• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Mai , 2013

Miracolul din Baia Mare: HCM aduce Cupa României

Reporter: Ce sentiment ai când câştigi Cupa României? Cum este?

Costică Buceschi: Este foarte frumos, dar şi foarte greu. Am câştigat Cupa României după doi ani de muncă şi pot spune acum că a meritat efortul pe care l-am făcut în aceşti doi ani.

 

Rep.: Dacă ar fi să privim în urmă, de la ce aţi plecat pentru a ajunge la acest moment frumos?

C.B.: În urmă cu un an de zile, când am preluat echipa, lotul era foarte tânăr, o mare parte dintre jucătoare nu au evoluat, meci de meci, nu au fost între primele şapte, în concluzie a fost foarte dificil. Primul gând a fost să ne salvăm de la retrogradare şi să încercăm să formăm un nucleu de jucătoare, să ne formăm un stil al nostru, un stil cât mai dinamic, în special în faza de atac, şi să le dau şansa fetelor tinere care au evoluat puţin să joace meci de meci pentru a creşte. Am reuşit să ne salvăm de la retrogradare cu multe etape până la final, deşi la începutul campionatului eram considerată principala echipă ce va retrograda datorită lotului „subţire” şi pentru că aveam jucătoare fără experienţă. Dar ne-am salvat! Pe lângă lotul pe care l-am avut, am reuşit să aducem vreo patru jucătoare experimentate, chiar de lot naţional (Smedescu, Geiger, Ghionea şi cu potenţial mare pentru naţională, Oltean), iar din iarnă a venit şi Geta Diniş. Aşa am format o echipă mai puternică şi rezultatele s-au văzut, în cursul campionatului. Acum, după terminarea lui, toată lumea a spus că am avut cel mai constant joc. Am avut asigurat locul doi cu patru etape înainte de final, ceea ce este o performanţă, este meritoriu.

 

Rep.: Urmărind finala Cupei, comentatorii vorbeau de miracolul din Baia Mare. De ce miracol, având în vedere că aici se joacă handbal de foarte mulţi ani, iar dumneavoastră şi fetele aţi muncit doi ani pentru a ajunge la rezultate. Este miracol?

C.B.: Ei spun că e miracol pentru că noi suntem o echipă cu un buget destul de mic, nu ne situăm între primele cinci-şase echipe ca buget. Un miracol a fost salvarea de la retrogradare, iar după un an să terminăm pe doi şi să şi câştigăm Cupa României.

Poate un miracol a fost şi datorită faptului că lotul este format din jucătoare, nu extraordinare, ci din jucătoare care muncesc şi îşi doresc să joace la un nivel cât mai înalt, să atingă performanţa.

Miracol a fost şi datorită băncii tehnice, pentru că şi eu şi Magda Kovacs suntem doi antrenori mai noi, suntem doi antrenori tineri, dar munca, seriozitatea şi datorită condiţiilor create de cei din jurul nostru au făcut ca acest miracol să devină o certitudine. Când am început campionatul şi după ce am reuşit victorii importante la Zalău, la CSM, la Roman acasă, au început să spună că suntem minune, că am apărut din spate şi nu ne-a luat nimeni în seamă.

Dar, datorită jocului şi evoluţiei constante am arătat ce avem faţă de locul doi, pe podium. Mă bucur foarte mult că pe lângă câştigarea medaliilor de argint, am reuşit să aducem în premieră în Baia Mare şi Cupa României. Asta înseamnă că avem valoare şi forţă să jucăm trei meciuri în trei zile şi am demonstrat tuturor că datorită forţei grupului şi pregătirii ce am făcut-o de-a lungul anului am câştigat aceste meciuri la o diferenţă concludentă, fără prea mari emoţii în finalul lor.

 

Rep.: Care ar fi principalul atu al echipei?

C.B.: Principalul atu, aici în Baia Mare, este forţa echipei, a grupului. Avem jucătoare de valoare mai mare sau mai mică, dar toate joacă pentru echipă şi lucrul acesta s-a văzut. Avem o bancă foarte omogenă, când o jucătoare nu reuşeşte să dea randament, poate fi suplinită de o altă jucătoare de pe bancă, valorile fiind foarte apropiate. Asta este din punctul de vedere al jucătoarelor. În ceea ce priveşte echipa de antrenori, am lucrat foarte mult, am pregătit şi pregătim fiecare meci şi ceea ce facem la antrenament se vede şi pe teren.

