• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Aprilie , 2012

„Invazia chinezească” de la Băiuţ

Comuna maramureşeană Băiuţ a devenit un El Dorado pentru investitorii chinezi. Reprezentanţii firmei Mirumar, specializată în ecologizări şi conservări miniere, au prelevat probe din apropierea fostei mine Băiuţ.

 
 

Chinezii ar putea exploata aurul Maramureşului! Recent, reprezentanţii firmei Mirumar, specializată în ecologizări şi conservări miniere, împreună cu reprezentanţii unei companii miniere din China au prelevat probe de roci din apropierea fostei exploatări miniere Băiuţ din Munţii Tibleşului.

Compania chineză este interesată de potenţialul mineritului neferos, îndeosebi al conţinutului de aur, argint şi cupru pe care l-ar putea avea zona şi după analizarea studiilor ar putea lua o decizie.

Aflat recent în Maramureş, ministrul Economiei a spus că statul intenţionează să scoată la vânzare patru foste perimetre miniere din judeţ. Iar fosta mină Băiuţ s-ar putea număra printre ele.

 

Mina Biăuţ se numără printre “bătrânele doamne de aur” ale Maramureşului. Activităţile miniere din zonă sunt amintite în documente încă din 1315. Aici avea proprietăţi Elisabeta (Erzsebet), soţia lui Iancu de Hunedoara şi mama lui Matei Corvin, motiv pentru care la începutul secolului trecut mina s-a numit şi Erzsebetbanya. Din documentele vechi ale fostei exploatări reiese că vegetaţia abundentă din zona era frecvent căutată, din cele mai vechi timpuri, de păstorii Cavnicului şi ai Lăpuşului, care ar fi găsit aici “pietre strălucitoare”, sub formă de “bănuţi”, valorificate ca podoabe în casele oamenilor sau în alt mod. 

De fapt, după unele opinii, denumirea localităţii ar veni chiar de la “bănuţi”, după alte opinii, e diminutivul de la “baie”, adică mină. După închiderea minei, fosta exploatare a fost vandalizată, furându-se cam tot ce se putea. Iar cazul a ajuns şi în atenţia prefectului de atunci.

Dintr-o comunitate înfloritoare, Băiuţul a devenit astăzi o comună aproape pustie. Tinerii, în special cei de etnie maghiară, lucrează la minele din Ungaria.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.