircea Bochiș își demonstrează aparte­nența și în grupul de intelectuali care susțin prestigiosul Festival Franco-Englez de Poezie, ce are loc în fiecare an la Paris, în cadrul Târgului de Poezie la care participă toate editurile din Franța. Grupul are o revistă proprie, inti­tulată «La traductière», în care sunt cuprinși cei mai valoroși poeți francezi contemporani, ale căror creații se publică bilingv – în franceză și în engleză,expoziții, etc. Este membru fondator al revistei ,,Nord literar”.

 

Mircea Bochiș își continuă activitatea artistică îndreptându-se spre actualitate: mail-art, film experimental, spectacol pe texte, etc. Împreună cu prozatorul, dramaturgul, ziaristul, regizorul de televiziune și conce­tățeanul (vecinul) său din orașul Baia Sprie, Marian Ilea, pune bazele unui proiect intitulat Medio Monte, un experiment inedit care a avut menirea de a aduce un aer nou de trăire și simțire pe scenele teatrale din România. Prezentată în anul 2015, în cadrul Festivalului European al Spectacolului din Timișoara, această colaborare dintre proza scriitorului Marian Ilea și desenele artistului Mircea Bochiș a împins granițele formei literare spre noi dimensiuni. Această formulă originală dintre cei doi autori s-a concretizat de-a lungul timpului prin apariția lucrărilor: Societatea de socializare din Medio-Monte (proiect al Uniunii Europene), Editura TracusArte, București, 2014; Pianina albă a doamnei amiralului BelôPoteka; ai, ai, ai…Rosza-nèni; Frizeriile din Medio Monte; Fetele din Medio Monte; toate publicate de Editura Ethnologica din Baia Mare, în anii 2019 și 2020.
Sub același clopot răsunător al relației dintre cuvânt și imagine, Mircea Bochiș devine, în anul 2016, subiectul unei lucrări interesante, «La nomination dans l’Art: Étude des oeuvres» de Mircea Bochis, peintre et sculpteur, apă­rută la prestigioasa editură fran­ceză L’Harmattan. Realizatoarea lucrării, lingvista franceză Marcienne Martin, anali­zează individual peste 100 de picturi ale artistului, focalizându-se pe ideea că denumirea unei lucrări sau titlul care îi este conferit de către autorul ei devine, împreună cu lucrarea, o formă a creației ce cuprinde două lumi: a lucrării și a artistului. Pătrunderea în lumea tainică a creației artistului Mircea Bochiș a căpătat pentru publicul larg un nou sens, odată cu apariția volumului «Unebrèvehistoire du sens: Pratique sartistiques et sociales de la production de sens», Editura L’Harmattan, Paris, 2020, în care este clarificat conceptul «sensului» din perspectiva practicii artistice și sociale. A fost a doua carte apărută la prestigioasa editură franceză, în care Mircea Bochiș este subiect de carte.

 

Artistul băimărean ne-a mărturisit că acum se lucrează la a treia carte ce va fi produsă de celebra editură franceză.

 

Începând cu debutul artistic din 1973 și până azi, Mircea Bochiș se face responsabil de zeci de pro­iecte culturale: Tabere de sculp­tură, Saloane internaționale de pictură și Festivaluri internaționale de film experimental organizate la Cărbunari, Proiecte de șabloane și graffitti, Proiecte de Mail-Art și Gravură mică organizate la Mu­zeul Florean, Ilustrații pentru ficțiune, Filme, Ilustrații grafice pentru poeme, etc. Toate aceste proiecte culturale au fost acompaniate de lucrările personale, multe dintre ele realizându-se în Fabrica lui Bochiș, un spațiu care reunește sacrul și profanul. Lucrările artistului Mircea Bochiș au fost, de-a lungul timpului, apreciate, la justa lor valoare, în cadrul celor mai rezonante expoziții ale lumii. Începând cu anul 1982, cu prima ex­poziție internațională de la Monte Carlo, spiritul artistic al lui Mircea Bochiș începe să co­linde întreaga Europa, ajungând deseori în Mexic, USA, Brazilia, Canada, Anglia, Rusia.O listă interminabilă de premii și aprecieri venite de-a lungul anilor: Premiul II al Competiției Interna­ționale de Acuarelă de la Roma din 1984; cu Premiul II al Concursului Ex-Libris din Argentina; cu Premiul Margareta Sterian din 2002; cu Premiul Atelierului de artă vizuală și investigație EL FAROL de la Uruguay din 2003; cu Distincția «Artistul plastic al anului» în 2006; cu Premiul Na­țional pentru cea mai bună ilustrație și design pentru volumul lui Pavel Șușara din 2013; cu Diploma pentru Excelență pentru activități culturale de la Baia Mare din 2014, cu Diploma de Exce­lență pentru design și ilustrație pentru revista Nord Literal din 2014; cu Marele Premiu al Festivalului Internațional de Carte TRANSILVANIA, din 2015 și multe altele.
    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.