 

Rep.: Fetele nu sunt nemulţumite de faptul că recompensele financiare sunt mai mici în Baia Mare faţă de alte echipe?

C.B.: Nu! Şi acum la noile contracte pe care le facem, jucătoarele care vor veni în lotul nostru ştiu ce posibilităţi financiare avem. Noi am creat un plafon maxim de salarizare, iar dacă o jucătoare vrea să câştige mai mulţi bani trebuie să joace, trebuie să prindă echipa de 16, echipa de şapte şi trebuie să joace. Noi mergem în continuare pe acelaşi sistem, respectiv de premiere a jocurilor, de premiere a victoriilor, în funcţie de randamentul fiecărei jucătoare. Cred că este un sistem benefic pentru că în România toată lumea s-a obişnuit să primească mult şi să dea cât mai puţin, dacă se poate.

Am avut şi jucătoare care au refuzat acest sistem, jucătoare pe care noi ni le-am dorit, ele au vrut altceva aşa că mergem înainte cu cele care doresc să facă performanţă, să muncească pentru banii pe care îi primesc. Noi nu ne uităm la trecutul jucătoarelor, ne interesează performanţa, munca asiduă, respectul faţă de cei care se implică în sprijinirea acestei echipe, respectul faţă de club şi băimăreni.

 

Rep.: Se poate trăi decent din handbal, mai ales la echipele care au un buget mai mic?

C.B.: Anul acesta a fost un an extraordinar şi din punct de vedere financiar pentru că s-au câştigat bani mulţi din prime, dar trebuie menţionat că nimeni nu ne dă bani dacă nu avem rezultate. Se poate trăi decent, până la un nivel mediu, cu banii pe care îi câştigi, dar nu cred că se poate strânge atât de mult, ca la alte sporturi, încât să ai viitorul asigurat. La noi este un venit decent, se poate trăi decent, peste nivelul mediu şi merită. Fetele, dar şi băieţii fac mari sacrificii să poată să îşi ducă la capăt contractele, apar şi accidentări sau alte probleme. Cred că ar trebui mai mult respect şi pentru această meserie, jucător la o echipă, de handbal în cazul nostru. Ar trebui reglementată situaţia sportivilor, să aibă carnete de muncă cu această profesie şi cu toate avantajele ce ar rezulta din acest statut.

Deocamdată, sponsorii ne sprijină, primarul Cătălin Cherecheş şi Consiliul Local sunt alături de noi, iar noi dorim să facem performanţă!

 

Rep.: Care ar fi obiectivele imediate?

C.B.: Evident, ne dorim o calificare în grupele Ligii campionilor, ne dorim un parcurs cât mai lung în cupele europene, oricare ar fi ea.

Va fi greu, foarte greu, dar ne vom juca şansa noastră. În noua ediţie de campionat, dorim să ne clasăm din nou pe podium. Acum toţi ochii vor fi aţintiţi asupra noastră şi va trebui să facem un efort în plus. Vom avea şi jucătoare noi, dar încă este devreme pentru a spune cine mai vine, pe lângă cele care se ştiu. Eu cred că nu trebuie să mergem pe ideea de a aduce jucătoare de afară, doresc să dăm o şansă fetelor noastre, celor care sunt talentate. Sigur, dacă ar fi o jucătoare valoroasă, nu refuzăm, dar ne axăm pe sportivele din România.

 
 

„Ei spun că e miracol pentru că noi suntem o echipă cu un buget destul de mic, nu ne situăm între primele cinci-şase echipe ca buget. Un miracol a fost salvarea de la retrogradare, iar după un an să terminăm pe doi şi să şi câştigăm Cupa României.

Poate un miracol a fost şi datorită faptului că lotul este format din jucătoare, nu extraordinare, ci din jucătoare care muncesc şi îşi doresc să joace la un nivel cât mai înalt, să atingă performanţa”.

Costică Buceschi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.