• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Noiembrie , 2019

Mihai Pălincaș, o altfel de poveste despre adolescență

Vorbim foarte mult despre problemele tinerei generații, despre criza lor de valori și repere morale, și uităm că fiecare generație are eroii ei: tineri cu inteligență sclipitoare și caracter pe măsură, care cresc și se dezvoltă în liniște și modestie. Mihai Pălincaș este unul dintre ei.

 

 

Avem impresia că tânăra generație preferă oricând un concert în locul unei cărți; o petrecere în locul mersului la biserică și o discuție des­pre modernism în locul uneia despre valori autentice. Îi acuzăm de superficialitate, dar din păcate ne do­vedim mult mai superficiali decât ei. Pentru că, în timp ce noi aruncăm „pietrele prejudecăților”, o mână de tineri excepționali ne demonstrează, în tăcere, contrariul.
Povestea lui Mihai Pălincaș este „altfel”, doar pentru că noi avem o altă părere despre tânăra generație. Mihai este un tânăr strălucit și, mai mult, are un caracter pe măsura inteligenței sale sclipitoare. Deși este un elev de succes, Mihai caută valoarea și valorile autentice. Și o face cu modestie, fiind un exemplu nu doar pentru tinerii din generația lui, ci pentru noi toți.

Mihai este singurul băiat dintr-o familie cu patru copii. S-a născut în 2003. Mama sa este biolog la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, iar tatăl său, preot, în satul Măgureni. A copilărit în Ieud, apoi a venit în Baia Mare și din când în când face naveta din Măgureni. Este elev la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, la clasa cu profil de matematică-informatică-intensiv engleză. Gimnaziul l-a urmat la Școala „George Coșbuc”, iar GAZETA a mai scris despre faptul că a reușit să obțină 10 la Evaluarea Națională. Cum? Prin multă muncă și seriozitate. Cu toate acestea, nu a fost niciodată catalogat de către colegi drept „tocilar”. L-am întrebat dacă a suferit vreodată pentru o notă de 9 și ne-a mărturisit cu toată sinceritatea că l-a deranjat mult și că s-a gândit intens la acea situație, mai ales dacă era conștient că putea mai mult.
Doar că șirul notelor mari nu s-a oprit după intrarea lui la liceu. Mai exact, și clasa a IX-a a încheiat-o cu zece pe linie la toate materiile.
Și, deși este la clasă de matematică-informatică, Mihai Pălincaș și-a des­coperit și latura artistică. De fapt, încă din clasa a V-a a lansat un prim volum de poezie, iar de curând și-a lansat un al doilea volum de versuri intitulat „Din filele copilăriei”.

La eveniment, cu emoțiile de ri­goare, Mihai a spus că această carte reunește la un loc una dintre preocupările lui din ultimii cinci ani, și că practic a adunat la un loc emoțiile, gândurile și sentimentele din această perioadă. În poezia lui Mihai predomină ca tematică familia, Biserica și Dumnezeu. Sunt de fapt valorile autentice care trebuie să stea la baza unei gândiri sănătoase, și pe care ar trebui să le aibă oricine în ziua de astăzi. Bineînțeles că aceste valori s-au în­ră­dăcinat în sufletul lui Mihai în primul rând datorită educației pri­mite de la părinți, dar este și meritul lui, atâta timp cât se știe că o sămânță nu poate să răsară și să dea rod decât dintr-un pământ bun și un mediu propice.
Cartea a fost prezentată colegilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, în cadrul unui eveniment din Amfiteatrul Liceului, unde s-a vorbit de acest volum, alături de alte două cărți publicate de alți doi colegi de-ai lui Mihai.
Mihai nu a fost crescut ca un copil răsfățat. S-a bucurat dintotdeauna de dragostea și de protecția părinților, însă nu a fost ferit de respon­sa­bilități, ba dimpotrivă. Și poate tocmai acest lucru l-a ajutat să se maturizeze și să ajungă să gândească mai profund decât alți tineri de vârsta lui. Știe să facă mâncare, le dă de mâncare surorilor lui dacă părinții lor sunt la serviciu, le ajută la teme etc. Este genul de om care are tot timpul ceva de făcut și care nu își irosește timpul. Programul lui pare unul simplu: dimineața școală, iar după masa „învățătură”.
Deocam­dată și-a întrerupt activi­tățile sportive (înot și arte marțiale), tocmai pentru că nu-i mai ajungea timpul să facă ceea ce-l preocupă.

Cu o modestie extrem de frumoasă, Mihai nu consideră că face ceva deo­sebit, ba mai mult, consideră că este absolut normal și firesc tot ce face, considerând că face totul cu echilibru. De exemplu, spune că toată vara a jucat fotbal și s-a dat cu bicicleta alături de prietenii din Măgureni, dar și-a făcut timp și pentru lectură și preocupările lui ce țin în fond de pregătirea lui educa­țională. Este un tânăr echilibrat, extrem de calm și calculat în tot ceea ce spune și face.
L-am întrebat dacă a fost dificilă trecerea de la gimnaziu la liceu, și ne-a spus că se aștepta la ceva mult mai greu. Dar tocmai pentru că a învățat mult și cât a fost la gimnaziu, trecerea la liceu a fost una naturală și firească, fără probleme deosebite. Plus că având parte de „profesori excepționali”, învață din drag. Ne-a mărturisit că profesoara de limba română, Anca Hendea l-a încurajat foarte mult.
Cât privește participarea la olim­piade școlare, Mihai a început liceul în forță. În clasa a IX-a a participat la olimpiade la patru materii: fizică, matematică, chimie și limba ro­mână, ajungând până la etapele județene. De altfel, în clasa a VIII-a a ajuns la Olimpiada de limba română până la etapa națională.
Deocamdată nu s-a decis ce va face după terminarea liceului și pe ce domeniu se va axa pentru conti­nuarea studiilor, mai ales că sfera intereselor sale e foarte diversă. De un lucru este însă sigur: vrea să rămână în țară și să demonstreze că se poate și „altfel”.

 

 

Cartea lui Mihai Pălincaș - „Din filele Copilăriei” - are aproape 100 de pagini și reunește creațiile lui din clasa a V-a și până acum. Volumul a fost lansat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în sala „Io­sif Mărturisitorul”, ceea ce demons­trează că Biserica se implică în încurajarea, susținerea și promo­varea tinerilor talentați.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.