• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Ministrul liberal al Apelor şi Pădurilor vrea să oprească jaful din păduri

Liberalii maramureşeni au avut zilele trecute o întâlnire cu ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga. Vizita ministrului liberal a avut loc într-un moment politic complicat, având în vedere disputele din interiorul USL.

 
 
 

La sediul organizaţiei PNL Maramureş au venit lideri ai filialei pentru a discuta cu ministrul liberal. Presa nu a avut acces la discuţii, acestea fiind de bucătărie internă, după cum au declarat unii parlamentari maramureşeni. Ziariştii au stat până la ora fixată pentru conferinţa de presă şi cum nimeni nu a venit să anunţe decalarea programului, au intrat în sediul liberalilor maramureşeni.

Aşa s-a finalizat întâlnirea cu liderii liberali din nord.

La întâlnirea cu presa au fost prezenţi preşedintele filialei, Ovidiu Nemeş, parlamentarii liberali maramureşeni, unii, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş.

 

Ministrul Lucia Varga a început discursul adresat presei cu aceleaşi formulări pe care le auzim de 20 de ani de la miniştrii care au făcut parte din guvernele post-decembriste. Am constatat că şi ministrul Varga Lucia este fascinată de nordul ţării, că apreciază aceste locuri şi că va face totul pentru maramureşeni.

Dincolo de declaraţii de complezenţă, ministrul a spus că prioritatea zero a mandatului său este stoparea infracţiunilor silvice, a furturilor din pădurile României.

 

„Vin cu mare drag în Maramureş şi sunt interesată de a sprijini acest judeţ, astfel vom face viaţa oamenilor de aici mai bună. Preocupările mele din ultimul an au fost legate de modificarea Codului Silvic. Prin acest nou Cod se vor reduce tăierile ilegale, dar să şi sprijinim agenţii economici în a dezvolta activitatea pe care o au. Prin noul Cod Silvic vor fi sprijinite comunităţile locale, în special Primăriile, în vederea realizării unor păduri-parc în care cetăţenii să se poată plimba, să admire natura, să îşi petreacă timpul liber într-un mod plăcut. Împreună cu primarul din Sighet, Ovidiu Nemeş, vom demara un proiect la Sighet, vom începe un studiu de fezabilitate pentru amenajarea pădurii din centrul Sighetului ca pădure-parc, astfel încât sighetenii să se poată plimba, să se poată bucura de această pădure. Este unul dintre proiectele care le avem în ţară. Dorim ca cel puţin zece astfel de păduri-parc să amenajăm în marile oraşe, în zona limitrofă a acestora. Iată! Unul dintre ele va fi în Sighet.

Pe de altă parte, am dezbătut aici, în Baia Mare, cu agenţii economici din industria lemnului, regulamentul de vânzare a masei lemnoase. O chestiune foarte importantă!

Ca ministru liberal, prioritatea mea este să fac politici în sprijinul agenţilor economici din industria de prelucrare a lemnului.

Ca ministru liberal trebuie să fac politici astfel încât România să treacă de la ţara care îşi exportă materiile prime, la ţara care exportă produse finite.

Ca ministru liberal, voi susţine politici în vederea dezvoltării activităţilor economice de prelucrare a lemnului generând, astfel, venituri la bugetele locale, generând locuri de muncă.

Ca ministru liberal voi susţine ca lemnul să fie prelucrat cât mai aproape de locul de recoltare, având ca efect final diminuarea exportului de buştean. Trecem de la exportul de buştean la exportul de mobilă. Şi unde putem începe cel mai bine această politică? La Maramureş, unde avem un judeţ cu cea mai mare densitate de firme de prelucrare a lemnului, firme de producerea mobilei.”, a spus ministrul Lucia Varga. 

 

Pe lângă chestiunile legislative, ministrul Varga a spus că susţine realizarea unor investiţii în Maramureş. Vor fi alocate fonduri pentru lucrări de consolidare a malurilor unor râuri cu probleme, în special în Maramureşul Istoric, dar şi pe râul Săsar, de la podul Decebal în aval.

Lucia Varga a spus că este interesată de continuarea lucrărilor la Barajul Runcu. Legat de acest obiectiv se lucrează la realizarea cadrului legislativ pentru a se putea obţine finanţări din alte surse decât guvernamentale. În acest fel, există posibilitatea ca lucrarea să fie finalizată. Ministrul liberal a făcut câteva precizări legate şi de problema microhidrocentralelor. Astfel, nu se mai aprobă asemenea investiţii în arii protejate.

A vorbit şi de problema Aeroportului Baia Mare. În scurt timp se va rezolva problema cu trecerea unor suprafeţe de pădure din administrarea comunităţilor, în domeniul public, respectiv să se facă o echivalare de 1 la 1.

Se ştie că pădurea din Tăuţii Măgherăuş, partea dinspre Aeroport, „jenează” lucrările de prelungire a pistei. Potrivit ministrului, se va aproba cadrul legislativ care va rezolva o asemenea situaţie, în aşa fel încât comunitatea să nu piardă nimic.

 

Lucia Varga a fost întrebată de situaţia politică a momentului, respectiv disputele din interiorul USL.

Ministrul liberal s-a ferit să spună ceva concret. Doar generalităţi din care a rezultat că problemele vor fi rezolvate de către liderii USL, dar că miniştrii liberali îşi fac datoria aşa cum au promis în campania electorală.

De fapt, acesta ar fi mesajul politic al vizitei ministrului Varga. În discursul de la conferinţa de presă, Varga a repetat până la saturaţie sintagma: „ca ministrul liberal…”. Adică să se ştie că un ministru liberal a făcut…, nu din alt partid.

 

Săptămâna viitoare va fi în Baia Mare un alt ministru din cealaltă tabără. Probabil structura discursului va fi asemănătoare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.