• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 28 Aprilie , 2016

Mineritul românesc nu vrea să moară!

Recent a avut loc în Bucureşti o întâlnire a specialiştilor din mineritul românesc cu miniştrii şi directori din ministerele care au în subordine mineritul românesc sau ce a mai rămas din acesta. Evenimentul a fost organizat sub egida Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), AGIR şi ASTR sunt parteneri ai evenimentului. Iar Asociaţia profesională Munţii Apuseni condusă de Alexandru Nicolici, cunoscut specialist băimărean din sistem.

 

Deoarece Maramureşul a rămas una din zonele miniere cu potenţial de exploatare am avut un dialog cu Nicolici despre Forum şi concluziile acestuia. 

 

„Acest Forum a fost organizat sub egida Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), iar Asociaţia profesională pe care o conduc a fost organizatorul principal. A fost un viceprim-ministru, Costin Borc, un secretar de stat, secretarul general al guvernului, preşedintele ANRM, o întâlnire de un foarte înalt nivel.

S-a discutat la nivel general de activitate şi resurse. S-a punctat foarte clar că resursele ţării sunt resurse de care ţara beneficiază, indiferent de forma în care sunt puse în valoare, dar activitatea de punere în valoare a resurselor este mineritul. Sunt două lucruri diferite!

Reducerea mineritului, oarecum la zero, înseamnă blocarea accesului ţării la resursele sale naturale. Aici este problema! Asta s-a discutat, unde sunt blocajele şi cum facem să funcţioneze lucrurile! O întrebare retorică!

De ce s-a lăsat să fie dărâmat totul, sau să se închidă, sau să se conserve?

Este o problemă istorică şi nu ne interesează să căutăm vinovaţi, pe noi ne interesează soluţii de acum înainte. Aceasta a fost poziţia viceprim-ministrului Borc, care este absolut deschis şi constructiv în domeniu. În direcţia respectivă a menţionat că ANRM are mari probleme cu personalul, dar şi cu legislaţia şi blocajele birocratice. Toate acestea, a spus domnul Borc, pot fi mişcate, dar trebuie luată o decizie puternică, iar companiile sau societăţile miniere să fie mai vocale, nu cei care sunt împotriva mineritului şi nu comentez motivele. Ministrul Borc a cerut specialiştilor să spună ce au de spus! Nu a fost un mesaj, a fost o dorinţă directă a viceprim-ministrului Borc.

 

În acelaşi timp s-a constatat că din cele zece elemente cheie care condiţionează mineritul, domnul Pătruţ, fost preşedinte ANRM, actualmente la patronatul Apemin, a spus să ne uităm la primele trei criterii.

Primul este legislaţia şi regulamentele în domeniul minier. Al doilea criteriu este accesul la informaţii şi al treilea criteriu este atitudinea faţă de minerit.

Niciunul dintre aceste criterii identificate la nivel european.

Europa manifestă un curent absolut puternic, din nou, în favoarea relansării mineritului, pentru că este dependentă în proporţie de 90% de importuri. S-a spus la nivel european că dacă se vrea ieşirea din criză să se treacă la valorificarea resurselor. Este singura soluţie!

În contextul acestui studiu, făcut la nivel european, cele trei criterii nu sunt de natură tehnologică, tehnică sau a perspectivei geologice, sunt strict criterii socio-politice.

Aici trebuie făcut ceva pentru ca lucrurile să se schimbe şi să ia o altă turnură ca România să aibă acces la resursele minerale. Ideea că nu ne vindem ţara în clipa în care există capital străin implicat este o aiureală! Toată activitatea se întâmplă în România, indiferent de sursa capitalului! Cei care vor să blocheze cu „nu ne vindem ţara” sunt împotriva dezvoltării şi accesului României la resurse!

Întâlnirea noastră a fost absolut senzaţională. Nu mă aşteptam la aşa ceva”, a spus Alexandru Nicolici.

 

Acesta a spus că regretă faptul că din Maramureş nu a fost nimeni la întâlnire.

„De la Remin nu a venit nimeni, dar au fost de la ministrul de care aparţin şi alţi specialişti. S-au discutat problemele generale, nu particulare ale unei companii. Au fost de la multe companii, dar toţi au vorbit de problemele generale. Ca şi concluzie, s-au identificat unele soluţii pentru deblocarea situaţiilor referitoare la 570 de licenţe de exploatare care aşteaptă între doi şi şapte ani. De fapt, acesta este un blocaj sistemic! 570 de licenţe de exploatare blocate înseamnă 60 şi ceva la sută din activitatea de acces a ţării la resurse, ceea ce nu este puţin!

S-a identificat o posibilitate legală de a ieşi din acest blocaj . S-a marcat încercarea de intrare în linie cu noua politică europeană în domeniul mineritului care este de trei-patru ani. Adică, relansarea activităţii miniere într-un mod responsabil, cu tehnologii noi etc.

 

În ceea ce priveşte situaţia investitorilor, anul trecut s-a încercat organizarea unui patronat al investitorilor în minerit. Din cei nouă investitori care trebuiau să fie membri fondatori, trei au plecat din ţară dezamăgiţi de ce este aici.

Dar la această întâlnire au fost semnale pozitive, iar investitorii au prins curaj. Totuşi guvernul se implică şi doreşte explicit să dezvoltăm domeniul minerit! Şi vorbim de investiţii mari, între 500 de milioane de euro şi un miliard. Statul nu are aceşti bani, aşa că doreşte să atragă investitori, fie români, fie de afară. Dar condiţiile în care să se dezvolte mineritul sunt clare: impactul minim controlabil, efect economic pozitiv pentru ţară!”, a spus Nicolici.

 

 

Ce spune ministrul Borc

 

Pe pagina unei reţele de socializare, ministrul Costin Borc a postat o concluzie după evenimentul la care a participat.

„Am subliniat la Forumul Minier Român necesitatea elaborării unei strategii pe termen lung, care să ţină cont de principiile de dezvoltare comune cu Uniunea Europeană, dar care să fie armonizată şi corelată cu celelalte prevederi din legislaţia românească incidentă cu Legea minelor.

Consider că este de datoria noastră să gestionam eficient, responsabil şi durabil resursele minerale şi să creăm premisele favorabile pentru investitori şi pentru găsirea unor soluţii care să elimine barierele birocratice, în aşa fel încât să se poată relansa activitatea în domeniul exploatării resurselor. Prin modificarea legislaţiei se va putea relua exploatarea unor perimetre închise cu posibilitatea creării unor noi locuri de muncă”, se arată în postare.

 

 

„Trebuie făcut ceva pentru ca lucrurile să se schimbe şi să ia o altă turnură ca România să aibă acces la resursele minerale. Ideea că nu ne vindem ţara în clipa în care există capital străin implicat este o aiureală! Toată activitatea se întâmplă în România indiferent de sursa capitalului! Cei care vor să blocheze cu «nu ne vindem ţara» sunt împotriva dezvoltării şi accesului României la resurse!”

Alexandru Nicolici

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.