Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Micaela Pop, un Chef cunoscut în Spania
Un bucătar şef din Sighetu Maramaţiei a devenit foarte cunoscut în Ţara Bascilor, regiune a Spaniei. Mihaela Pop lucrează de mulţi ani în nordul Spaniei şi a reuşit să îşi facă un nume în bucătăria spaniolă, acolo unde sunt foarte mulţi bucătari, multe restaurante şi un sistem de alimentaţie publică diferit de ce cunoaştem noi. Şi mai meritoriu este faptul că Mihaela Pop nu a fost bucătar în România. A învăţat meserie acolo, printre oale şi cuptoare, şi a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din partea de nord a Spaniei.
Micaela Pop, după cum o numesc spaniolii, a plecat din ţară în urmă cu 15 ani, alături de soţ şi copii. Au ales Spania şi Ţara Bascilor pentru un nou început după trei ani în Portugalia. Soţul s-a angajat în transporturi, iar Micaela Pop s-a angajat la bucătăria unui restaurant din localitatea Hondabirria. Localul se numeşte Gran Sol şi este în apropierea plajei ce scaldă localitatea.
Am fost contactaţi de proprietarul localului pentru a ne transmite informaţii despre uimitoarea Micaela Pop, unul dintre cei mai buni bucătari şefi din partea de nord a Spaniei, dar şi ai Spaniei. Michaela Pop s-a specializat în bucătăria minimalistă, adică o farfurie în care sunt servite preparate mici, gustoase şi cu un puternic impact vizual. Spaniolii, ne-a povestit doamna Pop, au un stil deosebit de a lua masa. Ei mănâncă puţin şi des. De aceea sunt multe restaurante-bar ce servesc „pintxos”, aceste feluri de mâncare minimaliste.
Micaela Pop conduce bucătăria restaurantului Gran Sol cu mână de fier, are inovaţii, reţete proprii care au avut succes. De exemplu, a reinterpretat sarmalele româneşti şi le-a adaptat cerinţelor spaniole, fiind servite cu un sos de dovleac. Proprietarul restaurantului, Bixente Muñoz Esnal, este mulţumit de modul în care lucrează sigheteanca noastră. Mai mult, în urma premiilor câştigate de Micaela Pop, şi localul a căpătat o notorietate în nord. Dar şi în Spania. De aproape 14 ani, Micaela Pop face senzaţie cu produsele minimaliste ale bucătăriei spaniole şi este „de pus în ziar”, ceea ce facem cu mare plăcere. În România au rămas părinţii Micaelei Pop, mulţumiţi că fata lor şi familia ei au reuşit în viaţă, aşa cum şi-au dorit.
O biografie de succes
Micaela Pop a plecat din ţară pentru a găsi, împreună cu familia, o viaţă mai bună, aşa cum au făcut-o milioane de români. În primii trei ani a fost în Portugalia şi a lucrat într-un restaurant din Sintra.
După experienţa sa portugheză a venit la Hondarribia, în Spania, la Gran Sol bar, sub conducerea lui Bixente Muñoz Esnal, unde a intrat în contact cu bucătăria bască şi mai ales cu lumea reală a pintxos.
Treptat, eforturile şi determinarea, rigoarea au ajutat-o să se integreze în spaţiul barului Gran Sol. A devenit, treptat, mâna dreaptă a lui Bixente Muñoz Esnal şi apoi Chef Gran Sol, după ce a fost Executive Chef .
Micaela Pop, datorită creativităţii de care a dat dovadă, a dus echipa de la Gran Sol la succese importante în concursurile culinare zonale şi naţionale, în care a luat premii peste premii.
GIPUZKOA CAMPIONATUL pintxos
2000 - Campion de Gipuzkoa pentru Originalitate
2001 - Campion de Gipuzkoa Originalitate
2003 - Campion de Gipuzkoa Originalitate
2006 - Campionatul Placa de Argint a Pintxos Gipuzkoa.
2007 - Campionatul Placă de argint Gipuzkoa Pintxos
2008 - Campion. Campionat Placă de aur de Gipuzkoa Pintxos
2011 - Campionatul Placa de bronz Pintxos Gipuzkoa
2014 - Campion. Campionat Placă de aur de Gipuzkoa Pintxos
2015 - Campionatul Placa de argint Gipuzkoa Pintxos
Ţara Bascilor. Campionate.
2008 – Finalist
2009 - Locul al treilea şi Premiul pentru inovaţie
2010 - CAMPION basce Pintxos
2011 – Finalist
2013 - CAMPION basce Pintxos
CAMPIONATUL Spaniei şi TAPAS pintxos
A fost finalistă fără întrerupere 2006-2012, a fost campion al Spaniei în 2006, la Pintxo tradiţională
Campion al Spaniei în 2009, cel mai bun concept Pintxo
Campion al Spaniei în 2010, sub formă de pintxos tradiţionale.
ALTE PREMII
Premiu 2003 El Diario Vasco - DV multimedia pentru bar Gran Sol pentru rezultatele sale excelente
2007 şi 2009 - Aarhus (Danemarca).
2007 - Premiul Guild Salmon Bidasoa la cea mai bună combinaţie de arome
2008 - Primul concurs internaţional de Nortindal cu Premiul de cerneală calmar
2008 - Campion în Pintxos concurs Bilbao-Bizkaia
2008 - Cook & Fashion Miramar Palace în Donostia-San Sebastián
2008 - Prezentarea la XII Zilele Calahorra Verdura. „legume excelente în bucătărie în miniatură”
Iniţiativa 2013 - „Picnic” în Cali (Columbia). Pintxos Gran Sol
2014 - Demonstraţie pintxos în St. Petersburg (Rusia).
CAMPIONATUL Spaniei pentru pintxos MEDIEVALĂ
2008 Campion
2009 - Premiul pentru Originalitate
2010 – Campion
2013 – Campion
2015 - Campion în Hondarribia
Barul Gran Sol a fost selectat printre cele mai bune zece baruri tapas din Spania, în 2005, 2006, 2007 şi 2008.
Comentariile celorlalți
Nu ati mentionat insa ca acolo lucra si alti romani, marea majoritate maramureseni. Printre ei se numara si sora mea Crina. Ea face parte din familia Gran Sol de 9 ani.
Cinste lor, romanilor si bascilor deopotriva, cei ce fac in asa fel incat Gran Sol sa fie si azi, dupa atatia ani, cel mai cautat bar-restaurant din Tara Basca.
E musai de vizitat! Nu ratati aceasta experienta!!